Ergonomikus hegesztés – fogalmi ellentmondás lenne?

Amikor a sorozatgyártás nem lényeges szempont, a hegesztés gyakran kézzel történik. A hegesztők sokszor olyan pozíciókban dolgoznak, amelyek megerőltetik az ízületeket és az izmokat, például amikor hegesztés közben kényelmetlen testhelyzeteket kénytelenek felvenni. Emiatt különböző panaszok, például derékfájdalmak vagy karral kapcsolatos ficamok jelentkeznek, amelyek nemcsak a hegesztést végző szakemberek egészségi állapotát, hanem az adott vállalat termelékenységét is kedvezőtlenül érintik. A cégek ezért egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a hegesztés közbeni ergonómiára.

Állítható magasságú hegesztőasztal

Mit értünk ergonómia alatt?

Az ergonómia több jelentéssel is bír, amelyek közül az egyik szó szerint is értelmezhető: a kifejezés a görög „ergon” és „nomos” szavakból származik. Az „ergon” munkát, a „nomos” pedig törvényt jelent. Az ergonómia szó ezért „a munka törvényeként” fordítható. Az „ergonómia” kifejezés másik jelentős (és gyakorlati jellegű) meghatározása az emberek és a munkakörülményeik kölcsönös egymáshoz igazítása. Az ergonómusok igyekeznek úgy kialakítani a munkahelyeket, hogy azok ne károsítsák a dolgozók testi vagy lelki egészségét.

Ugyanez vonatkozik a hegesztési munkahelyekre is. „Ezeket úgy kell megtervezni, hogy megfeleljenek a hegesztők által támasztott fizikai követelményeknek, és túlnyomórészt összpontosított, fáradtságot nem okozó munkavégzést tegyenek lehetővé” – hangsúlyozza Peter Fronius, a Professional Welding Tools termékmenedzsmentért felelős stratégiai vezetője. „Például a hegesztők testmagasságának vagy kartávolságának figyelembevételével. Ha a munkahelyek nem felelnek meg az ergonómiai standardoknak, megnő a megbetegedések, sérülések és a betegségek miatti távollétek valószínűsége.” Természetesen az ergonómiai kockázati tényezők nem küszöbölhetők ki mindig és mindenhol. Ez a helyzet például a fej fölötti hegesztésnél, ahol arra kell törekedni, hogy lehetőleg minél kevesebb időt töltsön el az érintett személy az adott helyzetben.

Peter Fronius

Kockázati tényezők hegesztés közben

A sérülést kiváltó okok túlnyomó többsége nem korlátozódik meghatározott iparágakra, hanem a hegesztők mozgási és viselkedési mintáinak a következménye. Ebből a szempontból jellemzőnek tekinthető az ismételt nyújtózkodás, a gerinc megcsavarodása, a kemény felületeken történő megtámaszkodás vagy térdelés, a hosszabb ideig tartó azonos testtartás vagy a pihenés hiánya. Az említett kockázati tényezők ismétlődésszerű (egyéni vagy egymással kombinációban történő) előfordulása munkavégzéssel összefüggő váz- és izomrendszeri megbetegedéseket (MSD-ket) okozhat, vagyis olyan sérüléseket és betegségeket, amelyek károsan érintik az izmokat, idegeket, inakat, ínszalagokat, ízületeket, csigolyaközi porckorongokat, bőrfelületeket, bőr alatti szövetet, ereket vagy a csontokat. A korábban már említett okokon kívül a kedvezőtlen környezeti feltételek, mint például a szélsőséges hőmérsékletek is hozzájárulhatnak a váz- és izomrendszeri megbetegedések kialakulásához, de az olyan személyes kockázati tényezők is szerepet játszanak azokban, mint például a fizikai állapot, a meglévő betegségek vagy az életkor.

Fej fölötti hegesztés kemény betonfelületen térdelve, mindkét kézzel felfelé nyúlva (a műhelyt légcserélő rendszerrel is felszerelték).

Munkavégzéssel összefüggő váz- és izomrendszeri megbetegedések hegesztőknél

Ezek a rendellenességek általában a szervezetre ható mikrotraumák meghatározott idő elteltével jelentkező következményeiként alakulnak ki, és olyan tüneteket okoznak, mint például az ágyéki csigolyaelcsúszás – ez a leggyakoribb porckorongsérv, amelynek kiváltó oka, hogy a gerincoszlop összsúlya a két alsó porckorongot terheli meg a leginkább. Ezek a csigolyaközi porckorongok olyan rugalmas, gyűrű alakú porcokból állnak, amelyek félig folyékony, gélszerű anyagot tartalmaznak. Ha a hegesztő kedvezőtlen testtartásban ismétlődésszerűen nehéz munkadarabokat emel, az említett porc idővel leépülhet és elszakadhat. Ennek következményeként a csigolyaközi porckorong kidudorodik, nyomást gyakorol a gerincvelői idegre, és súlyos fájdalmat okoz.

