Gyorsabb mérés, intelligens illeszkedés

A DMG MORI bővíti technológiai termékpalettáját: A Measuring Pro a marógépek és esztergák gyorsabb és pontosabb mérésében segít, míg a gearSKIVING AI a rövidebb beállítási időért és a pontosabb fogazás eléréséért felel.

A folyamatintegráció és a Digital Transformation (DX) a DMG MORI Machining Transformation (MX) keretrendszerének alappillérei. Mindkét területen évek óta fontos szerepet játszanak a DMG MORI kizárólagos technológiai ciklusai. Használatukkal a gépkezelés, a mérés, a megmunkálás és a felügyelet hatékonyságában is komoly javulás érhető el. A technológiai ciklusok a műhelyben történő programozást is megkönnyítik és felgyorsítják. A termelékenység további növelése érhető el a megmunkálás és a műveletek egyazon megfogásból történő elvégzésével is. Az EMO-n a DMG MORI a már több mint 60 technológiai ciklusból álló termékpalettáját bővítette a Measuring Pro-val – amit egy 23 mérőciklust tartalmazó csomagban mutattak be – és a gearSKIVING AI-val – amely 50 százalékkal gyorsabb beállítást tesz lehetővé lefejtő fogmaráskor.

Az új 23 mérőciklust tartalmazó Measuring Pro az eszterga-marógépek alkalmazásaihoz készült.

Measuring Pro: Akár 30 százalékkal gyorsabb és pontosabb mérés

A megmunkálásban egyre nagyobb szerepe van az automatizációnak, aminek következtében a műveletek közbeni mérések is egyre fontosabbá válnak. „Napjaink gyártási koncepciója a kis szériákon és a nagyszámú variálhatóságon alapszik, ezért a hatékony és felhasználóbarát, művelet közbeni mérés elengedhetetlen.” – mondja Dr.-Ing. Edmond Basset, a GILDEMEISTER Drehmaschinen műszaki fejlesztési igazgatója. A 6-oldalas teljes megmunkálás elterjedése az egy- vagy kétcsatornás eszterga-maróközpontokon a fejlesztés legfontosabb mozgatórugója. Ez késztette a DMG MORI-t a Measuring Pro technológiai ciklus kifejlesztésére, amely kifejezetten az eszterga-maróközpontok alkalmazásaihoz készült.

A 23 integrált mérőciklus egységes, felhasználóbarát kezelőfelülete minden CTX TC szerszámgépen fontos eszköz a mérési feladatokhoz. Közéjük tartozik például (gyártótól függetlenül) a B-tengely beállításaihoz igazított mérőtapintó kalibrálás, a nullpont beállítása vagy eltolása, illetve a C-tengely beállítása is. A Measuring Pro-val a munkadarab axiális- vagy radiális irányban történő bemérésére, illetve axiális- és radiális ütés mérésére egyaránt van lehetőség. Ezzel akár 30 százalékkal gyorsabban elkészíthető a mérőprogram, valamint a mérési pontosság is jelentősen javul ezáltal.

gearSKIVING AI: Munkadarab legyártása 50 százalékkal gyorsabban

A gearSKIVING 2.0-val a DMG MORI már régóta teljes értékű gyártónak számít a hengeres fogaskerekek gyártásában. Mostantól ehhez a technológiai ciklushoz lehet opcióban rendelni a gearSKIVING AI-t. Ez a fejlesztés egy, a szerszám és a munkadarab közötti kölcsönhatás elemzésén alapul, amelynek során több, mint 80,000 kombinációt vettek figyelembe. Egy új alkatrész próbaforgácsolásakor az AI-vezérelt gearSKIVING AI technológiai ciklus segít a gépkezelőnek a konkrét korrekciós értékek megadásában, amelyet közvetlenül a gépi kezelőfelületbe lehet beírni. Mindez a fogazat első mérési jegyzőkönyvén alapszik, ezért sokkal gyorsabban készíthető el a megfelelő alkatrész, amellyel elkerülhetőek a további mérések és a selejtek gyártása is.

A gearSKIVING AI ráadásul sorozatgyártáshoz is alkalmas. Itt a helyes korrekciós értékek a kopás alapján meghatározott profileltérésből kalkulálhatóak, tehát a szerszám a lehető leghosszabb ideig használható anélkül, hogy a gyártott alkatrész minősége csökkenne. „Az ügyfeleink akár 50 százalékkal gyorsabban tudják legyártani a tökéletes munkadarabot az intelligens támogatásnak köszönhetően.” – ecseteli Dr.-Eng. Edmond Basset a gearSKIVING AI előnyeit. „Az intelligens korrekciók a szerszáméltartamot is növelik.”

ForrásDMG MORI

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]