Épülettervezés és modellezés a Revit BIM technológiájával – Interjú a TIBA Építész Stúdió mérnökeivel

A TIBA Építész Stúdió Kft. 2005 óta foglalkozik építészeti és mérnöki megoldások számos szakágával. Legyen szó irodaház tervezésről, belsőépítészetről, generál tervezésről vagy éppen zöldmezős beruházásról, a TIBA professzionális szolgáltatást nyújt projektjei során. A cég történetében rengeteg sikeres projekt valósult már meg, egészen különböző kivitelezési eljárások közepette. Többek között ilyen volt: a Vöröskereszt székházának rekonstruálása korábbi dokumentumok és modern belsőépítészeti tervek alapján; a MÉMOSZ auditóriumának és irodaszárnyának felújítása, valamint egy új épületrész kialakítása; vagy akár a szarvasi projekt is, amely során egy zöldmezős beruházás keretein belül épült meg a GREE Légkondicionálók Vezérképviselet Irodaháza.

Röviden a stúdióról

CNCMedia: Kevés olyan budapesti lehet, aki ne találkozott volna már a munkáitokkal, elég csak a Váci úton vagy az Üllői úton közlekednie. A Magyar Telekom és T-Systems Közös Székháza és a Váci Greens lehetnek talán azok az épületek amit a legtöbben látnak nap mint nap. Mesélnétek kicsit a stúdióról és arról ahogyan dolgoztok?

Király Zoltán: Stúdiónkat Tiba János építészmérnök alapította 2005-ben, amely az évek alatt nem csak Magyarország, hanem Európa szerte elismert rangot szerzett az építészeti és mérnöki megoldások terén. A kreativitást és innovációt ötvöző projektjeink számos nemzetközi díjat eredményeztek már. Többek között díjnyertes kivitelezéseink közé tartozik a Budapesten található Párizsi Nagyáruház és a Váci Greens épületegyüttes részei is, külföldi viszonylatban pedig kiemelendő a Cipruson található Páfosz tervei, amellyel hozzájárultunk a világörökség értékeit képviselő városrész modernizálásához. Alapítónk szellemiségének alapkövei a profizmus, a kreatív építészeti megoldások és az innováció voltak, míg az idő előrehaladtával a fenntartható technológiák is megjelentek projektjeinkben.

Kócsó Dániel: Az évek alatt számos nemzetközi tapasztalattal rendelkező építésszel gazdagodott stúdiónk, akik megőrizték Tiba János szellemiségét. Munkánk során érzékenyen és kreatívan igyekszünk reagálni a tervezési kihívásokra, professzionális, konstruktív és személyre szabott építészeti és mérnöki szolgáltatásokkal állunk megrendelőink rendelkezésére. Projektjeinkben a design koncepció megvalósításán túlmenően igyekszünk eleget tenni a korszerű technológiák használatának, valamint a megrendelői igényeket kielégítő üzleti modell felépítésének is. Stúdiónk megoldásai változatosak: irodaházak és teljes lakóingatlanok tervezése, belsőépítészeti megoldások, várostervezés, generál kivitelezés, költséggazdálkodás, grafikai tervezés és számos egyéb építészeti és mérnöki szolgáltatás érhető el kínálatunkból.

Projektjeink bár teljesen eltérő mérnöki és építészeti megoldásokat követelnek meg, közös bennük, hogy mindegyiknél a 2010-ben bevezetett Autodesk Revit szoftvert használjuk, amely egy 3D-s tervezésre, modellezésre és kivitelezésre alkalmas BIM technológiát alkalmazó szoftver. Minden tervezőnk Revitben dolgozik: Zoltán vezető tervezőként, jómagam BIM-re specializálódott tervezőként, Zita és Dávid pedig kiváló építész tervezőként.

A TIBA tervezői (balról-jobbra): Szmetana Dávid, Király Zoltán, Csányi Zita és Kócsó Dániel

CNCMedia: A Revit mellet mely Autodesk termékeket használjátok, és mely szakági területeken?

