Fusion 360 for Manufacturing

Gyártástámogató megoldások az Autodesk Fusion 360 tervező szoftverben.

A kompetitív piaci helyzetben a gyártócégek az egyre komplexebb termékek gyártásával és gyártási folyamatokkal kell szembesülniük. A siker érdekében ezek a vállalkozások különböző szerszámgépekbe fektetnek be, egyre pontosabb és fejlettebb CNC marókat, esztergagépeket, maró-eszterga gépeket, és egyéb többfunkciós gépeket kell beszerezniük.

Azonban a siker részben a számítógéppel támogatott gyártási (CAM) szoftver hatékony használatában rejlik, amellyel a 2D/3D CAD-modellek megmunkálási stratégiáját NC kódokká alakíthatjuk. A versenyképesség megőrzése érdekében a CAM-szoftvernek lehetővé kell tennie a gyártómérnököknek, CAM-programozóknak, CNC megmunkálóknak és gyártóknak NC-megmunkálási kód létrehozását, szimulálását, ellenőrzését és exportálását az adott géptípusnak megfelelően.

A Fusion 360 Machining Extension funkciói

A CAD, CAM és CAE iparágak 40 éves tapasztalatára építve – A Fusion 360 egy olyan felhőalapú tervezőszoftver, amely a legtöbb CAM programozási igényt is ki tudja elégíteni. A Fusion 360 automatizált CAM-funkciókkal rendelkezik a 2/2,5D-s műveletektől kezdve akár a szimultán 5 tengelyes pályastratégiákig, maró- és esztergagépekhez is egyaránt.

A Fusion 360 for Manufacturing egy olyan összeállított megoldáscsomag, amely széles spektrumban képes lefedni a különböző gyártástervezési kihívásokat, legyen szó vágási, forgácsolási vagy additív megmunkálásról.

Fusion 360 Machining Extension

A Fusion 360 támogatja az esztergálás és hajtott szerszámos maró-esztergáló műveleteket pl. íves hornyok vagy zsebek kialakításánál. Több fejlett 3D nagyoló és simító megmunkálási stratégiával rendelkezik, illetve támogatja a HPC -t (nagy teljesítményű forgácsolást). A különböző megmunkálási stratégiák indexálhatók a tetszőlegesen kiválasztott síkokra. Ismeri a legtöbb fúróciklust, illetve nullpontbemérő ciklust is tudunk programozni. Az egyre bővülő posztprocesszor könyvtárával pedig szinte azonnal képesek leszünk a vezérlőnkhöz megfelelő NC kódokat posztolni a CAM programból.

A Machining Extension a Fusion CAM munkafelületének kibővítésére szolgál, amelynek funkcióit öt főcsoportban lehet besorolni.

  • A programozási, megmunkálási időt és gyártási pontosságot új automatizált 3 tengelyes stratégiák segítségével javíthatjuk;
  • Elérhetővé válnak a szimultán négy és öttengelyes programok;
  • Az alkatrészen található furatok felismertetésével automatikus megmunkálási makró köthető a geometriához;
  • A legenerált szerszámpályát utólag módosíthatjuk és szegmenseit lokálisan törölhetjük;
  • Geometriai és felületmérési ciklusokkal a folyamatközi mérés is leprogramozható a programon belül.

Fusion 360 Nesting & Fabrication Extension

A terv elkészítése értékes időt vesz el a napjából. A rossz elrendezés az anyagpazarlás miatt is pénzbe kerül. Ezeket a problémákat tovább súlyosbítja, ha ráébred, hogy a terv frissítést igényel, és újra kell kezdenie a folyamatot. A Fusion 360 mindezeket a problémákat megoldja az automatikus beágyazással, amely a Nesting & Fabrication bővítményen keresztül érhető el.

Fusion Nesting lapelrendezési tanulmány generált megmunkálási pályával

A bővítmény segítségével optimalizált és asszociatív többlapos elrendezéseket hozhat létre és szabályozhatja az objektumtájolási fémlemezeihez és a nem lemeztípusú alkatrészeihez is a CNC-gépeken történő vágás előkészítéseként, legyen az szó lézer-, plazma- vagy vízsugaras gépről.