A leggyakoribb váz- és izomrendszeri megbetegedések közé tartoznak a hátsérülések, a nyáktömlő gyulladás, az ín- és ínhüvelygyulladás, a kéztőalagút szindróma és a mellkaskimeneti szindróma. Ez a rendellenesség, amelyet a gyakori fejfeletti hegesztés okozhat, az idegek, az artériák vagy a nyak és a mellkas területén futó nagy vénák összenyomódása következtében fordulhat elő.

Az ergonómia és a hegesztés nem egymásnak ellentmondó fogalmak

A hegesztők időről időre kénytelenek kedvezőtlen – gyakran hosszú időn keresztül tartó – testhelyzetet felvenni a különféle feladatok elvégzéséhez. A hegesztő számára gyakran egyszerűbb a nagy és nehéz munkadarabok körüli mozgás annál, mintha azt az optimális hegesztési helyzetbe állítaná. Paradox tehát, ha az ergonómiát és a hegesztést egy mondatban említjük? Egyáltalán nem. Ugyanis minden nehézség ellenére számos különböző mód áll a hegesztéssel foglalkozó cégek rendelkezésére, hogy ergonomikusan alakítsák ki a munkahelyeket és a munkaeszközöket. Olyan erőfeszítések ezek, amelyek általában egészségesebb munkaerőt, jobb munkamorált, magasabb fokú termelékenységet és kiemelkedőbb termékminőséget eredményeznek. Például az állítható magasságú hegesztőasztalok és zsámolyok széles körben sikeres eszközök ahhoz, hogy a hegesztési magasságot hozzáigazítsák a hegesztők által támasztott fizikai követelményekhez. 

Christian Neuhofer

Hosszú hegesztési varratokhoz ideális eszközök: hegesztő traktorok

„A hegesztési varratok fej feletti pozícióban elvégzendő kézi hegesztése helyett sok esetben a sínen vezetett hegesztő traktorok is alkalmazhatók. Ugyanez vonatkozik a nagyméretű hosszvarratokra és körvarratokra is, amelyek sínen vezetett vagy mágneses hegesztő traktorokkal egyaránt összekapcsolhatók. Ilyen gépesített rendszerek használata esetén a hegesztést végző szakembereknek lényegében csak a távszabályozót kell kezelniük, miközben különösebb fizikai erőfeszítés kifejtése nélkül felegyenesedve állhatnak” – magyarázza Christian Neuhofer, a Fronius Welding Automation termékmenedzsere.

A kompakt Fronius FlexTrack 45 Pro számos különböző területen felhasználható. A különféle követelményeknek megfelelően három különböző síntípus választható. Azoknál az iparágaknál, ahol a felületi geometria eltérő, mint például a hajó- vagy konténergyártás, a FlexTrack 45 Pro hegesztő traktorok tökéletes eszközök a sokoldalú felhasználásra.

Fronius FlexTrack 45 Pro sínen vezetett hegesztő traktor

Fizikai erőfeszítés nélküli hegesztés a hét minden egyes napján, 24 órában

Napjainkban a Cobot hegesztőcellák már kisebb mennyiségű árutételnél is gazdaságossá teszik az automatizált hegesztést. A különböző munkadarabok összeillesztésének hihetetlen rugalmassága miatt a Fronius kompakt CWC-S modellje ideális eszköz ehhez. „Programozási ismeretek nélkül is egyszerű a használata, és fizikai erőfeszítést sem igényel – folytatja Neuhofer: „A szoftver megjegyzi a hegesztőasztalra vagy a billenthető pozícionálóra felszerelt munkadarabok hegesztési sorrendjeit. A munkadarabok teljes mértékben autonóm hegesztése egy hegesztési vakítással szembeni védelmet nyújtó, automatikusan záródó és nyíló ráccsal felszerelt olyan védőfülkében történik, amely megóvja a hegesztőt az ívsugárzástól – szükség esetén akár éjjel-nappal. Igény esetén a CWC-S füstelszívó rendszerrel is felszerelhető.”

A nehezebb munkadarabok az izmok és a gerinc védelme érdekében emelési segédeszközökhöz, például beltéri darukhoz rögzítve emelendők fel. Ez a szabály gyakorlatilag bármilyen, hegesztéssel kapcsolatos emelési tevékenységnél irányadó, ugyanis a mozgásszervi rendszer túlterhelése nemcsak hosszú távon veszélyezteti az egészséget, hanem azonnali sérüléseket – például a lumbágónak is nevezett ágyéki szindrómát – is okozhat.

