EMO Hannover 2023 – Új CNC rendszerek, szerszámgépek és robotok a FANUC standján

A szeptemberi EMO Hannoveren a FANUC 1444 m2-es standdal várta az érdeklődőket, ahol számos újdonság között bemutatta új, még fejlesztés alatt álló FS500i-A sorozatú CNC rendszerét is.

Nagy teljesítménye és könnyű kezelhetősége mellett az új FS500i-A sorozat számos újítást tartalmaz. Az új HMI egyszerűbb használatot tesz lehetővé a már tapasztalat és új FANUC-felhasználó számára egyaránt. További segítség az is, hogy a műveletek során az összes interakció egyetlen képernyőn kezelhető. Ezenkívül a PMC (programozható gépvezérlés) strukturált szöveg által programozható, továbbá a CNC bármilyen gépi kinematikát támogat.

Bár az új CNC-rendszer még fejlesztés alatt áll, egyes funkciói már elérhetők: A FANUC FS0i-F Plus, valamint a FS30i/31i/32i-B Plus CNC-megoldások már rendelkeztek energiatakarékossági és CO2-semlegességi funkciókkal, továbbá digitális ikertechnológiával, amely az FS500i-A modellben is megtalálható lesz, biztosítva ezzel a közvetlen végfelhasználói előnyöket.

Az új CPU a frissen hozzáadott funkciók és képességek kombinációjának köszönhetően javítja az alapteljesítményt, és elősegíti a ciklusidő csökkentését.

FANUC ROBODRILL α-D28LiB5ADV Plus Y500 megmunkálóközpont.

Automatizált gyártócella az autóipar számára

A FANUC központi témája az idei EMO-n a ROBOMACHINE gyártócella koncepció volt, amely két ROBODRILL α-DiB Plus sorozatú megmunkálóközpontot, egy gépkezelésre szánt lineáris sínre szerelt FANUC M-20iD/25 robotot, egy a nyers és kész alkatrészpaletták cseréjéhez szükséges AGV-t, egy alkatrész mérésre alkalmas CMM-et (koordináta mérőgépet), valamint érzékeléshez és csatlakozáshoz kialakított technológiát tartalmazott. A rendszer továbbá kettő ROBOCUT α-CiC huzalos EDM gépet is tartalmazott, melyekkel összesen három ROBOCUT volt látható az idei kiállításon.

Ez a gyártócella egy összetett elektromos jármű (EV) alkatrészének négy és öt tengelyen történő megmunkálását szimulálta, beleértve az esztergálási műveleteket is, melyet az új nagysebességű DDR-HSiB forgóasztal biztosított. Ezek mellett a FANUC bemutatta iRVision megoldását, a HMI-vel kompatibilis 24″-os FANUC iPC-t, valamint az adatok gyűjtésére, kezelésére és vizualizálására szolgáló FANUC FsbP-t (FIELD System alapcsomag). Az automatizált gyártási megoldásokat a látogatók egy installált hídról tekinthették meg. 

A kiállítás másik kiemelkedő látványosság az új FANUC ROBODRILL α-D28LiB5ADV Plus Y500 megmunkálóközpont volt, amely 28 szerszámhelyes automatikus szerszámcserélővel és megnövelt, 500 mm-es Y-tengely lökettel (ATC) rendelkezik. Az Európában debütáló gépre egy forgóasztalt is szereltek, amely egy nagy EV alumínium inverterház megmunkálásának szimulációjában segített.

A ROBODRILL α-D28LiB5Adv Plus Y500 megmunkálóközpont belső tere.

A ROBODRILL α-DiB Plus sorozat további bemutatói között szerepelt egy alumínium alkatrész szimultán öttengelyes megmunkálása is, melynek be-és kirakodásában egy FANUC CRX-10iA/L kollaboratív robot segített. Egy másik ROBODRILL α-DiB Plus pedig nagy teljesítményű marást, fúrást, valamint lefejtő marást végzett, bemutatva ezzel a gép magas teljesítményét és sokoldalúságát. Mindezek mellett egy ROBODRILL oktatási cellát is bemutatott a FANUC, magában foglalva magát a gépet, a folyamat közbeni mérést, a kéttengelyes asztalt és a munkadarab megfogót.

