Sokszögek gyártása egyetemes esztergán – videó

A Make it Extreme csapatának újabb ötlete a hobbi forgácsolással foglalkozók számára: szabályos poligongyártás akár már az otthoni műhelyben is.

A szakképzéseken, és az egyetemeken általában az egyik első lecke a szerszámgépek csoportosítása az általuk előállított geometriák szerint. Így sokan rávágjuk, hogy esztergán javarészt forgástesteket, míg marógépen hasábokat, úgynevezett „szekrényes” alkatrészeket gyártunk. De mi is történik, ha a két technológiát keresztezzük?

A sokszögesztergálás már jó pár évre nyúlik vissza, hiszen a poligonkötések rendkívül hatékonyak. A tengely-agy kapcsolat viszonylag egyszerűen, nagy erő nélkül oldható, emellett rendkívül nagy nyomatékátvitelre is képesek. Ha ezt még a kúpos, erővel záró kötéssel is keresztezzük, az egyik leghatékonabb nyomatékkötést kapjuk, mely még pozícionálásra is használható. A Sandvik cég által fejlesztett Capto-befogó is ezen az elven alapul.

A sok előny ellenére a poligonkötés térnyerése kevésbé számottevő manapság, azonban az, hogy egy-egy forgástest palástját síklapokkal lássuk el, sokszor jó szolgálatot tesz, például csavarfejek kialakításakor. Ha ezt ráadásul esztergán tudjuk megvalósítani, akkor megspórolhatóak a további műveletelemek, melyek során marógépre kell átfognunk a darabot és aprólékosan, osztókészülékkel kell előállítanunk a kívánt szögeket.

Az esztergára szerelhető, meghajtott poligonesztergáló szerszám a marófej és a főorsó fordulatszám-aránya révén mechanikailag hozza létre a síklapokat. Nézzük, hogyan készül egy ilyen eszköz.

A szerkezet lelke az eszterga orsószekrénye, és maga a vezérorsó. A kialakítható sokszögek oldalszámát ez a mechanika dönti el, így a szerszámhajtást innen kell megoldani. A szánvezeték végén lévő csapágyazás másik oldalára ezért egy fogaskerékrendszert kell szerkeszteni. Az áttételeken keresztül egy kardántengely segítségével juttatható el a forgómozgás a késtartóhoz, melybe a háromkéses marófej kerül.

A gyártás nagy részét leginkább a fogaskerekek, perselyek és kötések esztergálása teszi ki, hogy a forgómozgás megfelelően eljusson a megmunkálás helyére. Az átvitelhez egy mezőgazdasági, háromszög profilú teleszkópos csőtengelyt használnak, mely igen nagy nyomatékok átvitelére képes. A fogas tégelyvég megmunkálása osztókészülékkel történik, így azt a kardáncsukló is képes fogadni.

Ezután következik a késtartóba helyezhető csapágyazás és a marófej előállítása. A háromlapkás marófej is egyedileg kerül kimunkálásra, szintén osztókészülékkel. Figyelemreméltó, hogy számos hátramunkált felület is kialakításra kerül.

A váltólapkák behelyezése után pedig már készen is áll a szerkezet a síklapok esztergálására.

Megosztás
[
    ]