Nagyméretű csavargyártás – videó

Ha egyes alkalmazásokhoz nagyméretű csavarokra van szükség, melyeknek egyéb agyagtulajdonságokkal is rendelkezniük kell, akkor azok jórészt kisebb sorozatban kerülnek legyártásra. Nézzük, hogyan is készül ez az egyik legalapvetőbb kötőelem!

A gyártás első lépéseként a megfelelő anyagminőségű acél rúdanyag formájában érkezik a gyárba. A videóban is látható manufakturális gyártás oka egyszerű, hiszen nagy szilárdságú, króm-molibdén acélból gyártják a csavarokat. Hasonló, egyedi megrendelések esetén nem szükséges a teljes folyamatot automatizálni.

A rúdanyag darabolását követően azokat egyenként izzásig hevítik, ezután gépi kovácsolással kerül kialakításra a hatlapfej. A darabok egy forgódobos tisztítóba kerülnek, ahol a revemaradványok eltávolításra kerülnek.

A kézi központozás után következik az esztergálás, mely a későbbi menethengerléshez készíti elő a szükséges átmérőt és persze a kovácsolás során keletkezett sorjákat is eltávolítja. A menetek kialakítása menethengerlő gépen történik, melybe kézzel adagolják a csavarokat. A mángorláshoz hasonlóan, – ahol a csavar két, a menetprofillal ellátott sík szerszámközt halad el – a hengerlés esetén is menetformázás történik, ennek során a menetprofil hidegalakítással, belenyomódik a csavarba.

A menetmetszéssel és menetvágással ellentétben, melyek forgácsolással állítják elő a menetet, előnyösebb, hiszen a fém szerkezete nem szakad meg, hanem leköveti a profilt, így sokkal erősebb kötést lehet vele kialakítani. A hengerlés során az anyag tulajdonképpen görgőzésnek is ki van téve, mely felkeményíti az acélt, mely még ellenállóbbá teszi a menet felületét.

Megosztás
[
    ]