A FANUC standján kiállításra került egy ROBOSHOT α-S50iB fröccsöntőgép is, FANUC LR Mate 200iD/7L kiszolgálással. A gép 16 mm átmérőjű csiga segítségével egy okostelefon precíziós lencsetartóját készítette el. A lencsetartó szerszámbetétek gyártáshoz a ROBOCUT α-CiC huzalszikra forgácsoló géppel ismerkedhettek meg a látogatók.

A szintén kiállított termékek közül ROBOCUT α-C600iC forgóasztal a repülőgépipar számára fontos befecskendezők gyártására alkalmas, a FANUC CRX-10iA/L a mozgatási feladatok során alkalmazható, a ROBOCUT LINKi pedig az energiafogyasztás felügyeletét képes biztosítani.

Az EMO-n volt a FANUC ROBOCUT α-C800iC huzalos szikraforgácsoló gép világpremierje is, amely egy 800 mm X-tengelyes löketű gép. A α-C800iC teljessé teszi a ROBOCUT α-CiC családot. A kiállításon ez a nagyméretű gép egy összetett repülőgép-turbina alkatrész huzalszikra forgácsolását szimulálta.

FANUC ROBOCUT α-C800iC

Robotok karnyújtásnyira

A ROBOMACHINE robotfelhozatala mellett a FANUC egy külön területet is kialakított a kiállításon, ahol különböző méretű és kapacitású robotok voltak megtekinthetőek. Ezen robotok mindegyike ideális választás kezdő és tapasztalt programozók számára egyaránt, akár a hagyományos Teach Pendant, akár egy tablet TP segítségével karöltve.

Számos élő példán keresztül került bemutatásra a FANUC robotok rugalmas használhatósága, hiszen e robotok képesek segíteni a konténerek eltávolításában, átvenni a palettázást vagy összeszerelést, vagy akár nagyméretű öntvények szállítására és nehéz akkumulátorok mozgatására is alkalmasak. A FANUC iPC Box három applikáción keresztül jutott szerephez. Ez a megoldás nagyobb számítási eredményt és számos fejlett látásfunkciót kínál, fokozva ezzel a teljesítményt és a feladatok megbízhatóságát.

Az EMO-n debütáló új FANUC robotok között helyet kapott a CRX-25iA kollaboratív robot, 30 kg hasznos teherbírású opcióval, FANUC M-710iD/50M hajlított karral, valamint a CR-35iB kollaboratív robot is 50 kg-os teherbírású opcióval.

FANUC CRX-25iA kollaboratív robot

FIELD System: Helyszíni adatelemzés

A FANUC IoT megoldásai szempontjából az EMO-n kiemelt figyelmet kapott a FIELD System legújabb verziójának bemutatása. A FIELD System Basic Package egy lokálisan használható platform, amely lehetővé teszi a gyártók számára a csatlakoztatott gépekből és eszközökből származó adatgyűjtést, elemzést és hasznosítást, mindezzel kompatibilitást kínálva a FANUC akár 20 éves termékeivel – kiterjesztve a megoldást, támogatást akár külső gyártók termékeire is. A rendszer előnye a gyors beállítás, a könnyen használható sablonok és a rendszeres frissítési lehetőségek. Ezeknek köszönhetően a felhasználók folyamatos termelési fejlesztéseket valósíthatnak meg.

Mindezek mellett az EMO-n a látogatók többet tudhattak meg a vállalat legújabb szerviz kínálatáról, beleértve a FANUC Assisted Reality (FAR) távoli támogatási eszköz új funkcióit is. A vállalat bemutatta például a tablet-megosztást egy CRX kollaboratív roboton, a FANUC közvetlen hívási képességével. Emellett betekintést nyújtottak a vállalat szerviz portfóliójáról, a FANUC Academy képzéseiről és a FANUC Care-ről is, egy új, kiterjesztett garanciához hasonlítható teljes körű szolgáltatási csomagról.

ForrásFANUC

További információ:

A FANUC hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]