Játékok mérnököknek

Néha a mérnökember is vágyik egy kis kikapcsolódásra, de miből is válogasson, ha szórakozás közben sem akar elszakadni a szakma szeretetétől? Cikkünkben felsorolunk néhány érdekes játékot, mely minden műszaki érdeklődésű ember számára megérhet egy próbát.

Engine simulator

Az indie szimulációs szoftver a Youtube-on robbant be, ahol hatalmas nézettségre tett szert, igen rövid idő alatt. A fejlesztő, AngeTheGreat olyan programot hozott létre, mely valós időben képes belsőégésű, dugattyús motorok szimulációjára. A mozgás által generált lökéshullámok szintén szimulálva vannak, ezt tovább feldolgozva pedig megkapjuk az adott motor hangját. Mivel a szimuláció a fizikai alapoktól kezdve lett felépítve, bármilyen dimenziójú motor létrehozható a programban, mely nem csak az eredeti hangját közelíti meg meglepő hasonlósággal, de még a karakterisztikát, például a teljesítmény-nyomatékgörbéket is hűen ábrázolja.

Steam Engine Simulator

A következő programhoz nem kell, hogy messzire menjünk, hiszen az Engine Simulator alkotója a nagy sikerre tekintettel gőzgép szimulációt is készített. Az egyszerű felületű játék ingyenesen elérhető a Steamen. A nagy játékmenettel nem igazán rendelkező játék szintén fizikai szimuláción alapszik, melyben egy egyszerű gőzgép irányítását próbálhatjuk ki. Gondoskodnunk kell a kazán feltöltéséről, a tüzelőanyagellátásról, beállíthatjuk a gőz mennyiségét és akár terhelést is adhatunk a gépre. Ezen változókkal játszva, a rendszer a valódi működés közben is fellépő jelenségeket szimulálja számunkra.

Mini Metro

Ki ne gondolkozott volna már azon, hogyan is építené meg saját ötlete szerint egy város közösségi közlekedését? A Mini Metro telefonos és asztali alkalmazásként is elérhető, melyben feladatunk, hogy újratervezzük világvárosok metróközlekedését. A stilizált grafika egy metrós térkép megjelenését kölcsönzi, mellőzve a felesleges elemeket a képernyőről. Amellett, hogy kedvünkre építhetünk különböző vonalakat, érdemes az utazóközönség igényeire is figyelni, mert ha zsúfoltság alakul ki egy-egy állomáson, a játék hamar véget érhet.

Factorio

A Factorióban, nevéhez hűen gyárakat kell építeni és működtetni kell azokat. A nyersanyagok bányászata mellett technológiákat kell fejleszteni, mellyel automatizálható a termelés és feldolgozás. A gyárak építése és komplex szerkezetek kiépítése mellett az idegen lényektől is meg kell védeni a gyárunkat, melyek nem nézik jó szemmel az ipari fejlődést. A játék multiplayer-módban is játszható, emellett rendkívül jó optimalizált annak érdekében, hogy a legnagyobb iparterületek is gond nélkül működhessenek.

BeamNG Drive

A már sokéve alpha verzióban lévő játék egyedülálló, hiszen modelljei mechanikai tartókon és csomópontokon alapszanak. Ez teszi lehetővé azt a fokú szilárdtest-szimulációt, mellyel a leginkább élethű ütközés- és törésmodellek megvalósíthatóak. A járművek karosszériája, felfüggesztése, de még a hajtáslánca is mind szimulálva van, ezáltal egy-egy ütközés törésteszthez méltó eredményt produkál. A folyamatosan fejlesztés alatt álló játék a Steamen érhető el, melynek megvan az esélye rá, hogy a valaha volt legjobb versenyszimulátor játék legyen.

Kerbal Space Program

A 2015-ben útjára indult űrutazási sandbox játék már második kiadásánál tart. Az idén megjelent Kerbal Space Program 2 fejlesztése már számos űrkutató bevonásával történt, mely lehetővé teszi, hogy a játékos a valós fizikai körülmények között utazzon az űrben, indítson rakétákat, állítson össze űrállomásokat, vagy építsen bázisokat idegen bolygókon. A nyílt világú játék többjátékos módban is játszható.

Spintronics

Ha valaki számára nehézkes az elektromos áramkörök megértése, a Spintronics készleteket neki találták ki. A fizikában szinte mindegyik különálló terület közé vonható analógia, melyet ez a játékkészlet különösen jó érzékkel aknáz ki. Az áramköri elemeknek megfelelő mechanikai alkatrészekből olyan kapcsolások állíthatóak össze, mely reprezentálja az ellenállásokat, fogyasztókat, amper- és voltmérőket is. Az analóg működés során megfigyelhetjük, hogy például az elektronikában egyszerűnek mondható párhuzamos kapcsolás mechanikai megfelelője nem is annyira triviális, mint gondolnánk. A modell 3 különböző készletben érhető el, de jó hír, hogy teljes értékű, internetes szimulátorral is rendelkezik, így bárki, virtuálisan is összeállíthatja a kívánt mechanikus „áramkörét”.

https://simulator.spintronics.com/

Nagyfeszültség

Az eredeti nevén Power Grid, egy gazdasági társasjáték, ahol játékosok áramszolgáltatók vezetőiként versenyeznek, hogy a városokat elektromossággal láthassák el. A résztvevők erőműveket szereznek aukciókon, erőforrásokat vásárolnak, ezután pedig elkezdik megépíteni városaik elektromos hálózatát a győzelemért. A játék három szakaszból áll, aszerint, hogy mennyire terjeszkedhetnek a játékosok egymás területére. A cél az, hogy valaki először kössön össze 17 várost sikeresen az elektromos hálózatával.

https://tarsasjatekok.com/tarsasjatek/funkenschlag-2001/kiegeszito/nagyfeszultseg-2004#Nagyfesz%C3%BClts%C3%A9g-13

Megosztás
[
    ]