K.D.: Kisebb, 2D-s szakágak esetében bevált megoldásunk az AutoCAD, dwg-ben történő kommunikációs lehetőségének köszönhetően. Koncepciók esetén az Autodesk FormIt-ot is alkalmazzuk, valamint kísérleti fázisban van nálunk az Autodesk Forma, egy olyan szoftver is, amely megvalósíthatósági tanulmányok készítése során alkalmas komplex beépítési analízisek, energetikai és környezeti vizsgálatok készítésére is. Az Autodesk felhőszolgáltatásainak bevezetését is megkezdtük dokumentumkezelés és változásmenedzsment terén, továbbá bevált alkalmazásaink közé tartozik még a Navisworks és az Autodesk vizualizációs megoldásai, a 3ds Max és a Twinmotion is.

Mindegyik általunk használt Autodesk termékről elmondható, hogy magyarországi forgalmazásáért az Arkance Systems Hungary Kft., korábbi nevén a HungaroCAD Informatikai Kft. felel.

A BIM és Revit bevezetése

CNCMedia: Mi késztette a stúdiót a Revit szoftver és BIM technológia bevezetésére építészeti projektjeiben?

K.Z.: Egyszerűen csak fejlődni szerettünk volna, és lépést tartani a korral. Korábban az AutoCAD-et használtuk, majd 2010-ben pont egy projekt kellős közepén váltottunk a Revitre. Akkor egy irodai oktatás keretében átképeztük a munkavállalókat az új szoftver használatára, a későbbi belépő kollégáknál pedig felmértük az ilyen jellegű képességeket. A szoftver bevezetése óta nagyságrendileg több mint 368.000 négyzetméter teret terveztünk benne, s ezek csak azok amelyek megépültek.

CNCMedia: Egy nemrégiben megjelent sajtóközleményben az alábbi hangzott el: „Összességében az építőipari BIM átállás a beruházások esetében átlagosan 30 százalékos költségmegtakarítást, 25 százalékkal hatékonyabb kivitelezést, és a nemzetközi tapasztalat szerint négyzetméterenként mintegy 100 euró költségmegtakarítást eredményez az építmény életciklusa alatt.” Erről mi a véleményetek?

K.D.: Realitást nézve, a megrendelői és kivitelezői oldalon még csak az elmúlt rövid időszakban kezdtek rájönni, hogy ez a technológia valóban segíti a munkát. Az új beruházási törvény elfogadásával azonban most úgy tűnik kötelezővé válhat a BIM használata legalább az állami beruházásokon, amely új lökést adhat akár a maganszférának is.

K.Z.: Ez a technológia határozza meg a jelent. A fiatal generáció ebben tud és hajlandó dolgozni, ráadásul workflow szempontjából sokkal egyszerűbb 3D-ben tervezni és modellezni. Éppen ezért mi a 2010-es Revit bevezetésünk óta arra biztatjuk a szaktervezőket, hogy térjenek át a Revitre és a BIM-re, hiszen segít a tervezésben, költséghatékony és az utómunkálatokban, projekt utánkövetésében is hasznos.

CNCMedia: Hogyan javítja a Ti esetetekben a BIM és a Revit az együttműködést a tervező és kivitelező csapatokon belül, valamint az ügyfelekkel és más érdekelt felekkel?

K.D.: Általában generáltervezőként vagyunk jelen a projektekben, ami azt jelenti, hogy a szakági tervezőinkkel elsősorban Revit alapon működünk együtt, míg a megrendelői oldallal általában Open BIM (IFC) alapúak az adatcsere folyamataink, mely biztosítja a korlátlan hozzáférhetőséget az adatokhoz platformoktól függetlenül. A megrendelői oldallal is rendszeresen kommunikálunk és változások esetén frissítjük a terveink mellett 3D-s modellünket is, hiszen sok esetben az építésvezetők vagy akár a kivitelezők azt is nyomon követik. 

A jövőben tervezzük azonban az Autodesk Construction Cloud platformjának használatát, mert a tervezési és kivitelezési folyamatok lassan általánosnak mondható összecsúszása olyan eszközöket igényel, melyek a tervezési és kivitelezési folyamatok közötti információcserét gyorsan és hatékonyan teszik lehetővé.

