MI és automatizálás a KKV-k szintjén?

A nagyvállalatok már jelenleg is élen járnak a legmodernebb technológiák alkalmazásában, legyen szó optimalizálásról, vagy munkaerő-helyettesítésről. Nézzük meg, hogyan boldogulnak az amerikai kis- és középvállalatok a munkaerőhiány leküzdésével, a mesterséges intelligencia és az automatizálás bevezetésével.

A robotika és a mesterséges intelligencia hatalmas változásokat tett lehetővé a világ legnagyobb vállalatai számára a legkülönbözőbb iparágakban. A globális robotikai piac növekedésének ellenére a munkanélküliség továbbra is történelmi mélyponton van az Egyesült Államokban. A legnagyobb forgalmazók és kiskereskedők – köztük az Amazon, a Ford, a Walmart és még több ezer más vállalat – azonnal megragadták a lehetőséget, hogy kihasználják a robotika és az MI által kínált előnyöket.

Amíg nagy szervezetek évek óta nagymértékben fektetnek be a robotikába, az 500 vagy annál kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalatok túlnyomó többségének nem adatott meg ez a luxus. Szerencsére ez kezd megváltozni. A kisebb érzékelők és a gyorsabb processzorok egyre szélesebb körű elérhetősége lehetővé tette a kisebb, olcsóbb és rugalmasabb robotok kifejlesztését, amelyek könnyebben és biztonságosabban működtethetők, mint nehézipari társaik. Ez megteremtette az egyenlő színteret az innovatív kis- és középvállalkozások számára.

Az amerikai KKV-k 58,9 millió embert foglalkoztatnak, ami a munkaerő 47,5%-át teszi ki. Az idősödő korosztály miatt, a szakképzett és szakképzetlen munkaerőért folyó kemény verseny a mezőgazdaságtól az orvostudományig minden ágazatban egyre súlyosbodó munkaerőhiányhoz vezetett. A jelen helyzetben robotizálás és az automatizálás lehet az egyetlen valódi alternatíva.

Tudásmentés az öntészetben, mesterséges intelligenciával

Általánosan elterjedt elképzelés, hogy a robotokat a munkaerő kiváltására vezetik be, de az A&B Foundry, egy texasi székhelyű sárgaréz és alumínium fémöntő vállalat nem támogatja ezt a narratívát. A vállalat a döntéshozatali folyamat során mindig gondosan mérlegeli a munkaerő kihasználtságának egyensúlyát bármilyen új gép bevezetésével szemben. Még ha több robotot is használnának a gyártási folyamatokban, az A&B megtartja a régi alkalmazottait, akik döntő fontosságú tudással rendelkeznek, a gépek, és ezáltal a cég fenntartásához.

A gyártási folyamat akár csak egyetlen lépésének automatizálásával szinte biztosan szükségessé válik az alkalmazottak más szerepkörökbe való áthelyezése. Az új technológiák és folyamatok bevezetése új és eltérő munkaerőigényeket teremt.

Kobotok

A kollaboratív robotok, vagy más néven kobotok egyre népszerűbbek. Ezek a kisebb, rugalmas és rendkívül alkalmazkodóképes robotok tökéletesen alkalmasak arra, hogy a KKV-k – különösen az additív gyártás, az összeszerelés és kiszolgálás területén – kiaknázzák az automatizálás előnyeit.

AI-alapú adatelemzés

A vállalati adatokból táplálkozó fejlesztés stratégiai értéke tagadhatatlan. Ahogy a kisebb szervezetek egyre ügyesebben használják a felhőalapú eszközöket, úgy képesek egyre pontosabb, és relevánsabb adatokkal kiszolgálni a MI-t. Az MI-alapú analitika, különösen a gépi tanulás segíti a KKV-kat, hogy további munkaerő nélkül is fejlődjenek. Bár a kihívások továbbra is fennállnak, a jövőben az adatanalitika lehet az egyik legértékesebb megoldás a vállalkozások növekedése szempontjából.

A mesterséges intelligencia térnyerése

Az MI természetesen messze túlmutat a puszta adatelemzésen. A mesterséges intelligenciát a vállalkozások is magukévá teszik, hogy mindenféle adatot fordítsanak előnyükre, és integrálják a folyamatokat minden üzletágban és iparágban. Az alkalmazások listája legalább annyira lenyűgöző, mint amennyire hatalmas.

A marketing és az értékesítés a mesterséges intelligenciát a leendő ügyfelek jobb megcélzására, az elérési kampányok optimalizálására, valamint a közösségi médiában történő hirdetési tulajdonságok kiválasztására és a marketingprogramok hatékonyságának mérésére is használja.

