Többfunkciós köszörűgép az EMAG Weisstől

A W 11 CNC különböző köszörülési feladatok elvégzésére is alkalmas, a rendkívül gyors és hatékony átállásnak köszönhetően.

A W 11 CNC furat-palást köszörűgép egyedi és prototípusgyártására alkalmas. Használható kisszériás és bemutatódarabok gyártásához is.

Rendkívüli méretpontosság, maximális hatékonyság – ezen előírások mellett a palástköszörülés nélkülözhetetlen technológia a bérköszörülés, az orvostechnika, az általános gépgyártás és sok más iparág számára. Különösen a kisebb sorozat- vagy prototípusgyártásnál azonban fontos, hogy olyan köszörülési megoldás álljon a felhasználók rendelkezésre, amely éppoly univerzális, mint amilyen rugalmas, és amely rövid idő alatt átállítható és konfigurálható. De hogyan is garantálható a folyamat megbízhatósága és pontossága ilyen elvárások mellett? Az EMAG Weiss a W 11 CNC köszörűgéppel válaszol erre a kérdésre, amely legfeljebb 500 mm átmérőjű és 1500 mm hosszúságú munkadarabokhoz használható. A teljes technológiát úgy tervezték, hogy a megmunkálási követelmények széles skáláját gyors átállással tudja teljesíteni.

Az akár 500 mm átmérőjű és 1500 mm hosszú munkadarabok rövid ciklusidőkkel és átállással gyárthatók.

A kiindulási helyzet éppoly ismerős, mint a kihívás is: az iparban sok felhasználó tengelyeket és más forgásszimmetrikus alkatrészeket munkál meg, melyek esetében a befejező művelet a köszörülés. Ezt követően a felületek kivételes pontosságot és minőséget mutatnak a kívánt tartományban. A kisebb darabszámok vagy a prototípusok gyártása azonban így különleges feladattá válik, mivel minden egyes gépbeállítás sok időt vesz igénybe. Ezért ezen szektorban EMAG Weiss W 11 CNC egy különleges lehetőséget kínál egy CNC-vezérelt furat-palást köszörűgép képében, amely manuálisan is működtethető, illetve rugalmasan felszerelhető különböző köszörűkorongokkal. Például a két koronggal történő párhuzamos palást-megmunkálás, vagy a furat- és palástköszörűkorongok kombinációja is lehetséges. A korongok típusát illetően 400, vagy 500 mm-es átmérő, valamint 10 és 120 mm közötti vastagság használható.

A furat-palást köszörűgép kézzel is működtethető.

Átlátható folyamatok az intuitív működtetésnek köszönhetően

Az említett rugalmasságot olyan elemek biztosítják, mint például a vezérlőrendszer, mely már alapfelszereltségként tartalmazza az összes szokásos köszörülési ciklust. A gépkezelő ezeket egy könnyen érthető párbeszédes felületen keresztül programozhatja, ahol a szükséges méretek is megadhatóak. Ezen kívül az automatikus megmunkálás, több átmérő köszörülése, a köszörülési sorozatok elmentése, a kontúrmegmunkálás és a kúpos köszörülés mind könnyen megvalósítható a CNC-vezérléssel. Azonban aki kézzel akarja elvégezni a folyamatot, az bármikor megteheti ezt a CNC-vezérlés megkerülésével. A gép jó megközelíthetősége minden esetben megkönnyíti a kezelő munkáját.

Opcionálisan a gép automatikus ajtókkal van szerelve, így a munkatér jól hozzáférhető.

A W 11 CNC gép orsóháza, tokmánya és a támasztócsúcs mechatronikai elemei a gyors átállási folyamatokat az alábbiakkal biztosítják:

  • Az orsóház (MK4, MK5 vagy MK6 adapterrel) precíziós csapágyazással rendelkezik, a fordulatszám pedig 1-től 650 fordulat/percig fokozatmentesen állítható – opcionálisan akár 2000 fordulat/perc is lehetséges.
  • A támasztócsúcs (MK4) kézzel és pneumatikusan is működtethető a lábkapcsoló segítségével. A 45 mm lökethosszúságú köszörűorsóház lehetővé teszi az akár 250 kg-os csúcsok közti terhelést. Opcionálisan a gép NC szegnyereggel is felszerelhető, legfeljebb 300 milliméteres elmozdulással, 350 kg-os maximális munkadarabtömegig. Ezenkívül lehetőség van a kézi, hengeres alkatrészjavításra is.
  • Szintén alapfelszereltség a közvetlen hajtású B-tengely, a köszörűorsó fokozatmentes elforgatásához és pozicionálásához, 0,0001 mm-es pontosság mellett.
  • Végül, de nem utolsó sorban, a Marposs mérésvezérlésen alapuló folyamatmérési rendszer opcionálisan rendelkezésre áll.
A kulcs a rugalmasság: A W 11 CNC a köszörűkorongok széles skálájával felszerelhető.

Átállás, mindössze öt perc alatt

A csúcstechnológiás berendezés és az intuitív vezérlés kombinációjának hatását sok gyakorlati példa mutatja, mivel a gépet jelenleg számos gyárban használják. Az EMAG Weiss szakértőinek becslése szerint a legtöbb átállási folyamat mindössze öt percet vesz igénybe. Ez a példa mutatja a gép előnyeit a több alkatrészcserét tartalmazó alkatrészcsaládok gyártásánál, ami egy műszak, vagy egy hét alatt óriási időmegtakarítást eredményez, és eközben a megmunkálás még mindig a kiemelkedő, mindössze 0,001 milliméteres tűréshatáron belül történik. Emellett a felhasználók egy olyan jövőbiztos megoldást kapnak, amely a feladatok széles skáláját képes kezelni.

A grafikus, párbeszédpaneles felület Windows-alapú, mely jelentősen leegyszerűsíti az adott megmunkálás technológiai paramétereinek bevitelét.

ForrásEMAG Weiss

További információ:

Az EMAG Weiss hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]