Fröccsöntési hibajelenségek – hegedési vonalak

A fröccsöntött termékeken legkönnyebben megfigyelhető hiba a hegedési, vagy összecsapási vonal, mely legtöbbször az elszíneződés miatt is egyértelmű. Lássuk, mi okozza ezt a jelenséget, és hogyan tudjuk megelőzni!

Kép forrása: Plastic Technology

A hegedési vonalak akkor keletkeznek, amikor két, vagy több ömledékzóna találkozik. Ezek összeérve kilapulnak és összeolvadnak, mely folyamat során a már erősen viszkózus folyási frontok tovább alakváltoznak. Amennyiben a nyomás és a hőmérséklet nem teszi lehetővé a megfelelő összeolvadást, a sarkok nem alakulnak ki megfelelően. Ez sima felületeknél látható barázdát eredményez, amelyet a fénytörésben való eltérés is mutat. Szintén előfordulhat, hogy a nem megfelelő összeolvadás miatt mechanikailag gyenge pontok jönnek létre az összecsapási vonalban. Ez a termék repedését idézheti elő, akár már használat előtt is.

Ha a fröccsöntéshez használt polimer adalékokat is tartalmaz – főleg pigmentek esetében – ezek a hegedési vonal mentén egyirányba rendeződhetnek, mely erős elszíneződés formájában figyelhető meg.

Kép forrása: Guanxin Machinery

A sima felületeken kialakuló hegedési barázdák a fröccsszerszám magasabb hőmérsékletre emelésével szüntethetőek meg. A forma falának hőmérsékletváltozása azonban növeli a hűtési időtartamot és vetemedés lehetőségét, vagy méretváltozást okozhat. Dinamikus hőmérsékletvezérléssel azonban a hegedési vonalak megszüntethetőek, és a folyamatból is kihozható a leginkább gazdaságos működés.

Ha hegedési vonalakra leszünk figyelmesek, érdemes a hőmérsékleti értékeken változtatni, legyen szó a szerszám- és a fröccsegység hőmérsékletről, de a meglövés és utónyomás időtartamának növelésével is elérhetőek változások.

Kép forrása: MoldChina

Ha a hegedési vonal erős elszíneződést mutat, érdemes lehet még a színezőpigmentek, vagy egyéb adalékok méretét csökkenteni.

Források:

https://www.moldchina.com/post/weld-lines/

https://www.ptonline.com/articles/what-to-do-about-weak-weld-lines

Megosztás
[
    ]