A szolgáltatók a kkv-k igényeinek kielégítésére összpontosítanak

A robotikai fejlesztők, gyártók és integrátorok számára a KKV-k hatalmas potenciális piacot jelentenek. Bár a „négy nagy” globális robotikai szolgáltató – az ABB, a FANUC, a KUKA és a Yaskawa – mindegyike automatizálási megoldások széles skáláját kínálja, beleértve a kobotokat is, a KKV-k számára nem létezik egységes megoldás. Ennek tudatában a szolgáltatók egyre inkább olyan megoldások forgalmazására összpontosítanak, amelyek a cégek legsürgetőbb igényét elégítik ki:

1. Hibák csökkentése

Az emberek természetüknél fogva hajlamosak hibázni, különösen több feladat egyszerre történő végzése közben. A robotok a mesterséges intelligencia erejének köszönhetően nem rendelkeznek ezzel a hátránnyal. Az IronYun Vaidio AI Platform az MI-alapú adatelemzést használja az IP-kompatibilis kamerák által rögzített videofelvételek autonóm felügyeletére. Ez a képesség egyrészt csökkenti az emberi munkaidőt, másrészt azt a gyakori hibát, hogy a személyzet egyszerűen nem veszi észre az esetleges illetéktelen behatólót vagy veszélyt.

2. A kisvállalkozói kultúra javítása

Azok az automatizálási megoldások, amelyek lehetővé teszik az unalmas, monoton feladatok elkerülését annak érdekében, hogy az értelmes tevékenységekre összpontosíthassunk, és jobban végezhessük a munkánkat, jelentősen fejleszthetik a vállalati kultúrát. A szórakoztatóelektronikai és az OEM gépgyártók a Cognex gépi látás- és deep-learning technológiájára támaszkodnak, hogy pontos robotvezérlést biztosítsanak az összeszereléshez, növeljék az alkatrészek és a kész eszközök nyomon követhetőségét a gyártási folyamat során, és fejlett ellenőrzési eljárásokkal javítsák a termékminőséget.

3. Az erőforrás-hatékonyság optimalizálása

A KKV-k számára az erőforrások okosabb felhasználása gyakran közvetlenül kapcsolódik a költségek csökkenéséhez. Ez különösen igaz a mezőgazdaságra, ahol állandó a küzdelem a vízfelhasználás hatékonyabbá tétele és a talaj termékenységének növelése. A megbízható traktorairól régóta ismert John Deere, mesterséges intelligenciát alkalmaz, hogy a gazdálkodókat olyan megoldásokkal segítse, mint a Variable Rate Application, amely kiértékeli a talaj tulajdonságait, és javaslatot tesz arra, hogy hol és mikor kell elvégezni a vetést, miként kell permetezni és tápanyagot bevinni.

4. Okosabb üzleti döntések meghozatala

Az MI-eszközök támogatják az adatvezérelt üzleti döntések meghozatalához szükséges mélyreható elemzést. Az olyan vállalatok alkalmazásai, mint a Teradyne, a világ minden táján biztosítják a gyártás automatizálását. Együttesen megoldják az összetett tesztelési és automatizálási kihívásokat, és lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy nagyobb termelési volument, jobb minőséget és ezáltal nagyobb megtérülést érjenek el.

5. Biztonságosabb munkahely létrehozása

A robotok elvégzik azokat a piszkos, nehéz és unalmas feladatokat, amelyeket az emberek nem akarnak, valamint azokat a veszélyes feladatokat, amelyeket nem szabadna rájuk bízni. Azokban a gyárakban és gyártósorokon, ahol különösen veszélyes gépeket használnak, a robotok távol tartják a dolgozókat a veszélytől. A robotikába való beruházás a kisvállalkozások jövőjébe való beruházás. A Verity, az önvezető, repülő leltárdrónok svájci székhelyű szolgáltatója távol tartja a raktári dolgozókat a veszélyes emelőgépektől, ahol egyébként kézzel kellene beolvasniuk a készleten lévő vonalkódokat. A drónok több mint 20 méter magas állványzaton is képesek számontartani a készleteket, akkor is, amikor a raktár éjszakára zárva van. Így nincs többé szükség emberi operátorra.

Ezek a példák csak a jéghegy csúcsát jelentik, így a KKV-k potenciálisan még nagyobb piacot jelentenek a robotika, mesterséges intelligencia és automatizálási megoldások szolgáltatói számára. A szakképzett munkaerő hiánya – különösen a gyártásban, de az üzleti élet szinte minden más területén is – talán kellő löketet ad az automatizálásba való befektetéshez. Mint ahogy az USA-nak, úgy a világ többi országának is be kell bevetnie az automatizálás erejét, hogy minden szempontból intelligensebb és hatékonyabb vállalkozásokat hozzon létre. Eljött hát az idő a KKV-k számára, hogy minden rendelkezésre álló automatizálási technológiát teljes mértékben kihasználjanak.

ForrásVettaFi

Megosztás
[
    ]