Hatékonyságnövelés a fröccsöntésben

Az ENGEL Efficiency Day eseményén a hatékonyságnövelés és energiahatékonyság került a középpontba, amelyet az ENGEL az e-mac 265/100 teljesen elektromos fröccsöntőgépen és az integrált vezérlésű Viper 6 lineáris roboton mutatott be. Ezután Horváth Ákossal, az ENGEL Kelet Európai Régió Key Account Manager-ével beszélgettünk a rendezvényről, valamint az ENGEL hatékonyságnövelő és energiahatékony megoldásairól, fejlesztéseiről és céljairól.

Horváth Ákos, az ENGEL kelet-európai régió Key Account Managere

CNCMedia: Ismertesd kérlek az ENGEL Efficieny Day eseményt, és áruld el, hogy te milyen feladatkörben kapcsolódsz a programhoz?

Horváth Ákos: Jól ismert, hogy az ENGEL már több mint 25 éve dolgozik különböző hatékonyságnövelő megoldásokon. Ennek fényében a hannoveri kollégák kidolgoztak egy programot, amely elsősorban az elektromos ENGEL gépek hatékonyságára fókuszál. A program az Efficiency Day rendezvény keretében valósult meg, ami először Németországban került megrendezésre. Nekem Key Account Managerként elsődlegesen az elektromos gépek Kelet-Európai régióban történő értékesítése a feladatom, ennek köszönhetően én feleltem azért is, hogy ez a program Magyarországon is létrejöjjön. Itthon már második alkalommal rendeztük meg az Efficiency Day eseményt, melynek a magyarországi leányvállalat épülete ad otthont. A korábbi rendezvényen 19-en vettek részt, most pedig 14 fő regisztrált – cégvezetők, technológusok, operátorok egyaránt –, ami a bemutatóterem nagyságát illetően tökéletes létszám. Igyekszünk népszerűsíteni eseményünket, további céljaink között szerepel a program megvalósítása a régió más országaiban is.

CNCMedia: Mely megoldással készültetek az eseményre?

H.Á.: Igyekeztünk a németországi programot követni, így egy elektromos géppel, az ENGEL e-mac 265/100 berendezéssel készültünk az integrált vezérlésű Viper 6 lineáris robotunkkal. Azt gondoltuk, hogy ez a gép tökéletesen képes demonstrálni a hatékonyságot. Varga Tamás kollégám elméleti bemutatója, valamint Tutsch Tamás kollégám és csapata gyakorlati bemutatója is a német logika mentén épült fel, ugyanakkor igyekeztünk a programot a magyarországi és kelet-európai igényekhez igazítani.

CNCMedia: Miben különböznek a kelet-európai és a németországi igények?

H.Á.: Németországban és általában Nyugat-Európában kulcsfontosságú kérdés a CO2-kibocsátás és az arra kivetett adók. Kelet-Európában ehhez képest még mindig az eszközbeszerzési támogatásokon van a hangsúly, illetve újabban a csomagolástechnikai termékek utáni adózáson. Ennek ellenére itthon is igyekszünk foglalkozni a CO2-kibocsátás témakörével, de a korábbi rendezvényből leszűrt tapasztalatok alapján most némileg változtattunk előadásaink anyagán: a karbonsemlegességet kissé mellőzve, elsősorban az egyéb műszaki hatékonyságnövelő megoldások kaptak hangsúlyosabb helyet az előadások tematikájában.

CNCMedia: Milyen konkrét megoldásokat vagy technológiákat kínál az ENGEL a hatékonyságnövelésre a fröccsöntés területén?

