Így készül a porfestő kemence! – videó

Egyedi porfestő kemence, mellyel akár kisebb költségvetés esetén is megvalósíthatjuk nagyobb alkatrészek porfestését, akár barkácsolásról, akár szolgáltatásról beszélünk.

A Make it Extreme csapata már jó pár éve foglalkozik érdekesnél érdekesebb szerszámok, szerkezetek és járművek építésével. A jól felszerelt műhelyükben az egyszerű szerszámoktól kezdve mára olyan összetett eszközöket is építenek, mint például egy porfestő kemence.

A porfestés során szabályozott levegőáram segítségével elektrosztatikusan töltött festékport juttatunk a munkadarab felületére. Mivel a munkadarab negatív, a szórópisztoly pozitív töltéssel rendelkezik, ezért a por egyenletesen és kellő vastagságban terül szét a felületen. A következő lépésben a porréteget a felületre kell égetni, ehhez a darabot már 200 °C körüli hőmérsékletre is elég melegíteni. A folyamat során tulajdonképpen egy műanyagréteget olvasztunk rá a fémre, így nem a szó szoros értelmében vett „festésről” beszélünk.

Ehhez azonban szükség van egy kellő méretű kemencére, melyben az alkatrészek felfüggeszthetőek, hiszen a porréteg égetés előtt könnyen elsöpörhető a felületekről. A megfelelő hőmérséklet elérése és annak megtartása is fontos.

Az első lépés a zárt szelvények darabolása, mely a szekrény vázat adja. A borítás acéllemezekből készül, melyet a CNC plazmavágóval könnyen méretre lehet vágni. Az összeállításnál az élhajlító is jó szolgálatot tesz. A szerelés rendkívül egyszerűen, popszegecsekkel történik. Az ideális hőmérsékelteloszlást elősegítendő, egy beépített ventilátor is kerül a kemencébe, melyet egy acélszelvénybe építenek be. A burkolat befejező lépései előtt hőszigetelés is kerül a rétegek közé.

A kemence fűtését 3 elektromos fűtőszállal oldják meg, melyek alul kapnak helyet. Végül polcok is kialakításra kerülnek, majd az ajtó is a helyére kerül. Az elektromos rendszer kialakítása sem túl bonyolult, mindössze egy fűtésvezérlő áramkörre és panelre van szükség a működéshez.

A kemence immáron készen is áll arra, hogy az első munkadarabokkal próbára lehessen tenni a működését, utána pedig talán pár finom falat is elkészülhet benne. Bár ez erősen nem ajánlott, a kemence inkább maradjon meg a munkadaraboknak!

Megosztás
[
    ]