Igényre szabott anyagmozgatás- és hajtástechnika a MOLTECH-től

Élelmiszerbiztonság növelése automatikusan öntisztító, higiénikus anyagmozgató berendezés rendszer létrehozásával.

HIGIÉNIA – MODULARITÁS – GAZDASÁGOSSÁG – ÉLELMISZERBIZTONSÁG – INNOVÁCIÓ

60°-ban emelkedő Z-kialakítású Öntisztító szállítóberendezés prototípus 3D terve

Minden élelmiszeripari cégnél elengedhetetlen az élelmiszerbiztonság, a termék fogyaszthatósága, szavatossági ideje és élvezeti értéke szempontjából. Baromfifeldolgozás esetében ezek a szempontok különösen fontosak, amelynek alapja az alapos és hatékony tisztítási módszerek alkalmazása a feldolgozó berendezések esetében. Az iparágban használatos szállítóberendezések működése során jelentős mértékű szennyeződés szaporodik fel a heveder és a szállítóberendezés felületén, amelynek eltávolítása jelenleg főként kézi mosással zajlik. Léteznek továbbá egyedi kialakítású tisztítóegységek, amelyek képesek egy-egy tisztítási, illetve fertőtlenítési fázis elvégzésére, azonban jelen tudásunk szerint kereskedelmi forgalomban nem érhető el olyan berendezés, amely több tisztítási módszer kombinált alkalmazásával magas higiéniai körülményeket biztosít. Emiatt az élelmiszeripari gyártók számára komoly kihívást jelent az ágazatban előírt higiéniai előírásoknak és a globális élelmiszerláncok elvárásainak való folyamatos megfelelés.

Öntisztító szállítóberendezés prototípus 3D robbantott terve

A MOLTECH cég egy olyan anyagmozgató berendezés-családot alakított ki, amely megfelel az európai élelmiszeriparban használatos szállító technológiákhoz alkalmazott előírásoknak és direktíváknak. A kutatási és kísérleti fázisokban közreműködött a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának szakértői csapata is.

Szállítási tesztek az első prototípus berendezéssel

A projekt eredménye egy moduláris elemekből álló, tisztítóberendezéssel ellátott szállítóberendezés-család lett, amely az építési szakasz során könnyen és egyszerűen változtatható szélességben, hosszban, teljesítményben és magasságban és az alkalmazni kívánt tisztítási-fertőtlenítési metódusok tekintetében egyaránt. A megoldás komplex tisztítást tesz lehetővé (fizikai és vegyszeres tisztítás, öblítés, szárítás, fertőtlenítés), üzem közbeni és üzemszünetben való tisztítással. Az automata vezérlést biztosító berendezéscsalád alkalmazásával a feldolgozóüzemek által gyártott termékek szavatossági ideje kitolható és csökken a termékvisszahívás valószínűsége azáltal, hogy a szállítófelület tisztítása a feldolgozott tételek keresztfertőzés esélyét csökkenti. A beépített, célzott tisztítási és fertőtlenítési technológiák kevésbé támaszkodnak a konvencionális vegyszerekre, így kevesebb szennyvíz keletkezhet, továbbá a termelés közbeni, kézi, személyzet által elvégzett berendezés tisztítási műveletek időarányosan csökkenthetők.

Ipari validációs teszt a második prototípus berendezéssel

ForrásMOLTECH

További információ:

A MOLTECH hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]