A CAM munkafolyamatok automatizálása a hyperMILL® segítségével

A hasonló geometriájú alkatrészek, például alkatrészcsaládok és -változatok, visszatérő alakelemek, jellegzetes alaksajátosság, mint például furatok vagy zsebek, valamint az ismétlődő folyamatok ideális lehetőséget biztosítanak az automatizált CAM-programozás megvalósítására. Az automatizálás segít csökkenteni a programozási időt, szabványosítani a folyamatokat, kiküszöbölni az emberi hibákat és javítani az általános teljesítményt.

Automatizált munkafolyamatok kialakítása a gyártáselőkészítés (CAM programozás) területén; a CAD/CAM folyamatok automatizálása jelentősen hozzájárul a versenyképesség, a termelékenység és a folyamatbiztonság javításához. Az automatizálás segítségével akár 90%-kal is csökkenthető a programozási idő.

Az automatizált megmunkálástervezés főbb előnyei:

  • Rövidebb programozási idő érhető el;
  • A megmunkálási geometriák és alaksajátosságok megbízhatóan és gyorsan feltárhatók;
  • Makrókban tárolt bevált gyártási információk alkalmazása az új alkatrészeken;
  • Részben vagy teljesen automatizált előkészítő vagy programozási folyamatok hozhatóak létre.

A hyperMILL® különböző szintű automatizálási megoldásokat kínál a felhasználóknak. Ezek a szintek jól skálázhatóan egymásra épülnek, a részlegesen automatizált területről veszteségmentesen lehet továbblépni az erősen automatizált területekre.

Automatizált programozási szintek áttekintése a hyperMILL® CAM rendszerben

Feature, Customized Process Feature technológia

A „Feature” a CAD modellből vett, automatikusan használt geometriai és megmunkálási alaksajátosságok halmaza. A Feature-ök nagymértékben egyszerűsítik és felgyorsítják az NC programozást. A furatok, a zsebek és a hornyok gyakran ismétlődő alaksajátosságok, amelyekre azonos megmunkálási stratégiák alkalmazhatók.

A hyperMILL® Feature technológiája lehetővé teszi egy alkatrész alaksajátosságainak felismerését, amelyek a megmunkálási feladatok esetén relevánsak. A geometriai jellemzőket, például a furatokat és zsebeket a rendszer automatikusan felismeri, és a megmunkálási folyamattal kapcsolatos információkat önállóan alkalmazza. A Feature technológia további előnyei közé tartozik a jobb alkatrészminőség, mivel alkalmazása csökkenti a hibákat az átfogó szabványosítás eredményeképpen, mivel a felhasználók a már bevált eljárásokat és erőforrásokat használják.

A Customized Process Feature (CPF) lehetővé teszi a nem szabványos geometriai elemek egyetlen megmunkálási folyamatban történő kombinálását. Ez azt jelenti, hogy a rendszer automatikusan felismeri a szabad formájú felületeket vagy összetett geometriákat, amelyeket a felhasználók kiválaszthatnak a programozáshoz.

Furatok és zsebek felismertetése a hyperMILL®-ben

Hagyományos Makró és Intelligens Makró technológia

A makrók leegyszerűsítik a CAM-programozók napi feladatait. A gyártási ismeretek szabványosíthatók és automatikusan alkalmazhatók a megmunkálási jellemzőkre.

A hyperMILL® CAM szoftverben található makrók képesek szabályokat és feltételeket alkalmazni minden megmunkálási lépéshez. A makró a megmunkálási lépések sorozatát tárolja, amely tartalmazza egy jellemző geometria összes szerszám- és technológiaadatát – a felismert alaksajátosságokhoz hozzárendelve. A makrók ezért lehetővé teszik az NC programozást néhány egérkattintással, ami jelentősen csökkenti a programozási erőfeszítést.

Az intelligens makró segítségével megmunkálási lépések automatikusan hozzárendelhetők és beállíthatók a geometriai információkhoz; például átmérő, mélység, nyitott vagy zárt zsebek vagy más meghatározott szabályok alapján. Egy egyszerű „ha-akkor” szabály aktiválja a makró megfelelő részét. Az eredmény egy olyan rugalmas makró, amely számos méretben különböző, de jellegében megegyező geometriai alakhoz alkalmazható és így akár a szerszám méretét is a programozandó geometria alapján választja ki.

hyperMILL® AUTOMATION Center / Basic

Amikor már a Feature & Macro technológia nem elegendő, akkor lép be a hyperMILL® AUTOMATION Center; ami széles tartományban kínál automatizált folyamatokat. Az AUTOMATION Center lehetővé teszi a komplex munkafolyamatok szabványosítását és automatizálását a hyperCAD®-S-ben és a hyperMILL®-ben; azaz CAD-es és CAM-es területen egyaránt.

Az OPEN MIND automatizálási szakértői a hyperMILL® AUTOMATION Centert használják kifinomult automatizált folyamatok fejlesztőeszközeként, aminek bizonyos területei az alap hyperMILL® szoftverben is elérhető (hyperMILL®AUTOMATION Center Basic) az OPEN MIND ügyfelei számára, lehetővé téve számukra, hogy kihasználják széles körű funkcióinak előnyeit.

hyperMILL®AUTOMATION Center felülete

A triviális megmunkálási lépések automatizálása jelentős munkaerő megtakarítással jár és jelentősen csökkenti a véletlen hibalehetőségeket. A hyperMILL®-ben nem csupán a megmunkálás, hanem az előkészítő műveletek is automatizálhatóak. hyperMILL® AUTOMATION Center alapfunkciói a prizmatikus alkatrészek kis automatizálási projektjeinek önálló megvalósítására szolgálnak. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy létrehozzanak egy olyan gyártáselőkészítő folyamatot, amely azután teljesen automatikusan alkalmazható számos hasonló geometriájú alkatrészre. Ez a fajta automatizált NC programozás messze túlmutat a funkciók felismerésén és a tárolt gyártási műveletek alkalmazásán. Az alábbi megoldás lehetővé teszi a vállalatok számára a gyártásfolyamatok egyszerű szabványosítását. A definiált folyamatok újrahasználhatók, vagyis akár a kevésbé tapasztalt programozók is végrehajthatják. Ennek eredményeként az alkatrészeket a lehető legrövidebb idő alatt lehet programozni, és minimálisra csökkenthető az emberi hibák is.

Megállapíthatjuk, hogy gyártási folyamatok automatizálása nemcsak a közvetlen termelési folyamatoknál kezdődhet el, hanem az előkészítési folyamatokba is már könnyen beilleszthető, ehhez pedig a hyperMILL® többszintes automatizálási rendszere egy adekvát és megbízható megoldást kínál.

SzerzőTóth Sándor Gergő – Arkance Systems HU Kft.

További információk:

Rövid áttekintő videó a hyperMILL® AUTOMATION Center-ről:

A fejlesztő további információi az automatizálási lehetőségekről:

https://www.openmind-tech.com/en/cam/automated-programming/

Megosztás
[
    ]