3D nyomtatás fejjel lefelé? – Íme a Positron V3

És még egy filamentes dobozban is elfér. Az egyszemélyes projekt során létrejött gép teljesen felforgatja, amit eddig az asztali 3D nyomtatókról gondoltunk, hiszen a szálhúzásos technológia alapjait újragondolva került kifejlesztésre ez a kompakt, de mégis stabil nyomtató.

A projektet az évek óta stagnáló, hobbi 3D nyomtató piac hívta életre. Az alkotó, KRALYN, aki egyetemi hallgató, megelégelte, hogy a piacon kapható nyomtatók nagy része semmilyen egyediséggel nem bír, ezek tulajdonképp a „jól bevált” Creality Ender gépek klónjai kisebb-nagyobb módosításokkal. Ezért hát elhatározta, hogy az alapoktól kezdve kell a lehető legtöbb igényt kielégítő nyomtatót fejleszteni.

Az előfeltételek a következőek voltak:

  • Férjen bele egy 1 kg-os filament dobozba,
  • legyen hordozható
  • és rendelkezzen a lehető legnagyobb munkatérrel.

A csupán 1 évig tartó fejlesztés után a nyomtató már a 3. generációnál tart, mely open-source elérhető, így akár a nagyobb cégek is gond nélkül nekiállhatnak az újszerű konstrukció gyártásának. A nyomtató tervezésében a legnagyobb kihívást a viszonylag nagyszámú egyedi alkatrész és a szokatlan elrendezés jelentette.

A helytakarékos nyomtató számára a legnagyobb megkötést a kartondoboz méretei jelentik, hiszen a tárgyasztal maximális mérete ennek az alapterületéhez illeszkedhet. Ahhoz, hogy a fúvóka X-Y irányban a teljes munkateret be tudja járni, a lineárvezetékes szánok a gépágyra átlósan kerülnek elhelyezésre, mely lehetővé teszi egy azonos felület teljes bejárását.

Mivel fejjel lefelé történik a nyomtatás, az összes komponens – beleértve a motorokat, fúvókát, előtoló-mechanizmust, vezetékeket és kábeleket – a gépágyban helyezkedik el, amely a merevség és stabilitás szempontjából optimális. Efölé csupán a Z-tengelyt tartó vezetékek és maga a tárgyasztal magasodik, így az alacsony súlypont miatt nagy sebességek elérésére is képes a nyomtató, minimális rezgések mellett.

Mivel minden az alsó pár centiméterbe lett bezsúfolva, a nyomtató egyedi, 90°-os hotenddel rendelkezik, így a nyomtatószál előtolása vízszintesen történik, és az olvadt műanyag csak a legvégső szakaszban, a fúvókába érve vált irányt. Az extruderfej mozgatásáról egy szinkron-spirálkábel gondoskodik, mely előnye a hagyományos fogasszíjakhoz képest, hogy a hajtó és vezetőkerekek síkja egymástól eltérhet, mely lehetővé teszi a még jobb helykihasználást. Ebben az úgynevezett Core XY elrendezésben az X és Y tengelyek hajtásához két összehangolt, fix szervomotor szükséges a gépágyon, melyek a kábeleken keresztül mozgatják az extruderfejet. A tökéletes tapadást a fűtött, átlátszó üvegasztal teszi lehetővé, melynek előnye, hogy az első réteg tapadásáról mindig szabad szemmel tudunk meggyőződni. A fejjel lefelé épülő modellek minőségére különösebb hatással nincs az orientáció megváltozása, viszont így nagyobb dőlésszögű, alátámasztás nélküli felületek is nyomtathatóak, mint a hagyományos gépekkel.

A nyomtató jelenleg prototípus fázisban van, teljes, kész modellek nem vásárolhatóak, azonban a honlapon megtalálhatóak készletek, különböző gyártóktól, melyek segítségével hozzákezdhetünk a sajátunk megépítésének.

Természetesen ez a berendezés sem képes felvenni a versenyt a nagyobb, stabilabb, és sokkal folyamatbiztosabb ipari technológiákkal, de ha valakinek mindenképp szempont egy 3D nyomtató hordozhatósága, és nem akar lemondani a nyomtatási térfogatról, abban az esetben ennél jobb választást nehéz találni.

További információ:

A Positron 3D hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]