Készüljünk telephelyfejlesztési pályázatokra!

Tervdokumentáció, BIM technológia, költségvetés – íme egy ipari tervezés mögött meghúzódó pályázat.

Egy új telephelyfejlesztési beruházás tervezése esetén nélkülözhetetlen azzal számolni, hogy a projekt bizonyos konkrét lépések mentén, ütemezett módon valósuljon meg. Erre igazából már a beruházás ötletétől kezdve érdemes gondolni, pláne, ha csarnoképítési projektről van szó, amely egy speciális terület az építési beruházásokon belül, az ipari épületek, raktárak, logisztikai központok, gyártócsarnokok tervezése és kivitelezése ugyanis számos ponton jelentősen eltér más építési beruházásoktól, mind a tervezőmérnöki munka, mind pedig a kivitelezés tekintetében. Egyrészt, érdemes olyan tervező mellett dönteni, aki kifejezetten ipari épületek, illetve csarnokok tervezésében jártas. Ebben az esetben ugyanis ismeri az épülettípus jellemzőit, sajátosságait, a járatos építőanyagokat, rétegrendeket, kivitelezési technológiákat (pl. előregyártott szerkezetek alkalmazása). A legnagyobb eltérés és megtakarítás azonban a tűzvédelmi kialakítások kapcsán érhetőek el, nagyon nem mindegy például, hogy kötelező-e sprinkler rendszert is telepíteni, ha ez nem feltétlenül beruházói igény. Ipari épületeket, ahogyan irodaházakat és nagyobb létesítményeket is, mára szinte csak BIM (Building Information Management) digitális épületmodell szemléletben tervezünk, amelynek segítségével sokkal pontosabb terveket tudunk készíteni, melynek segítségével jelentős költségek takaríthatóak meg mind a kivitelezés, mind az épületüzemeltetés kapcsán.

Mivel a költségkeret betartása már a tervezőasztalon eldől, így mindenképp olyan építésztervező mellett érdemes dönteni, aki megfelelő tapasztalattal rendelkezik ugyanúgy funkcionálisan, mint műszakilag az adott konkrét épülettípusra, és teljes mértékben tisztában van az erre vonatkozó építési előírásokkal.

Hogyan épül fel egy komplett tervdokumentáció?

4 különböző terv készül majd a folyamat során:

  • koncepció-terv,
  • engedélyezési terv,
  • kiviteli terv,
  • gyártmánytervek

„A pályázatokhoz eddigi tapasztalataink alapján elegendő volt az engedélyezési tervdokumentáció és az építési engedély (vagy az építési engedélyezési kérelem benyújtásának igazolása a hatóság felé), ezért nem kell feltétlenül már az előkészítési fázisban nagyon „előreszaladni” a tervezéssel, ami a költségek tekintetében is fontos szempont.” – árulta el nekünk Leidecker Tamás, a L&P Kft. ügyvezetője.  

Egy engedélyezési tervcsomag és a hozzá tartozó költségvetés összeállítása, az előkészítettségtől, a telek tulajdonságaitól, valamint a tervezett technológia bonyolultságától függően 2-3 hónapot vehet igénybe, tehát, ha arra számítunk, hogy jövő tavasszal elindulnak ezek a pályázatok, akkor érdemes már ősszel elkezdeni a tervezési munkákat, hogy ne akkor kelljen tervezőt keresni, amikor mindenkinek egyszerre lesz sürgős. Szinte biztos, hogy akkor minden olyan tervező foglalt lesz, akinek komoly tapasztalata van ipari épületekkel, egy rossz terv pedig mind a költségvetést, mint a kivitelezhetőséget garantáltan borítja.

Pontos 3D látványtervet kaphat beruházóként a tervezőtől a BIM digitális épületmodellel: mind a fizikai, mind pedig a funkcionális jellemzőket tartalmazza, azaz Ön jól láthatja rajta mind a szerkezeti, mind pedig a látványelemeket.

ForrásECC

Kérjen segítséget a pályázáshoz! A pályázatok megírását a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet fix díj nélküli, sikerdíjas konstrukcióban vállalja!

Az ECC eredményei:

  • 154 milliárd forintot meghaladó elnyert támogatás,
  • nagyságrendileg 100 %-os nyerési arány,
  • több, mint 3.630 beadott pályázat,
  • közel 40 fős szakmai háttér,
  • 19 éves működés és
  • iparági szakértők.

További információ:

european

Tóth Ádám Ferenc
ügyvezető
info@european.hu

Megosztás
[
    ]