H.Á.: Az ENGEL fröccsöntőgépei közül még a hidraulikus gépek is nagyfokú energiahatékonysággal képesek működni, melyeket szoftveres és szenzoros megoldással igyekszünk javítani. Az elektromos gépek eleve nagyobb hatékonysággal működnek, melyek szintén tovább fokozhatók a szoftveres és szenzoros megoldásokkal. Ezen megoldások a gép különböző egységeire vannak hatással: a fröccsegységre ezen belül a viszkozitásváltozásból adódó különbségek kiegyenlítésére adott cikluson belül és a felplasztifikálás optimalizálására, a zárórészre az automata záróerő optimalizálásra és az utónyomás optimalizálására, a komplett szerszámtemperálásra és a paraméterek vizuálisan megjelenített felügyeletére, vagyis a fröccsöntési ciklus minden lépésére rendelkezünk valamilyen hatékonyságnövelő megoldással. Egyes megoldások a termékminőséget javítják és csökkentik a selejtek számát, míg más technológiák gyorsabb ciklusidőt tesznek lehetővé, vagy akár csökkentik a gép energiafelhasználását.

CNCMedia: Kifejtenéd az ENGEL elektromos gépek előnyeit? Minek köszönhető a pontosabb gyártás és az energiahatékonyság?

H.Á.: Az elektromos fröccsöntőgépek hatékonyabban működnek, mint hidraulikus társaik, ami hajtásrendszerüknek köszönhető. Minden párhuzamos mozgást képesek alapkivitelben elvégezni. Továbbá az elektromos szervohajtás dinamikájának, pontosságának is jól kimutatható hatásai vannak, hiszen ezáltal jobban kontrollálhatóak a gép által végzett folyamatok. Az olyan iparágakban ahol magasfokú precizitásra, vagy rövid ciklusokra van szükség ennek óriási előnyei vannak. Ilyen például a világítástechnika, vagy a „packaging” alkalmazások.

CNCMedia: Hogyan támogatja az ENGEL a gyártókat abban, hogy ezeket a hatékonyságra összpontosító megoldásokat integrálják meglévő folyamataikba?

H.Á.: Jelen bemutató elsődleges célja a figyelemfelhívás. Aki komolyabban érdeklődik ezen megoldások iránt, annak szakmai oktatással állunk rendelkezésére, azon túlmenően pedig szakmai segítséget is nyújtunk ügyfeleinknek, akár már egy projekt kezdeti szakaszában is. Ez esetben segítünk akár a gépkiválasztásban, a fröccsegység méretezésében vagy egyéb műszaki paraméterek meghatározásában. A már futó projektek esetében pedig alkalmazástechnikusi támogatást kínálunk a vevőinknek.

Korábbi cikkünkben olvashattak az ENGEL hiánypótló képzéseiről a fröccsöntés, karbantartás és robotprogramozás területén.

CNCMedia: Meg tudsz osztani olyan sikertörténetet, amelyben az ENGEL energiahatékony megoldásai jelentősen javították egy gyártóüzem teljesítményét?

H.Á.: Az első rendezvényünket követően több ajánlatkérés is érkezett meglévő gépekkel kapcsolatban, hogy átépítsük azokat új, speciális funkciókra. A cél az volt, hogy egy féléves tesztelést követően döntsenek az ügyfeleink arról, hogy a többi gépükre is alkalmazzák-e ezeket az energiahatékonyságot támogató megoldásainkat. Ez abszolút sikertörténet, a hosszútávú siker elérése érdekében azonban arra biztatjuk ügyfeleinket, hogy az új gépekre is ezekkel a funkciókkal együtt ruházzanak be. Németországban már számos példa van ilyen téren, reméljük, hogy a magyar és kelet-európai piacra is sikerül behozni ezt a szemléletet.

CNCMedia: Milyen módon tartja naprakészen az ENGEL a gyártási technológiák legújabb fejlesztéseit, és hogyan igazítja kínálatát a változó iparági igényekhez?

H.Á.: Az ENGEL hatalmas portfólióval rendelkezik. Alapvetően ez előny, de olykor „nehézséget” is tud
okozni, hiszen bizonyos gépkategóriákban óriási a választék és nehéz eldönteni, hogy mi a legideálisabb megoldás egy-egy adott feladatra, műveletre. Ennek kiküszöbölésére szeretnénk specializált team-eket kialakítani a régióban. Pontosan ezért foglalkozunk külön az elektromos gépekkel is, hogy speciális szaktudást és anyagot ismertessünk ezen a területen. Az ENGEL jelenleg 200 kutatás-fejlesztési projekttel foglalkozik. A K+F projektek változatosak: ügyféligényre reagálnak, optimalizálással kapcsolatosak vagy éppen az ENGEL jövőről alkotott elképzelései mentén valósulnak meg.

