TIA Portal Version 19: Egyszerű mozgásvezérlés minden felhasználó számára

Az intuitív mozgásvezérléssel rugalmasabb gyártás érhető el, továbbá ellensúlyozza a szakképzett munkaerő hiányát is. Az új Simatic Motion Interpreter szoftverrel speciális ismeretek nélkül is könnyen programozhatók a mozgássorozatok. A Siemens komplex mozgáskoncepcióját pedig az új Sinamics hajtásgeneráció teszi teljessé.

A Siemens a nürnbergi SPS szakkiállításon mutatta be a Totally Integrated Automation (TIA) portál legújabb verzióját. A mérnöki keretrendszer 19. verziójával minden eddiginél egyszerűbb mozgásvezérléshez juthatnak hozzá a felhasználók. Az intuitív használat kulcsfontosságú az ipari vállalatok számára, hiszen az egyre növekvő termékválaszték, valamint a szakképzett munkaerőhiány rugalmas kezelése érdekében egyre több folyamat automatizálására van szükség – ez pedig azt jelenti, hogy a gépek és rendszerek, valamint ebből adódóan a mozgásvezérléssel és automatizálási technológiával szemben támasztott követelmények is egyre összetettebbé válnak.

A Siemens teljes körű mozgásvezérlési koncepciója minden felhasználó számára megkönnyíti a tervezés, vezérlés és hajtás közötti együttműködést.

A TIA Portal V19 újdonságai

A TIA Portal mozgásvezérlése nem csak intuitív, de teljesen integrált is, egészen a tervezéstől a gépek és berendezések hajtásáig. Függetlenül attól, hogy a felhasználó egyetlen tengelyt vagy összetett kinematikát szeretne vezérelni, a TIA Portal grafikus felületekkel, intuitív technológiai objektumokkal és széles körű diagnosztikai lehetőségekkel, például nyomkövetéssel nyújt támogatást számára. A 19. verzió még több fejlesztést tartalmaz: kibővített funkciókat kínál a jobb tervezéshez, beleértve a modularizációt segítő szoftveregységeket. Ez többek között lehetővé teszi a különböző felhasználók számára, hogy létrehozzák saját munkaterületeiket és összetett mozgásprogramokat írjanak. Az így létrehozott moduláris területek megkönnyítik az alkalmazások újbóli felhasználását, kevésbé komplikált a telepítésük, nyomon követhetőek, valamint az egyes verziók létrehozása is egyszerűbb. A Named Values nevű új mérnöki funkció bevezetése lehetővé teszi az olvasható és könnyen karbantartható kód létrehozását, valamint az egyértelmű hibakeresést, ezzel nagyobb programozási kényelmet biztosítva a felhasználók számára. A TIA Portal V19 bővítései a gépgyártás fontos szegmenseiben a SIMATIC CPU-k high-end alkalmazásokhoz való használatát is támogatják. Továbbá az S7-PLCSIM (Adv.) segítségével lehetővé teszik az összes hardveres és szoftveres vezérlőtípus szimulációját.

Simatic Motion Interpreter

A Siemens a szakképzett munkaerő hiánya által automatizálásban okozott kihívást a Simatic Motion Interpreter (SMI) szoftverrel oldja meg, amely integrálva van a TIA Portal-ba. Az SMI nem igényel mélyreható programozási ismereteket; inkább úgy működik, mint egy navigációs rendszer, ahol a felhasználó a végrehajtandó mozgások egyszerű, szekvenciális leírását adja meg. Ezután az SMI átveszi a megfelelő mozgássorozat programozását: egyetlen tengelytől az egészen hat interpoláló tengelyt tartalmazó komplex kinematikáig. A Simatic S7-1500 T-CPU szoftver segítségével lényegében egy egyszerű, integrált robotvezérlőként működik.

Sinamics hajtásgeneráció

A Sinamics hajtások új generációja – amely többek között alkalmas delta típusú komissiózáshoz – teszi teljessé a Siemens átfogó mozgásvezérlési koncepcióját. A hajtások az adott alkalmazástól függően számos előnyt kínálnak. A kompakt és precíz Sinamics S200 például teljesen integrálható a TIA Portalba, könnyű tervezhetőséget biztosítva ezzel. A Sinamics S210 egészen a Safety Integrity Level 3-ig terjedő biztonsági funkciókat kínál, a Sinamics G220 pedig új mércét állít fel az energiahatékonyság terén a 95 %-kal kisebb harmonikus deformációnak köszönhetően. A Sinamics DriveSim Basic and Advanced segítségével pedig lehetőség nyílik arra, hogy a hajtások digitális ikertestvérén végezzünk teszteket és optimalizáljuk őket a virtuális világban.

ForrásSiemens

További információ:

A Siemens hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]