Kapcsolófej gyártása a HAAS palettacserélős megoldásával

Az Autóflex-Knott Kft. elsősorban utánfutó alkatrészek gyártásával foglalkozik, melyek: vonófejek, tengelyek, kapcsolófejek. Speciális termékük, a WK35-ös kapcsolófej megmunkálásakor az újonnan beszerzett HAAS UMC-1000SS palettacserélős gépet használják, amely rövid ciklusidőt és rugalmas gyártást tesz lehetővé. Esettanulmányunkban bemutatjuk a céget, valamint a HAAS palettacserélős megoldását.

Az Autóflex-Knott Kft. elődjét H. Szabó Sándor alapította 1982-ben. A cég eleinte klasszikus garázsvállalkozásként sportkormányokat, napfénytetőket, utánfutókat és vonóhorgokat gyártott, majd utóbbi két termékének köszönhetően 1989-ben nyitott a nemzetközi piac felé is. Az így bekövetkező bővülés eredményeként 1992-ben új telephelyre, a kecskeméti Heliport-Technik-Parkba költözött a cég, majd 1994-ben a német Knott bevonásával közösen elnyerte mai formáját. Az így létrejövő Autoflex-Knott mára 17 leányvállalattal rendelkezik, melyek mindegyike az utánfutó alkatrész gyártást segíti elő. Fő stratégiai termékeik között szerepelnek az utánfutó tengelyek, vonószerkezetek/fejek, alvázak, tolórudak, fékek és tekerőslábak.

CNCMedia: A cégcsoport hatalmas termékportfólióval rendelkezik. Minek köszönhető ez? Mely termékek készülnek forgácsológépeken?

Baji András – Production Manager: Egyrészt a cég nagyságából és múltjából adódik a széles termékpaletta, másrészt abból a szemléletből, hogy mindig igyekszünk flexibilisek maradni és azonnal reagálni a piaci helyzetekre – amiben hatalmas támogatást jelent az anyavállalat Regenstaufban található raktárhelyisége. Nálunk, a magyarországi telephelyen főleg részegységek gyártása és összeszerelése történik. Legnagyobb volumenben kerékagyak, lengőkar és kapcsolófej alkatrészek készülnek CNC megmunkáló központokon. Kisebb, egyedi szériákat is gyártunk, de stratégiai termékeink évi 10.000-es megrendelésszámmal készülnek el, magyar, európai és amerikai piacokra egyaránt.

CNCMedia: Mekkora létszámmal és milyen bontásban dolgoztok? Mely gyártási folyamatok tartoznak a felügyeleted alá?

B.A.: A CNC forgácsoló csapat létszáma 25 fő, a szerszámüzemi programozói csapatot pedig 3 fő teszi ki: Fabók Gábor, Gál Csaba és Én. Ezt a kis csapatot továbbá az automata üzem gépbeállítói támogatják. Én elsősorban a szerszámüzemben és másodsorban az automata üzemünkben működő CNC gépek folyamatos futásáért vagyok felelős. Ez megában foglalja a technológia és a megmunkáló készülék megtervezését, a szükséges szerszámok beszerzését, a programok megírását, korrekciózását és az esetleges géphibák elhárítását.

Géppark és forgácsolás

Az Autóflex-Knott és HAAS kapcsolata 10 éve kezdődött. A gyártócég akkor ruházott be első HAAS gépére, amely egy MDC 500 3-tengelyes, palettaforgatós gép volt, a későbbiekben pedig egy VF1 konstrukcióval bővült a gyártócsarnokuk. Mindkét gép megbízhatósága és gyors szervizelhetősége miatt került beszerzésre, csakúgy, mint a legújabb szerzemény, a HAAS UMC-1000SS palettacserélős gép.

CNCMedia: Ha egy vontató alkatrész elkészítésére gondolunk, elsősorban lemezalakító munkák és préselés juthat eszünkbe. Hogyan jön képbe a forgácsolás?

B.A.: Magyarországon a hagyományos lemezes kapcsolófej gyártása van nagyon elterjedve, de annak van egy öntvény változata is, amely nem mélyhúzással és hidegalakítással készül, hanem forgácsolással. Az így elkészített alkatrészekkel, majd azok összeszerelésével sokkal strapabíróbb utánfutók és vontatók jönnek létre.

Új termékek fejlesztése új eszközzel

A kapcsolófej gyártás alapjait az Autóflex-Knott CNC programozója, Fabók Gábor fektette le. A 2000-es évek elején még az automata esztergák programozása jelentette a fő csapásirányt, majd megjelentek a 4, illetve 5-tengelyes gépek is a cég üzemében. A szerteágazó munkák sokasága között ezen gépek nagy előrelépést jelentettek a kapcsolófejek fejlesztése, tesztelése és gyártása kapcsán. Így a folyamatok mentén számos kapcsolófej fajtát dolgozott ki a cég, mint például a KS25-30 stabilizátoros kapcsolófejet, az angol kapcsolófejet, vagy éppen az elmúlt időszak eredményeként a WK35-ös kapcsolófejet és ahhoz szükséges alkatrészeket.

