A feldolgozóipar 2022-ben 16,3 billió dollárral járult hozzá a világgazdasághoz

Az ABI Research legújabb piaci adatjelentése részletes képet nyújt a globális feldolgozóipar állapotáról.

Az ipar és gyártás világa az elmúlt néhány évben jelentős változásokon ment keresztül, melynek hatása az adatokból látszik a legjobban. Az ABI Research globális technológiai hírszerző cég legújabb jelentése szerint a gyártóipar hozzáadott értéke (manufacturing value added=MVA) világszerte 2022-ben elérte a 16,3 billió dollárt. Ez az MVA-növekedés valamivel kevesebb, mint a 2020 és 2021 között megfigyelt 20%-os növekedés. A 4 nagy gyártó nemzet (Kína, USA, Japán és Németország) most nagyobb arányban járult hozzá a világ 57%-os feldolgozóipari részesedéséhez, ami az előző évhez képest mindenképp növekedést mutat.

„A legnagyobb változás a világ gyártóvállalatai között elsősorban az, hogy a top 10-ből hiányoznak az elektronikai cégek. A kőolaj-finomítás, a bányászat és az autógyártás továbbra is uralja ezeket a helyeket. Bár még mindig az autógyártás büszkélkedhet a legnagyobb méretű gyárakkal, azonban az Egyesült Államokban épülő hatalmas félvezető gyárak egyre nagyobb teret hódítanak, és domináns státuszt követelnek maguknak. A TSMC’s Pheonix Arizona Plant például több mint 5,1 millió négyzetméterével a világ harmadik legnagyobb üzemévé vált” – mondta James Prestwood, az ABI Research iparági elemzője. A Samsung-ról és a Texas Instruments-ről szintén elmondható, hogy jelentős gyártóüzemeket építenek az Egyesült Államokban.

Az ABI Research kutatása átfogóbb képpel rendelkezik az Ázsia és a csendes-óceáni térség (APAC), valamint Latin Amerika régióiban található főbb gyártóországokról is, köszönhetően a nagyobb adatmennyiségnek. Az APAC térségben a foglalkoztatottak számát tekintve Vietnam a második legnagyobb feldolgozóiparral rendelkezik Kína után, több embert foglalkoztatva ágazati szinten, mint Malajzia, a Fülöp-szigetek, Szingapúr és Dél-Korea együttvéve. Jól mutatja ezt az is, hogy az ország MVA értéke 2015 és 2022 között megduplázódott. A kínai fémfeldolgozó ipar bevétele a 2020-as katasztrofális szinthez képest kimagasló értéket produkált, 56 milliárd dollárról 680 milliárd dollárra emelkedve. A japán piac közel sem volt ilyen szerencsés, hiszen a 10 legnagyobb feldolgozóipari piac közül 8-ban csökkent a bevétele 2020 és 2022 között.

Az Egyesült Államok érdekes tendenciákat mutatott a kőolaj- és széntermékek gyártásának piacán: az MVA több mint kétszeresére, 65 milliárd dollárról (2020) 144 milliárd dollárra (2021) emelkedett. A CAPEX (Capital Expenditure, vagyis tőkebefektetés) azonban ugyanebben az időszakban jelentősen elmaradt: a gépbeszerzésre fordított kiadások 2020-ról 2021-re 1,3 milliárd USD-vel csökkentek. „A CAPEX sok más piachoz hasonlóan a feldolgozóiparban sem érte el a COVID előtti szintet. A közlekedésre, az elektronikai iparra, az adatfeldolgozásra és a kommunikációs szolgáltatásokra fordított kiadások 2021-ben alacsonyabb értéket mutattak, mint 2019-ben.” – zárja a Prestwood.

A fenti adatok és megállapítások az ABI Research 2023-as piaci jelentéséből származnak:

ABI Research’s 2023 Manufacturing Market Data

Industrial and Manufacturing Markets research

Market Data spreadsheets

ForrásABI Research

Megosztás
[
    ]