Fröccsöntési hibajelenségek – beszívódás

A silány minőségű műanyagtermékeken gyakran felfedezhetőek a beszívódás nyomai az eredetileg síknak szánt felületeken. Lássuk, mi okozza a problémát, és mi lehet a megoldás?

Kép forrása: Dienamics

A leginkább sík felületeke, bordáknál fellépő jelenség akkor alakul ki, a hűtés során a polimer kontrakcióját, vagyis zsugorodását nem sikerül kellően kompenzálni az egyes területeken. Ezért a rossz hűtés miatt nem megfelelő stabilitású falak külső rétege a kihűlésből eredő feszültségek miatt beszívódik.

Leggyakoribb kiváltó okok:

  • lassú megszilárdulás
  • nem elég hosszú utónyomási idő
  • nem elegendő az utónyomás által kifejtett hatás, a szerszám kis csatornáiból eredő nagy áramlási ellenállás miatt.

Az optimális utónyomásátadáshoz az elosztócsatornákat a lehető legnagyobb keresztmetszetbe kell bevezetni. Ha ez nem lehetséges, áramlássegítő hozzáadásával növelhető a nyomásátadás. Az időelőtti megszilárdulást megelőzendő, az elosztórendszer pontos méretezésére van szükség. Ha a beszívódási nyomokat sikerül kiküszöbölni, a terméket érdemes zárványok szempontjából is ellenőrizni.

Kép forrása: Xometry

A magasfényű felületek gyakran hullámosak lehetnek az áramlási irány végeinél, mely beszívódás látszatát keltheti. Ez a hiba azonban a nem megfelelő gázelvezetésnek tudható be.

Források:

https://www.nexpcb.com/blog/avoid-sink-mark-in-plastic-production

https://www.xometry.com/resources/injection-molding/managing-sink-in-injection-molding-designs/

Megosztás
[
    ]