Szmetana Dávid: Kommunikáció és együttműködés szempontjából a szarvasi projektünk mindenképp kiemelendő, hiszen ott nagyon sűrű iterációkkal, tökéletesen működött a workflow-nk. Annak a projektnek például a tetőszerkezete is rámutatott egyébként a 3D alapú tervezés és szakági kommunikáció szükségességére, hiszen egy konzolos tetőrész acélszerkezetét kellett kétszergörbült felületeken pozícionálni, ami másképp nem lenne lehetséges. (link a projekthez)

A BIM technológia és Revit szoftver használatának előnyei

CNCMedia: Melyek a Revit használatának legfontosabb előnyei az építészeti tervezési és építési projektekben?

Sz.D.: A Revitnek szerintünk nagy előnye, hogy a szoftver bárki által programozható a Revit API és a Dynamo platformoknak köszönhetően. Előbbi segítségével egészen komplex kiegészítők programozhatók le egyedi igényekre, munkafolyamatokra, míg a Dynamo az egyszerű felhasználó kezébe ad egy nagyon hatékony eszközt, amivel automatizálni lehet repetitív modellezési feladatokat, illetve a parametrikus modellezést is lehetővé teszi. Ilyen egyedi megoldással tudunk például komplex műemléki rekonstrukciós projekten 10.000-es nagyságrendben szerkezeti áttöréseket kezelni, a script észleli a változásokat a modellben és azokat utána célzottan tudjuk vizsgálni, jóváhagyni generáltervezőként.

Csányi Zita: Szerintem az anyagkimutatásokban, az árazatlan költségvetési kiírás folyamatainak leegyszerűsítésében van nagy szerepe. Nem analóg módon kell végig menni a tételeken, hanem az adott modellből minden mennyiség automatikusan lehívható klasszifikáció szerint, amivel rengeteg időt lehet megspórolni. Mindennek a modell az alapja, ami igazából egy adatbázisként működik. Ha azt jól készítettük el és töltöttük fel adatokkal, akkor a kimutatások is könnyen, gördülékenyen elvégezhetők.

CNCMedia: Hogyan alkalmazkodik a TIBA a szabályozási és megfelelőségi követelményekhez a BIM és a Revit használata során a különböző régiókban vagy országokban?

K.Z.: A beruházói oldal számára nagy előnyünk, hogy a Revit segítségével megvalósíthatósági tanulmányt is könnyen tudunk készíteni. Új projekteknél tömegvázlatokból, tömegmodellekből dolgozva nagyon gyorsan kalkulálhatók a releváns beépítési mutatók. Azt tapasztaljuk, hogy erre a fajta automatizált, gyors folyamatra egyre nagyobb igény van, mert az előkészítési, engedélyezési és az egész tervezési folyamatot mindenki szeretné gyorsítani.

CNCMedia: A modell alapú projektvezetés mekkora hardverigényt jelent a Revit szoftver számára?

K.D.: Erős hardverigényei vannak a BIM technológiának és a Revit szoftvernek egyaránt, melyhez az eszközöket szintén az Arkance System segítségével szoktuk beszerezni. 3-4 évente frissítjük a teljes gépparkunkat. Jelenleg azon gondolkodunk, hogy a következő ciklusban maradjunk-e a desktopoknál vagy pedig valamilyen virtualizált környezetet alakítsunk ki. Az Autodesk fejlesztési tervei között úgy hallottuk szerepel egy teljesen új platform, ami remélhetőleg új szintre emeli majd a tervezőszoftverek teljesítményét. Igény lenne rá, hiszen a multimédiás programokhoz képest a CAD-programok általánosan kevésbé képesek a mai gépek teljesítményének kihasználására. A legnagyobb problémát az okozza, hogy legtöbb esetben az egyszálas teljesítményt igényli a szoftver, hiába áll rendelkezésre több logikai vagy akár fizikai processzor. Tapasztaljuk, hogy minden új kiadásnál újabb és újabb folyamatok kerülnek többszálas optimalizálásra, de még van hova fejlődni ilyen téren.

