Additive Manufacturing Area az EMO Hannover 2023-on

Az EMO-n az Additive Manufacturing Area a hely, melyet minden olyan szakmai látogatónak érdemes volt megtekinteni, aki érdeklődik az ipari 3D nyomtatás legújabb fejlesztései iránt - akár azért, mert be akarják építeni a gyártásba, akár azért, hogy új termékkoncepcióik megvalósításához használhatják fel azokat.

(Fotó: TRUMPF/Jan Potente)

Az additív gyártás mára az EMO Hannover szerves részét képezi” – mondta Dr. Markus Heering, az Additive Manufacturing (AM) szövetség ügyvezető igazgatója. „Ennek oka, hogy az AM-folyamatlánc számos területen átfedést mutat a szubtraktív gyártással: sok additív módon gyártott alkatrészt még mindig meg kell munkálni, mielőtt felhasználhatóvá válna. Az additívan gyártott alkatrészek előnyei – mint például a könnyű megfogók, a kontúrkövető hűtéssel rendelkező szerszámok, az igény szerinti pótalkatrészek és még sok más – csak ezután lépnek működésbe” – folytatja Heering. Az EMO-n az Additive Manufacturing Area a hely, melyet minden olyan szakmai látogatónak érdemes volt megtekinteni, aki érdeklődik az ipari 3D nyomtatás legújabb fejlesztései iránt – akár azért, mert be akarják építeni a gyártásba, akár azért, hogy új termékkoncepcióik megvalósításához használhatják fel azokat.

Dr. Markus Heering

Kilenc vállalat – az Additive Industries, a Daimler Buses – EvoBus, a Hamuel Maschinenbau, a Q.Big 3D, a Schoeller-Bleckmann Oilfield Technology, a Trumpf Laser- und Systemtechnik, a VDMA Association AM, a JEOL és a Carl Zeiss Industrielle Messtechnik – olyan innovatív koncepciókat mutatott be, mint a közvetlen és közvetett 3D nyomtatási technológiák, különböző anyagok és a gyors termékfejlesztés (RPD). Valamint elmagyarázták, hogyan lehet az additív gyártást az egyes gyártási folyamatokba integrálni.

Gabriel Pankow, a Dietzingenben működő Trumpf Laser- und Systemtechnik szóvivője szerint: „Az EMO-n a hangsúly a gyártástechnológián van, és az additív gyártás ennek fontos része. Ezért veszünk részt az Additive Manufacturing Area-n. Különböző alkatrészeket használunk, melyeken keresztül bemutatjuk a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségeket, például a szerszámgyártás területén. Az előnyök olyan területeken jelentkeznek, mint a prototípusfejlesztés és a szerszámok súlyának csökkentése. A szerszámgyártók az additív gyártás segítségével kis keresztmetszetű belső hűtőcsatornákat is beépíthetnek szerszámaikba. Ezek lehetővé teszik a szerszám tökéletes hűtését.”

„A rétegenként építő technológiák önálló ipari gyártási folyamattá váltak, és ma már egyre nagyobb sikerrel alkalmazzák őket számos területen. Ez az innovatív eljárás nagy lehetőségeket rejt magában – és a különböző technológiák csak arra várnak, hogy az EMO-n felfedezzük őket” – tette hozzá Markus Heering. Példaként a tervezési szabadságot, a rugalmasságot és a szolgáltatásokat említi – olyan szempontokat, amelyek nem csak a szerszámgépek esetében hasznosak.

Oliver Friz, a németországi Aalenben működő Q.Big 3D ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy a 3D nyomtatásban még sok lehetőség rejlik, amelyek még messze nem merültek ki. „A nagyformátumú 3D nyomtatás még nem terjedt el a piacon úgy, mint a kisebb alkatrészek nyomtatása. Az EMO-n például burkolóelemek, tartályok, valamint mérő- és szerelőberendezések mérnöki megoldásait mutatjuk be. A 3D nyomtatás által kínált összes geometriai szabadságot kihasználva gépünkkel a hagyományos gyártási módszereknél gyorsabban, olcsóbban és környezetbarátabb módon tudunk nagyobb alkatrészeket előállítani.”

Kartik Rao, a holland Additive Industries stratégiai marketingigazgatója számára a fő hangsúly az AM automatizálásán van. „Az Additive Industries a nagyméretű szerkezeteket, a robusztusságot és a termelékenységet használja fel arra, hogy újraértelmezze a repülőgépipar, az autóipar, az energiaipar és a csúcstechnológiás berendezések üzleti szempontjait. Az EMO-n bemutatjuk, hogy a nyomtatóinkba integrált automatizálás hogyan javítja az alkatrészgyártás költségszerkezetét, és hogyan kínál még nagyobb tervezési szabadságot a fémes additív gyártásban.”

Kartik Rao

Andreas Tietz, a németországi Oberkochenben működő Zeiss AM Technology globális értékesítési vezetője hangsúlyozta a magas minőség fontosságát, többek között a 3D nyomtatásban is. „Az autóipar, a repülőgépipar, a fogyasztási cikkek és az orvostechnikai eszközök gyártói akkor fordulnak az additív gyártáshoz, amikor növelni akarják a termelés hatékonyságát, jobban testre kívánják szabni az alkatrészeket, vagy gyorsabb piacra jutási időt akarnak elérni. Ezeket az előnyöket azonban csak akkor lehet kihasználni, ha a szükséges minőség is garantált. Az EMO-n számos olyan terméket és megoldást kínálunk, amelyek célja a minőség javítása, a hibák okainak elemzése, a hosszú távú folyamatfejlesztések ösztönzése és a jövőbeni sorozatgyártás szabványainak meghatározása.”

Andreas Tietz

ForrásEMO

További információ:

Az EMO hivatalos honlapján.

Megosztás

Kelemen Dániel

A CNCMedia szerkesztője. Digitális gyártás szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, szakmai interjúkról, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2020 óta. 

Tags:

[
    ]