Egyelőre semmi jele annak, hogy a szerszámgépiparban megfordulna a rendelések száma

Továbbra is kétszámjegyű növekedés figyelhető meg – derül ki a VDW riportjából.

Megrendelések a német szerszámgépiparban

A német szerszámgépiparban 2023 harmadik negyedévében beérkezett megrendelések nominálisan 9%-kal maradtak el az előző év azonos időszakától. A Németországból érkező megrendelések 8%-kal, míg a külföldről érkező megrendelések 9%-kal csökkentek. A beérkezett megrendelések 2023 első három negyedévében összesen 7%-kal voltak alacsonyabbak az előző év azonos időszakához képest, ami belföldön 12%-os, külföldi megrendelések esetében 5%-os visszaesést mutat. Ez reálértéken 12%-os megrendeléscsökkenést jelent.

„A német szerszámgépiparban továbbra sincs jele annak, hogy a beérkező megrendelésekben fordulat következne be” – tette hozzá az eredményekhez Dr. Wilfried Schäfer, a németországi Frankfurt am Mainban működő VDW (Német Szerszámgépgyártók Szövetsége) ügyvezető igazgatója. Az alacsony beruházási szint az egész világgazdaságot érinti. A magas kamatlábak és költségek lassítják a beruházásokat Németországban és egész Európában. A fogyasztói kereslet elsősorban a szolgáltatásokra koncentrálódik, míg a vállalatok által kritikus időszakban felhalmozott raktárkészletek ismét csökkennek. Ugyanakkor a költségekre nehezedő nyomás is mérséklődni látszik, köszönhetően annak, hogy az infláció üteme is csökkent, valamint az energia-, nyersanyag- és félkész termékek árai is visszaestek.

Dr. Wilfried Schäfer, a németországi Frankfurt am Mainban működő VDW (Német Szerszámgépgyártók Szövetsége) ügyvezető igazgatója

Az Európából és Ázsiából érkező külföldi megrendeléseket is visszaesés jellemzi. Különösen a kínai gazdaság gyengélkedik, ahol elsősorban az alacsony fogyasztói kereslet és a küszködő ingatlanszektor jelent problémát. Az USA gazdasága ezzel szemben ellenállóbb, jelenleg még Kínánál is több megrendelést számlál az ország.

„A nagy megrendelésállomány ismét átsegít bennünket ezeken a nehéz időkön” – mondja Schäfer. Névlegesen kétszámjegyű, vagyis 14%-os a növekedés üteme, bár ez a növekedés fokozatosan kiegyenlítődni látszik. Idén októberben ismét enyhe csökkenés volt megfigyelhető a kapacitáskihasználtság terén, a júliusi 90,5%-ról 88,5%-ra esett vissza az érték, ahol ágazati szinten 65.000 dolgozót regisztráltak az első félév végén.

„Ilyen körülmények között megerősíthetjük az idei évre vonatkozó 10 százalékos termelésnövekedésre vonatkozó előrejelzésünket” – zárja Schäfer. A jövő évi fejleményeket egyelőre azonban nagyfokú bizonytalanság jellemzi.

ForrásVDW

További információ:

A VDW hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]