CNCMedia: Hogyan történik ezen termékek kivitelezése?

B.A.: Az Autóflex-Knott telephelyén történik a kapcsolófejek tervezése, fejlesztése, gyártása és tesztelése is. Szigorú követelményekkel dolgozunk, illetve többféle szabvánnyal, hiszen amerikai piacra is értékesítünk kapcsolófejeket, vontatókat.

A kapcsolófejek és ahhoz szükséges alkatrészek gyártásában nagy előrelépést jelentett a cégnek az újonnan beszerzett HAAS UMC-1000SS gép, amely automatizált palettacserélővel rendelkezik. A 8 paletta készülékezése kimondottan 4 kapcsolófej projekthez (ház, nyelv, nyél és emelőkar) lett tervezve. A WK35-ös kapcsolófej gyártási metódusában a kapcsolófej ház a gépben készül el, míg a palettarendszer alkatrészcserélő helyén az ehhez tartozó nyelvet, nyelet, emelőkart a gépkezelő cseréli ki az alábbi sorrend alapján:

– 1. paletta: 4 fészkes kapcsolófej ház készülék,

– 2. paletta: 4 fészkes kapcsolófej nyelv készülék,

– 3. paletta: 4 fészkes kapcsolófej nyél készülék,

– 4. paletta: 4 fészkes kapcsolófej emelőkar készülék.

ss

CNCMedia: Milyen előnyökkel jár az UMC-1000 használata?

B.A.: Az UMC-1000 8 palettaállomása 8 készüléket jelent számunkra. Nagy munkaterének köszönhetően akár nagyobb munkadarabok megmunkálása, vagy kisebb alkatrészek több fészekben történő gyártása is kivitelezhető. Nullpont rendszerével, szerszámbemérésével, és gyors palettaváltási idejével – 1p 40mp palettaváltási idő! – egy gyártási ciklus alatt el tudunk készíteni egy teljes kapcsolófejet, tehát az összeszereléshez szükséges házat, nyelvet, nyelet és emelőkart.

CNCMedia: A palettacserélős gép használata gondolkodásban, gyártási metódusban is eltér a hagyományos megmunkálástól. Erről mi a véleményed?

B.A.: Mivel, hogy a kapcsolófejek több alkatrészből állnak, szerettük volna, ha ezen alkatrészek gyártását egyszerre tudnánk ütemezni összeszerelő üzemünkben. Számunkra az egyidejű és rugalmas gyártás volt a fő szempont, de szeretnénk még ezen is fejleszteni a jövőben. Célunk, hogy még 3 másik kapcsolófej összeszerelését is el tudjuk végezni ilyen módon.

Kritériumok és minőség-ellenőrzés

CNCMedia: Melyek azok a területek, amelyek a gyártásban a legnagyobb odafigyelést igénylik jelenleg? Nálatok jelen van-e az iparban is tapasztalható automatizálás fontossága?

B.A.: Napjainkban már minden csak a ciklusidő körül forog, de nem szabad elhanyagolni mellékidőt sem, mivel ez a legdrágább művelet. Ha nincs nullpont rendszer kialakítva vagy nincsenek előre összeszerelve és bemérve a szerszámok, akkor akár fél napig is eltarthat egy nagyobb projektre történő beállás. Nálunk fokozottan érvényes ez, mivel a cég igyekszik flexibilis maradni, ezért zömében a kis/közepes széria a jellemző, tehát rengeteg átállásunk van nap, mint nap.

További nagy figyelmet kell fordítani, az úgymond már kötelezően használt a GD&T megjelölésekre, mert ezek megkönnyítik a műszaki rajzok értelmezését, elősegítve ezzel a gyártást. Szerencsére ez az előírás vonzza magával az ehhez szükséges applikációkat, melynek végeredményeként a cég már a második GOM mérőberendezést adta át a MEO kezébe 2022 augusztusában.

CNCMedia: Érzékeltetek változást a mérőberendezés használatakor?

B.A.: Egy kis mérőprogramban eszközölt módosítással elkezdett csökkenni a problémás alkatrészek száma és nőtt a megmunkálási pontosság, megbízhatóság. Éppen ezért a nullpont rendszerek, mérőberendezések és a megmunkáló központok kapcsolata kulcsfontosságú egy automatizált „gyártócella” létrehozásában.

A HAAS palettacserélős gépe pontosan ezen kritériumok elérése kínált megoldást az Autóflex-Knott számára. 5-tengelyével rugalmas, egyidejű gyártás érhető el. Az UMC-1000SS gyors, pontos gép, amely 1,5 perces átállási idővel rendelkezik. Renishaw OMP40 munkadarab szondájával és szerszámbemérőjével tökéletes nullpont rendszer hozható létre, továbbá hálózati kapcsolata és ütemezhető palettázási rendszere – vagyis, hogy a munkadarabcsere ne főidőben történjen – mind a hatékony, automatizált és TÜV előírásoknak és tűréseknek megfeleltetett gyártást erősítik.

