Fiatal robotintegrátorok reflektorfényben

Magyar dobogósok a lengyelországi bajnokságon: ilyen volt a FANUC és WorldSkills Europe közös robotprogramozó versenye.

Európa legjobb fiatal robotintegrátorai Lengyelországból, Magyarországról és Németországból származnak. Ezt hozta eredményül a „Robot Systems Integration” európai szintű versenye, amelyet 2023. szeptember 5-9. között rendeztek meg Gdańskban, Lengyelországban. Összesen 10 ország csapatai küzdöttek az aranyéremért, és tették próbára robotprogramozási ismereteiket. Az eseményt a WorldSkills Poland oktatási szervezet és a FANUC robotgyártó cég közösen szervezte, amely 2018 óta a szervezet globális partnere.

A lengyel csapat szoros küzdelemben győzedelmeskedett az erős magyar és német versenyzőkkel szemben, akik a második és harmadik helyet szerezték meg. A 25 év alatti fiatal robotintegrátorok Európa-bajnoksága az EuroSkills része, amely Európa legnagyobb szakképzési és készségfejlesztési rendezvénye. Idén 32 országból összesen 600 résztvevő vett részt 43 versenyszámban. A kétévente megrendezett EuroSkills felváltva zajlik a WorldSkills globális rendezvénnyel, amelyre több mint 60 országból érkeznek versenyzők.

Az EuroSkills 2023-on a Robot Systems Integration résztvevői különböző geometriájú munkadarabokon végzett befejező műveletet programoztak. Fontos elem volt a robotikai folyamatok modellezésére és tervezésére szánt szoftverfunkciók használata. Itt a FANUC ROBOGUIDE szoftver CAD-to-path funkciójával offline pályát generáltak a különböző alkatrészekhez, mielőtt a szimulációból származó programokat egy valós roboton futtatták volna. A zsűri értékelte a polírozási folyamat minőségét, a rendszer alacsony hibaérzékenységét és hibakezelését, valamint a megvalósítás gyorsaságát.

A robotok egyre fontosabb szerepet játszanak a feldolgozóiparban, de olyan területeken is, mint az orvostechnológia és a belföldi kereskedelem. A szakképzett munkaerő egyre növekvő hiánya sok országban tovább növeli a keresletet, ami azt jelenti, hogy a robotokkal automatizált megoldásokat ügyesen megvalósítani képes szakemberek képzése kiemelkedő fontosságú. A FANUC versenyek szervezésével, valamint egyetemekkel és iskolákkal való együttműködéssel szeretne minél több fiatalt érdekeltté tenni a robotikai alapú szakmák iránt.

A dániai Herning ad otthont a fiatal robotrendszer-integrátorok következő európai szintű versenyének 2025-ben. Ezt megelőzően, egy évvel korábban a franciaországi Lyonban rendezik meg a WorldSkills globális szakmai bajnokságot.

ForrásFANUC

További információ:

A FANUC hivatalos honlapján.

A WorldSkills hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]