CNCMedia: A honlapotokon is kiemelitek, hogy A TIBA szemléletének középpontjában egyre inkább a fenntartható tervezés áll. Hogyan használjátok a BIM-et és a Revitet a fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontok figyelembevételére az építészeti tervezés és kivitelezés során?

Cs.Z.: Rengeteg minősített projektünk van, de ez nem feltétlenül függ a szoftverhasználattól. Inkább az iroda szemléletmódja felel meg a fenntarthatóságnak az anyagkeresés és tervezés által. A BIM egy eszköz, ami utána ezt lehetővé teszi.

Sz.D.: A Revitben létrehozott 3D-s modell használata egyfajta optimalizáció lehetőségét adja meg egy épület koncepciójánál. Például sokkal könnyebb ellenőrizni az anyaghasználatot, minőségi és mennyiségi szempontok alapján egyaránt.

K.D.: Részeletes karbonvizsgálatra még nem volt lehetőségünk. Nagyon szívesen vennénk minden ilyen jellegű kihívást, de alapvetően a minősítésekről már elmondható, hogy beintegrálódnak a tervezési folyamatokba. Rengeteg ilyen jellegű projekttel rendelkezünk, ahol a szükséges tervek és kimutatások előállításában hatalmas szerepet játszik a BIM technológia és a Revit szoftver adta lehetőségek.

Jövőkép az építészetben

CNCMedia: Milyen tanácsot adnátok az egyetemi hallgatóknak, pályakezdő építészeknek a BIM és a Revit alkalmazása kapcsán?

K.Z.: Több egyetemmel is közös gyakornoki programot ápolunk, ennek köszönhetően pedig látjuk mind az oktatási hátteret, mind a hallgatók ambícióit. Véleményem szerint ezen technológia oktatásának abszolútumnak kell lennie. Hatalmas versenyelőnyt jelenthet a technológia és a szoftver ismerete akár Magyarországon, akár európai viszonylatban. Jelenleg már Pécsen és Budapesten is elérhető BIM mérnöki képzés, amit mindenképpen jó iránynak tartok. A BIM már a jelen technológiája, ezért fontosnak tartom, hogy egy építész folyamatosan képezze magát, és megismerje az aktuális szoftvereket, technológiákat.

CNCMedia: Milyen trendek vagy innovációk figyelhetők meg a BIM és a Revit számára az építészeti tervezésben, és hogyan készül a TIBA ezek kihasználására?

Cs.Z.: Ugyan a programhasználatot folyamatosan tanulni kell, de szerintem a Revit szoftverrel és a megfelelő tudással bármilyen elképzelés megvalósítható. Kezdeti lépésekben könnyebbség lehet a hagyományos pauszpapíros tervezés, de egy kis ötletelés után bármit meg tudunk oldani. Saját tapasztalatból mondom, hogy sokszor az analóg, 2D-s tervezés kevésbé korlátozza az embert. Hiába rendelkezik egy elképzeléssel egy adott tervező, ha nem tudja azt 3D-s keretek között megvalósítani. Ezért néha csak időre, térre és némi ötletelésre van szükség, ami utána már szoftveres környezetben is kibontható és 3D-s modellként is elkészíthető.

Sz.D.: Szükség esetén érdemes lehet olyan szoftvert alkalmazni, amivel egy adott formavilág előteremthető, addig, amíg lehetőség nem nyílik annak Revitben történő lemodellezésére.

K.D.: Nagyon fontos önmagunk és a belépő munkavállalók képzése, oktatása egyaránt. A folyamatos képzés lehetőséget teremt arra, hogy a szoftverhasználat előnnyé váljon, és ne egy limitált megoldás legyen az analóg tervezéshez képest. A tudás szabadítja fel az embert, az eszköz pedig alapvetően megteremti a lehetőséget.

További információ:

A TIBA hivatalos honlapján.

Az Arkance Systems hivatalos honlapján.

Az Autodesk hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]