Velo 3D Metal in Motion: Az AI menti meg az ellátási láncokat?

A gyors és hatékony szállítás és a termékek azonnali elérhetősége manapság már nem lehetőség, hanem erős elvárás. Hogyan leszünk képesek lépést tartani a növekvő igényekkel? A válasz már közelebb van, mint gondolnánk.

Az egyre fejlődő mesterséges intelligencia a szórakoztatóiparban, és orvostudományban már kellő nyomot hagyott, de mi a helyzet az ellátási láncokkal? Ezen kifinomult rendszerek megingása hatalmas hatásokkal lehet mindannyiunkra, melyet valószínűleg a késve érkezett csomagok és üres polcok formájában már megtapasztalhattunk. Képes lehet a MI átformálni az ellátási láncokat?

Az iparági fluktuációk, hiányosságok és zavarok a mesterséges intelligencia segítségével mind egyedileg kezelhetőek lesznek, hiszen a folyamatok mindig megfigyelés alatt állhatnak. Az egyes problémák megoldására az erőforrások mindig optimálisan kerülnek átcsoportosításra.

Az Amazon már ma is használ MI rendszereket a szállítmányozás szervezésére, mellyel az igények megjósolhatóak, ezáltal a raktározási stratégia minél hatékonyabban tervezhető. A szállításban is hasznos a minél energia- és költséghatékonyabb megvalósítás, hiszen a last-mile delivery teszi ki a legnagyobb költséghányadot a teljes láncban, mely akár 50 %-ra is rúghat!

A Coca-Cola az írországi központú Keelvar céggel együttműködve alkalmaz „Sourcing bot”-okat. Ezek olyan intelligens szoftverek, amelyek a Sourcing Optimizer infrastruktúrájára épülnek, és az egyes szervezetek beszerzési folyamatához igazodnak. A tipikus Sourcing Bot integrálódik más, harmadik féltől származó rendszerekbe, és gépi tanulást, valamint természetes nyelvi feldolgozást használ, hogy tanuljon a korábbi beszerzési eseményekből és szokásokból. A rendszer reagál bizonyos változásokra vagy paraméterekre, valamint automatikusan elindítja és végrehajtja a beszerzési folyamat részét, de akár egészét is.

Ennek ellenére a MI sem egy mindent megoldó csodafegyver. A működéséhez a megfelelő minőségű és mennyiségű adathalmazra van szükség, hogy ténylegesen azt kapjuk, amit látni szeretnénk. A fejlődést további ágazatok, például a robotika, az IoT, a gépi tanulás és a fém 3D nyomtatás is felhasználja, melyek szintén profitálnak a MI által nyújtott előnyökből.

Ahhoz, hogy a globális ellátási láncok útvesztőjében megtaláljuk az optimális utat, a mesterséges intelligencia a jövőben is nagyban a segítségünkre lesz.

További információ:

A Velo3D hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]