CNCMedia: Milyen konkrét ismeretekre tehettek szert a résztvevők a mostani rendezvényen?

H.Á.: Ismertettük az ENGEL gépek tulajdonságait, iparági felhasználhatóságukat és azt, hogy az egyes modellek milyen egyedi műszaki megoldással és előnyökkel rendelkeznek. Illetve, hogy a hatékonyságnövelő szoftverek és megoldások hogyan működnek és ezek milyen plussz előnyökkel járnak. Valamint szó esett a további fejlesztések potenciális területeiről is, avagy a hűtővíz kérdéséről és az ENGEL saját szabványosított szerszámtemperálásáról. Meggyőződésünk, hogy ezen a területen lehet elérni a legnagyobb energiamegtakarítást. Ehhez kínálunk egy komplett rendszert, amivel akár harmadára is csökkenthetők a költségek, ahogy demonstráltuk azt a kiállított e-mac 265/100 gépünkön is.

CNCMedia: Miért pont erre a berendezésre esett a választás?

H.Á.: A szerszámmal a bemutató alatt egy vékonyfalú, bordázott terméket gyártunk, amelyen könnyen be tudjuk mutatni a fröccsöntés során előforduló hibákat, (ezeket a bemutató alatt mi generáljuk) valamint azt, hogy miként is reagál erre az e-mac 265/100 gép a különböző hatékonyságnövelő megoldásokkal.

CNCMedia: A gép mellett mit érdemes tudni a szoftverről? Hogyan javítja egy szoftver a fröccsöntés hatékonyságát?

H.Á.: Az ENGEL IQ azaz „inteligent Quality”-nek nevezi azt a termékcsaládját, melyek szoftveresen segítik a hatékonyságot a gépbe épített érzékeny szenzorokkal, a fröccsöntési folyamat során. Ilyenek a befröccsentés (IQ Weight Control), a Zárás (IQ Clamp Control) az inteligens szerszám temperálás (IQ Flow Control) a teljesség igénye nélkül. Valamint ennek a családnak a része az IQ observer, aminek lényege, hogy kialakítottunk egy jól vizualizált paraméterfelügyeleti rendszert, aminek segítségével azonnal láthatóak a paraméterbeállítások és az esetleges változtatások. Szoftverünk egyedi megoldásnak számít a piacon, amivel a további hatékonyságnövelés a célunk.

CNCMedia: Milyen előnyökkel járnak az ENGEL fröccsöntési megoldásai versenytársainak megoldásaihoz képest? Miért érdemes hozzátok fordulni, akár gépvásárlással, akár oktatással kapcsolatban

H.Á.: Mindenekelőtt kiemelném rendezvényünk kulcs szavát is: a hatékonyságot. Azt gondolom, hogy a mai gazdasági környezetben, ilyen energiaárak mellett kulcsfontosságú kérdés az energiahatékonyság. Az ENGEL elektromos fröccsöntő gépeit ennek jegyében fejlesztjük. Emellett pedig a részletmegoldásokra hívnám fel a figyelmet. Nem feltétlen szükséges egy egész gépet lecserélni vagy beruházni egy új megoldásra, sokszor egyes speciális területek optimalizálása is nagy hatással lehet a gyártási teljesítményre, lásd pl. a szerszámtemperálást. Mindezek tudatában a katalógusmegoldásokon túl kiemelném egyedi, ügyfélre szabott projektjeinket is.

CNCMedia: Várható-e a jövőben hasonló jellegű rendezvény az ENGEL-től?

H.Á.: November 29-én esedékes a következő negyedéves Efficiency Day rendezvényünk, de ezt megelőzően november 22-én megrendezésre kerül a WINTEC day elnevezésű bemutatónk is, ahol egy szervohidraulikus kétlapos fröccsöntőgép áll a figyelem középpontjában.

További képek az ENGEL Efficiency Day eseményéről, az e-mac 265/100 gépről és a Horváth Ákossal készített interjúnkról:

További információ:

Az ENGEL hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]