A kiválasztott komponenseket több lapra rendezheti, és szabályozhatja az objektumtájolási kritériumokat. Különböző lapelrendezési tanulmányt hozhat létre több fészekalternatívával, így megtekintheti és konfigurálhatja, hogyan helyezkednek el az alkatrészek a táblában. A lapok elrendezése DXF (rajzcsere formátum) vagy MSI (TruNest) formátumba közvetlenül kimenthető, sőt a CAM modul segítségével azonnal NC kódokat is tudunk generálni a CNC gépjeinkre.

Fusion 360 Additive Build

A Fusion 360 támogatja a különböző additív megmunkálásokat, többek között a leggyakrabban előforduló nyomtatási technológiákat is mint pl. FFF, SLA, SLS. A kezelőfelületen tudjuk a munkadarabot pozícionálni, szeletelni és nyomtatási szimulációt elvégezni. Széles nyomtatókönyvtár adatbázissal is rendelkezik, így már közvetlenül tudunk posztolni, de természetesen van lehetőség testre szabni a gép- és nyomtatási paramétereket is.

Támaszszerkezet generálása additív gyártáshoz a Fusion 360-ban

A bővítmény segítségével az alábbi funkciókat egészíthetjük ki, többek között az automatikus elrendezéssel, akár több komponenssel is egy lépésben, amely számos felhasználó által megadott kritériumot figyelembe képes venni (pl. építési magasság). Továbbá belső térkitöltési (szeletelési) módok és támaszszerkezet érhető el, és támogatja a fémporágyas (MPBF) nyomtatást is. A bővítménnyel a torzítások és a gyakori nyomtatási hibák előre jelezhetők a termomechanikai szimuláció alapján.

Fusion 360 Product Design Extension

A csomag nemcsak a gyártási, hanem a bonyolultabb tervezési feladatok megoldását is támogatja a kiegészítő segítségével. A Fusion 360 Product Design Extension egy olyan eszköztárral rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy gyorsan automatizálja és összetett paraméteres jellemzőket, alaksajátosságokat állítson elő a műanyag alkatrészek tervezésében. Fejlett eszközök érhetőek el az összetett műanyag elemek tervezésének automatizálásához, bonyolult mintázatok létrehozásához, és alakmódosító tulajdonságok hozzáadásához a tervekhez.

Tubus kötés automatizált tervezése a Fusion 360-ban

A bővítmény segítségével gyártástudatos tanácsokat is kaphat a termék teljesítményének javításához és a tervek előkészítéséhez a gyártáshoz. A hálómodellekből gyorsan és egyszerűen testmodell konvertálható, illetve a gyakran ismétlődő tervezési műveleteket elmenthetjük előbeállításként ún. preset-ek formájában.

Fusion 360 Manage Extension

Modellváltozás ellenőrzése az összeállítási modellben Fusion 360 Manage Extension segítségével

A Manage Extension lehetővé teszi a folyamatkezelés használatát a Fusion 360-on belül a tervek, rajzok és a változtatási rendelések kezelésére. A bővítmény segítségével cikkszámokat rendelhet a tervekhez és rajzokhoz.

A cikkszámok lehetővé teszik a kapcsolódó tervek és rajzok nyomon követését folyamatkezelési munkafolyamatokon és életciklus-állapotokon keresztül. A Fusion 360-on belül is létrehozhatunk módosítási parancsokat a tervezési és rajzi változások nyomon követéséhez. A folyamatkezelés segítségével a változtatásokat beküldhetik, feldolgozhatják, felülvizsgálhatják és jóváhagyhatják a kiadásra a munkacsoport tagjai.

Mindent összevetve látható, hogy a Fusion 360 felhőalapú tervezőrendszerrel egy olyan sokoldalú és testreszabható szoftvert érhetünk el, amely a jellegzetes gyártástervezési feladatokat képes megfelelő szinten támogatni.

SzerzőTóth Sándor Gergő – Arkance Systems Hungary Kft.

További információ:

Az Arkance Systems Hungary Kft. hivatalos honlapján.

Az Autodesk Fusion 360 termék hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]