Egyedi, kompenzált hajtott robot megfogó egységgel

Technológiai megoldás a BestOF Kft.-től robottal történő megmunkálásokhoz, például sorjázáshoz.

A robottechnológia az elmúlt évtizedekben hatalmas fejlődésen ment keresztül, különösen az iparban. A kezdeti egyszerű automatizált rendszerektől a mai komplex, önállóan működő robotokig hosszú út vezetett. A robottal történő megmunkálások pl. sorjázás jelentősége az iparban vitathatatlan. Ezek a robotok nem csak a gyártási folyamatok gyorsaságát és hatékonyságát növelik, hanem a munka minőségét is javítják, miközben csökkentik a hibák számát és a költségeket.

A kompenzált hajtott robot megfogó egység bemutatása

A kompenzált hajtott robot megfogó egység egy olyan fejlett technológiájú egység, amely lehetővé teszi a robotok számára, hogy precízen és hatékonyan végezzenek el különböző összetett és nagyobb mechanikai igénybevételekkel járó feladatokat, megmunkálásokat. A működési elve a hajtás és a kompenzációs mechanizmus kombinációján alapul, amely kiegyenlíti a robotra ható igénybevételeket a mozgásai és a megmunkálások során és csökkenti a robotot terhelő nem kívánt erőhatásokat. A kompenzációs mechanizmus jelentősége abban rejlik, hogy képes csökkenteni a robotra ható terheléseket, így növelve annak élettartamát és csökkentve a karbantartási költségeket.

A kompenzált és nem kompenzált megfogó egységek közötti fizikai különbségek elsősorban az erőátvitelben, a terhelésekben és a robotra gyakorolt mechanikai igénybevételekben mutatkoznak meg.

Míg a kompenzált egységek képesek csökkenteni a robotra ható erőket és növelni annak élettartamát, addig a nem kompenzált változatok esetén a robotok gyakran túl nagy igénybevételeknek vannak kitéve, mivel nélkülözik a mechanikai kompenzációs mechanizmust.

Ennek eredményeként ez utóbbiak alkalmazásakor a robotok gyakran nagyobb mechanikai terheléseknek vannak kitéve, ami a gyorsabb kopásukhoz, a pontosságuk elvesztéséhez és a rövidebb élettartamukhoz vezethet.

Ezen hatások miatt sokszor nem alkalmazható megmunkálásokhoz robot, holott a kezdeti beruházási költségeket egy kompenzált hajtott megfogó-egységgel felszerelt robottal sokkal alacsonyabban lehetne tartani, mint egy célgép megtervezésével, legyártatásával és üzembe helyezésével, valamint az üzemeltetésével járó költségek is alacsonyabbak.

Működési szempontból a kompenzált egységek gyorsabb átállási idővel, nagyobb pontossággal és hosszabb élettartammal nyújtanak előnyöket. A kompenzált egységek alkalmazási területeinél az elsők között a nehéziparban, autóiparban és a faiparban találunk alkalmazásokat, mint pl. a  sorjázás, a csiszolás, vagy a polírozás, csavarozás stb…A nehéziparban, ahol nagy súlyú alkatrészek mozgatása és manipulálása történik, a kompenzáció kulcsfontosságú lehet. Az autóiparban, például a féktárcsák sorjázásánál a kompenzált egységek képesek csökkenteni a robotra ható erőket és növelni annak élettartamát.

A faipari megmunkálások során pedig a nagy sebességű polírozás, kis nyomatékkal és szabályozott kompenzációval, valamint kisebb fordulaton, nagyobb nyomatékot igénylő maró megmunkálásoknál akár egy azon robot végezheti mindkettőt a hatékony mechanikai kompenzálással együtt, valamint a pick & place anyagmozgatási feladatokat, akár a fogóegységek gyors cseréjével. Ez jelenthet komoly előnyt.

Összefoglalás és következtetések

A kompenzált hajtott robot-megfogó egység jelentősége és előnyei az iparban vitathatatlanok. Ezek az egységek nem csak a gyártási folyamatok hatékonyságát és minőségét növelik, hanem hosszabb élettartamot és alacsonyabb karbantartási költségeket is biztosítanak. A jövőbeli trendek és fejlesztési irányok valószínűleg további innovációkat és fejlesztéseket hoznak ezen a területen, amelyek még jobban növelik a robottechnológia jelentőségét az iparban.

A BestOF Kft. szakemberei és partnerei a helyszínen felmérik az Önök gyártóüzemében adódó feladatot vagy feladatokat és azokra egyedi megoldási javaslatot készítenek az Önök számára.

A több, mint 30 éves tevékenysége során a BestOF Kft. a hatékonyságnövelés jegyében több SMeD (Single Minute exchange of Die), QMC (Quick Mold Change) projektet valósított meg magyar és multinacionális cégeknél, esetenként „best practice” folyamat elérésével. A gyors átállás az autóipari beszállítóknál, illetve más területeken tevékenykedő alkatrészgyártóknál a versenyképességet növeli. Kevés kezelővel, automatizálva lehet megoldani anyagmozgatási feladatokat, szerszám- és munkadarab cseréket, valamint egyedi megfogó egységgel ellátott robotokkal gyors átállásokkal, különböző megmunkálásokat, mint például műanyag fröccsöntő-gépeknél, a gyors szerszámcserén túlmenően, a gyors munkadarab elvételt/cserét vagy inzertek (pl. fémbetétek) szerszámba való behelyezését is hatékonyan lehet megvalósítani. Lemezalakító présgépeken a gyors szerszámcserét, az átállást követően a kész darabok kivételét és az új nyers darabok behelyezését lehet hatékonyan megvalósítani. Az alapanyag raktárakban, a gépek kiszolgálásánál elektro-permanens mágneses emelőgerendákkal vagy vákuumos emelőkkel lehet a folyamatokat optimalizálni. Számos ilyen megoldást szállított a BestOF Kft. az utóbbi években. Forduljon hozzánk bizalommal, ha van megoldandó anyagmozgatási vagy egyéb megmunkálási feladatainál a hatékonyság növelésére igénye.

ForrásBestOF

További információ:

A BestOF Kft. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]