Új mérce az építőiparban: a GROPYUS együttműködése a KUKA-val

A proptech GROPYUS és az automatizálásra specializálódott KUKA bejelentette együttműködését, melynek keretében egy teljesen automatizált és digitálisan irányított gyártóüzemet telepítenek a Heilbronn melletti Richen telephelyen, Németországban. Az euró milliós beruházás eredményeként a GROPYUS termelési kapacitása 2024 végére várhatóan körülbelül évi 3500 lakás megépítésére bővül majd.

(Forrás: KUKA Group)

Együttműködést jelentett be a fenntartható és moduláris építésre szakosodott német-osztrák proptech vállalat, a GROPYUS és az intelligens automatizálási megoldások piacvezetője, a KUKA, amely megállapodás keretében a GROPYUS richeni telephelyén található gyártólétesítményét bővítik. A beruházás célja, hogy a termelőegységet egy magasan automatizált és teljesen digitálisan integrált gyártóüzemmé alakítsák. A KUKA a projektből egy olyan kulcsrakész megoldással veszi ki a részét, amely 45 robotot és 12 AGV-t tartalmaz rendszerbe integrálva.

Az augsburgi székhelyű vállalat szakértelmét az automatizált moduláris lakásépítésből származó folyamatismeret és az autóipari projektek során szerzett tapasztalatok adják. A GROPYUS felel majd a teljes létesítmény irányításáért, továbbá egy feladatalapú termelésirányítási rendszert vezet majd be. Ezzel a beruházással a proptech vállalat azt tervezi, hogy teljesen digitalizálja gyártását, és több mint 240 000 négyzetméter bruttó alapterületre növeli a kapacitását, ami azt jelenti, hogy a gyártóüzem évente több mint 3500 lakóegységet lesz képes legyártani. A teljes termelési kapacitás 2024 végére valósulhat meg, addigra 100 új, magasan képzett munkahelyet létrehozva a richeni telephelyen.

A teljesen automatizált gyártósor évente körülbelül 3500 lakóegységet képes legyártani. (Forrás: KUKA Group)

Gyorsabb építkezés a moduláris folyamatoknak köszönhetően

Új, 86%-ban automatizált gyártósorának köszönhetően a GROPYUS 17 perc alatt képes lesz egy falelemet legyártani. Egy mennyezeti elem pedig mindössze 16 perc alatt készül majd el. Markus Fuhrmann, a GROPYUS vezérigazgatója szerint: „A jelenlegi számítások szerint 2025-re körülbelül 900 000-1 millió lakás hiányára számíthatunk Németországban. A digitalizált folyamatokkal kombinált moduláris kivitelezés jelentősen felgyorsíthatja az új lakások építését, miközben csökkenti a költségeket. A tapasztalt automatizálási partnerünkkel, a KUKA-val való együttműködésnek köszönhetően jövő év végére képesek leszünk nagy mértékben bővíteni gyártási kapacitásunkat – így ipari méretekben gyárthatunk megfizethető, piacképes és fenntartható szerkezeteket”.

„Automatizálási specialistaként évek óta nagy szerepet vállalunk az építőipar fejlődésében is. Speciálisan kifejlesztett alkalmazásainkat és mélyreható folyamatismeretünket már Európán kívül is alkalmazni tudtuk. Az augsburgi központ miatt még nagyobb jelentőséggel bír számunkra a GROPYUS-sal való németországi együttműködés, hiszen ezzel egész Európa számára kiváló példát mutathatunk. Jelen projektünk új mércét állít fel az automatizált, moduláris építkezés rugalmassága és fenntarthatósága terén” – mondta Gerald Mies, a KUKA Systems vezérigazgatója.

A KUKA robotjaival akár 86 százalékos automatizáltság érhető el. (Forrás: GROPYUS)

Megoldás az építőipar átalakítására

A GROPYUS jelen beruházása az egész építőipar számára forradalmi jelentőséggel bírhat: a testre szabott, fenntartható épületek most már versenyképes áron és akár ipari léptékben is megvalósíthatók. Ez egy fontos lépés az építőipar környezetbarátabbá tétele és a megfizethető lakhatás megteremtése felé. A richeni telephelyen történő beruházás emellett megerősíti Baden-Württemberg gazdasági státuszát, ahol immár nem csak a fejlődés kerül előtérbe, hanem a fenntarthatóság is.

ForrásKUKA

További információ:

A KUKA hivatalos honlapján.

A GROPYUS hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]