Haas függőleges marógépek alkalmazása a szerszámgyártásban

A lemezalakításban tevékenykedő Technometall a Haas VMC megmunkálóközpontjaival bővíti gépparkját és ezáltal egyben a megmunkálási térfogatot is.

Az 1991-ben alapult Technometall Kft. lemezalakító szerszámok gyártásával foglalkozik, melyeket az autóiparban tevékenykedő partnereik számára szállítanak. Az évek során a cég portfóliója olyan technológiákkal is bővült, mint például a startlyukfúrás, huzal- és tömb szikraforgácsolás, köszörülés, valamint az 5-tengelyes marás. A későbbiekben az öntészeti szektorba való gyártás miatt nagyobb munkadarabok gyártására volt szükség. Mára a cég 20 megmunkálóközponttal rendelkezik, emellett persze a szükséges gyártáselőkészítő gépek is megtalálhatóak a telephelyen. Az eszközparkot 50 alkalmazott működteti.

„A folyamatos fejlesztések révén eljutottunk odáig, hogy jelenleg rendelkezünk a legmodernebb forgácsolási eljárásokkal.” – mondja Szolga János, a Technometall ügyvezetője. „Azonban az eszközök mérettartománya kevésnek bizonyult, ekkor jött a képbe először a Haas megmunkálóközpontok beszerzése.”

Az új gép kiválasztásakor fontos volt, hogy a szerszámkészítési folyamatban biztos alapot teremtsen. A VF sorozatú gépek pontossága garantálja, hogy a szerszámtestek forgácsolása a lehető legnagyobb pontossággal történik, így az erre épülő további elemek is megfelelő pozícióba kerülnek.

A céghez először egy VM-6 megmunkálóközpont érkezett, mely több, mint 1600 mm-es X-tartományával teljesítette az elvárásokat. A jó tapasztalatok alapján további beszerzések következtek, mely először egy VM-3-as gépet jelentett, mely előkészítő feladatokat látott el. Ezután további VM-3 gépek is érkeztek. Így mára a Technometall 6 db VM sorozatú gép büszke tulajdonosa.

A Haas VM sorozatú gépek nagyteljesítményű függőleges megmunkálóközpontok, melyek elsősorban az öntőformák készítéséhez, hidegalakító szerszámok gyártásához bizonyulnak ideális eszköznek, ahol kiemelt fontosságú a pontoság, a robosztus felépítés és a termikus stabilitás. Minden gép nagy munkaterülettel, több befogós asztallal és egy 12 000 fordulat per perc sebességű közvetlen hajtású orsóval rendelkezik. Az alapfunkciók között megtalálható a Haas nagysebességű vezérlése, teljes előzetes elemzéssel, oldalsó szerszámváltóval, programozható hűtőközeg-fúvókával, automatikus levegőpisztollyal és számos további funkcióval.

„Azért ragaszkodunk a Haas gépeihez, mivel az általuk biztosított ár-érték arány rendkívül előnyös számunkra. Megbízható igáslóként tudjuk használni őket, hiszen az üzembiztonság és a karbantartás területén is minden elvárást kielégítenek” – teszi hozzá Szolga János.

További információ:

A Technometall hivatalos honlapján.

A Haas hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]