Hogyan készülnek a csapágyak? – videó

A tengelyekkel, forgórészekkel ellátott gépek alapvető elemei a csapágyak. Nézzük meg a folyamatot, melynek során előgyártmányból elnyerik végső alakjukat!

Az egyedi csapágygyártás kisebb sorozatban történik, ezért a folyamat automatizáltsága sem számottevő. A megfelelő anyagminőségű előgyártmány beérkezik az üzembe, melyet feldarabolnak. A csapágy külső és belső gyűrűit kovácsolással alakítják ki, melyhez az acélt felhevítik. A levágott darabok egy lépcsős adagoló és láncok segítségével jutnak el a kemencébe.

A süllyesztékes kovácsolást kézi adagolással valósítják meg. A dolgozó a munkadarabot manuálisan helyezi át az egymást követő szerszámokba. A kivétel után formaleválasztót juttat a szerszámüregbe, hogy megelőzze a tapadást.

Az elkészült csapágygyűrűk forgácsolása következik. A gördülőpálya ebben az esetben kizárólag esztergálással kerül kialakításra, az esetleges köszörülés, vagy görgőzés elmarad, így csak alacsony osztályú, kisebb terhelésre és sebességre képes csapágyakról van szó. A forgácsoás után a méreteket koordináta-mérőgépen ellenőrzik.

A hőkezelés megfelelőségét keménységméréssel ellenőrzik, a gördülőpályát pedig kontúrméréssel, valamint optikai mikroszkóppal is megvizsgálják, mely által az anyagszerkezet is szemügyre vehető.

A következő lépés a felületkezelés, melyet galvanizálással, oldanak meg. A különböző vegyi fürdőkben megtörténik a mosás, majd a feketítés, mely egy vékony oxidréteget hoz létre az acél felületén. Ez gondoskodik az anyag védelméről. A felületkezelés után a gördülőpálya simító megmunkálása jön, ezután a csapágy szerelhetővé válik.

De hogyan is kerülnek a golyók a csapágy belsejébe? A videó erre a kérdésre is megadja a választ. Összeszerelt állapotban a golyók egyenlő osztásban helyezkednek el a gördülőpálya mentén, így a két gyűrű távolsága is állandó, a golyók tehát nem eshetnek ki. Szereléskor a két gyűrűt egymáshoz képest eltolják, majd a szükséges mennyiségű golyót a nagyobb hézagba ejtik, azok pedig elrendeződnek a pálya mentén. Hogy az egyenlő távolság mindig adott legyen, a kosár is a helyére kerül, melynek két darabját szegecseléssel rögzítik össze.

A szerelési folyamat végén a porvédő gyűrű is a helyére kerül, és a megfelelő mennyiségű zsírral is ellátják a csapágyat. A végső minőség-ellenőrzés után már csak a csomagolás van hátra, mely után a kész csapágyak elindulhatnak a megrendelő felé.

Megosztás
[
    ]