CNCMedia: Milyen további terveitek vannak automatizálás terén?

B.A.: Célunk a ciklusidő további javítása, valamint egyéb folyamatok automatizálása is. Ilyen téren például elkezdtük bevonni a szériagyártásba a hidraulikus, pneumatikus készülékeket, melyek nagyobb ismétlési pontossággal dolgoznak. A robotos cella alkalmazása is nagy előrelépés lenne a hatékonyság és a munkavállalók megóvása terén is. Továbbá egy olyan vállalatirányítási rendszerrel is komoly fejlődést érhetnénk el, ahol a főidők mellett a mellékidők is megjelennek akár MES-adatok formájában. A cég ilyen téren már tett lépéseket, az új vállalatirányítási rendszerünk bevezetése ki fogja küszöbölni ezeket a problémákat.

Miért pont a HAAS-ra esett a választás?

B.A.: Több gyártónál érdeklődtünk paletta cserélős gép után a beszerzést megelőzően. Fontos szempont volt számunkra, hogy ez a gép 8 palettával rendelkezik, ami tökéletesen igazodik a 4 alkatrészes kapcsolófej gyártáshoz. Az UMC-1000SS sokoldalú gép, tökéletes gépi paraméterekkel rendelkezik, felépítésében ideális volt számunkra az 5-tengely és a nagy, több fészkes munkatér. Ezen felül a korábbi HAAS gépekkel is jó tapasztalataink voltak. Megbízható és professzionális szervizhátérrel rendelkeznek. Ár-érték arányban is egy kiváló gépről beszélünk, tekintve, hogy az új generációs, előre telepített, felhasználóbarát, NGC vezérlővel érkezett meg hozzánk. Mindezek fejében pedig döntő szempont volt a szállítási határidő, hiszen a cég rugalmasságának fenntartásában az mindig nagy jelentőséggel bír. Az UMC-1000SS esetében csupán 2 hónap volt a szállítási határidő.

CNCMedia: A gép karbantartása hogyan történik? Házon belül vagy a HAAS szakembereivel?

B.A.: Alapvetően a HAAS gépei megbízhatóak, de igyekszünk figyelni a gépparkunkra. Éves szinten szoktunk ellenőrzést, kalibrálást végezni. Kisebb problémákat házon belül oldunk meg, a nagyobb karbantartásokat pedig szervizes kollégák bevonásával. A HAAS szerviz szolgáltatása megbízható, jó kapcsolatot ápolunk velük. Mindig időben és kellő profizmussal segítenek, ha szükség van rájuk.

Tapasztalatok és tervek

CNCMedia: Elégedettek vagytok-e a HAAS UMC-1000SS palettacserélős gépével?

B.A.: Igen, hiszen a HAAS ezen megoldása 5-tengelyes egyidejű megmunkálást tesz lehetővé. Felhasználóbarát vezérlőjével gyakorlatilag plug-and-play működére képes. Több fészkes munkaterének köszönhetően plusz tengely és munkaasztal bővítési opcióval rendelkezik, amely rugalmasan képes igazodni a gyártási körülményekhez és a nem várt problémákhoz.

CNCMedia: Ha egy KKV szeretne most palettacserélős gépre beruházni, akkor milyen tanácsot adnál, mire figyeljen?

B.A.: A közepes méretű vállalkozásoknál már fontos gyártói kritériumnak számít a pontosság, a rugalmas átállások és szintlépések eléréséhez. Éppen ezért érdemes odafigyelni a nullpont rendszerre, a munkadarab- és szerszámbemérésre. A HAAS palettacserélős gépe például Renishaw bemérő rendszerrel van ellátva, ami tökéletes szerszám-és munkadarabfelvételt tesz lehetővé. Fontos továbbá a gépágy kialakítása – hogy öntvényből áll-e vagy hegesztett szerkezetű –, hiszen a jövőben ezek nem várt problémákat okozhatnak a teljesítmény függvényében. A munkatér nagysága sem elhanyagolható, éppen ezért érdemes egyel nagyobb méretet választani, ha esetleg a későbbi munkafolyamatok során szegnyereggel, plusz tengellyel vagy netán a munkaasztal bővítésével módosítanánk a gépünket. Mindezek mellett pedig a vezérlő kiválasztásánál és annak programozásánál is körültekintőnek kell lenni.

CNCMedia: Ti gondolkoztok-e újabb gépberuházáson? Tervben van-e esetleg újabb HAAS gép vásárlása?

B.A.: Elképzeléseink mindig vannak, de egyelőre konkrétumot nem tudok mondani. Irányadó mércék és aktuális kérdések, kritériumok határozzák meg, hogy mikor és mire ruházunk be. Egy biztos, hogy mindig számolunk a B tervvel, hogy felkészüljünk az esetleg változásokra is.

További információ:

Az Autóflex-Knott Kft. hivatalos honlapján.

A Haas hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]