A Fronius CWC-S Cobot hegesztőcella egyszerűen elvégezhető betanítása

Az orbitális hegesztőrendszerek tehermentesítik a gerincet

Az élelmiszeriparban vagy az erőművek építésénél gyakori csővezetékeket orbitális hegesztéssel állítják elő, amelynek során a hegesztőpisztolyt a cső körül vezetik el. Gyakran kedvezőtlen magasságban és pozícióban kell összeilleszteni őket, ami káros hatást gyakorolhat a hegesztő hátára. Az orbitális rendszerek, mint például a Fronius nyitott és zárt hegesztőfejei megoldást nyújthatnak az ilyen helyzetekre. Az összeillesztendő cső tartóbilincses rögzítése esetén a hegesztőpisztoly automatikusan a munkadarab körül mozog, és egyenletesen kiváló minőségben hegeszti a varratokat.

Nyitott Fronius FOH orbitális hegesztőfej

Ergonómia a Froniusnál

A műszaki megoldások terén úttörőnek számító osztrák cég termékei nemcsak technológiai kifinomultságukkal, hanem könnyű kezelhetőségükkel is jelentős hírnévre tettek szert. Például a hegesztőpisztolyok kifejezetten kis tömege kényelmes fogantyúval és feladathoz igazított felhasználói felülettel párosul. A csúszásmentes alkatrészekkel ellátott ergonomikus fogantyúk kényelmesen a szakember kezébe illeszkednek a hegesztés közben, és lehetővé teszik a hegesztőpisztoly biztonságos és egyszerű irányítását, a gömbcsuklók pedig megkönnyítik a pisztoly optimális beállítását. Továbbá a pisztolyokat alkotó alkatrészek súlyeloszlása nagyszerűen kiegyensúlyozott, elősegítve ezzel a fáradtságmentes hegesztést. Az olyan kiegészítőknek köszönhetően, mint például a pisztolymarkolat, gombhosszabbítás és hővédő pajzs, a hegesztőpisztolyok a hegesztő személyes felhasználási és biztonsági igényeihez igazíthatók.

Kiegyensúlyozott súlyeloszlás a Fronius hegesztőpisztolyoknál

Fronius hegesztő transzformátorok és hegesztőrendszerek

A Fronius a hegesztőrendszerek esetén a használhatóságot is mindig szem előtt tartja. A kompakt rendszereknél például a huzalelőtolót közvetlenül a hegesztőrendszer készülékházába építik be, egyszerűbbé téve ezzel a használatukat, különösen kézi hegesztési feladatok esetén.

A modularitás, valamint a személyes konfigurálhatóság és a felhasználóbarát kezelési eljárások olyan szempontok, amelyekre mindig kiemelt hangsúlyt fektetünk hegesztőrendszereink kialakításánál. Minél egyszerűbb a használatuk, a hegesztést végző szakemberek annál inkább az adott hegesztési feladatra összpontosíthatnak, alacsony szinten tartva ezzel az esetleges sérülések kockázatát. Ezzel kapcsolatos példaként többek között a TPS/i, TransSteel és iWave sorozatú rendszerek említhetők, amelyeknek az érintésérzékeny kijelzői és tárcsai nemcsak felhasználóbarát kialakításúak, de hegesztőkesztyűben is könnyen kezelhetők.

Hegesztőrendszer hűtőegységgel, huzalelőtolással és mozgatókocsira rögzített gázpalackkal

Természetesen a dolgozó izmait és gerincét is óvni kell, ezért a Fronius hegesztőrendszerek olyan, személyre szabott szállítókocsikkal rendelkeznek, amelyeken a hegesztőrendszer, a hűtőegység, a huzalelőtoló és a gázpalack is elfér. A könnyen mozgatható kocsikat úgy alakították ki, hogy egyszerűbb legyen őket tolni, mint húzni, mivel a folyamatos húzás kedvezőtlenül hat a vázizmokra.

A hegesztés sérülésveszély nélküli elsajátítása

A Fronius Welducation szimulátor segítségével a gyakornokok sérülésveszély nélkül sajátíthatják el a hegesztési ismereteket. Az ergonomikusan kialakított hegesztőpisztolyokkal és a különböző, többek között fej fölötti hegesztési helyzetek felvételével különféle hegesztési varratokat hozhatnak létre anélkül, hogy ívsugárzás és hegesztési füst miatti veszélynek tennék ki magukat. A különböző szimulációkhoz használt munkadarabok nemcsak praktikusak, hanem könnyű műanyagból is készülnek, így megóvják a hegesztéssel foglalkozó leendő szakemberek izmait és gerincét.

A hegesztő szimulátor használata sarokvarrat készítéséhez

Összegzésképpen megállapítható, hogy számos különböző módja létezik annak, hogy a lehető legbiztonságosabbá és ergonomikusabbá tegyük a hegesztéssel foglalkozó szakemberek munkakörnyezetét, kedvezően hatva ezzel az alkalmazottak munkakörülményeire és motivációjára. Ez viszont nemcsak az adott vállalat gazdaságosságát, hanem a közvélemény általi megítélését is javítja.

Fotók: Fronius International GmbH

ForrásFronius

További információ:

A Fronius hivatalos honlapján.

vagy

Szabó Eszter

+36 29 748 004
szabo.eszter@froweld.hu

Megosztás
[
    ]