DeburringExpo – Új megoldások a hatékony és fenntartható sorjázás, valamint felületkezelés érdekében

2023. október 10. és 12. között ismét bemutatkozik a sorjázás- és felületkezelési ágazat a karlsruhei DeburringEXPO-n. Piac- és technológiai vezetők, startupok és kutatóintézetek egyaránt bemutatják innovatív és továbbfejlesztett megoldásaikat, valamint ismertetik költséghatékony szolgáltatásaikat, melyekkel a gyártási folyamatok jelen és jövőbeli kihívásaira igyekeznek választ adni. A nemzetközi kiállítók mellett tematikus programok és szakmai fórumok színesítik majd a rendezvényt.

A kiállítók az automatizálás különböző megoldásait is bemutatják. (Forrás: Botzian & Kirch GmbH)

Az ipari gyártócégek napjainkban komoly kihívásokkal néznek szembe, melyek mindegyike versenyképességüket kockáztatja. Az olyan gyártási lépéseket, mint a sorjázás, az alkatrésztisztítás, vagy éppen a felületkikészítés gyakran kisebb prioritással kezelik a cégek, holott ezen folyamatokban hatalmas optimalizálási potenciál rejlik. A DeburringEXPO e területekre fókuszál, ahol vezetők, fejlesztők, tervezőmérnökök, műszaki beszerzők, valamint gyártási vezetők egyaránt találkozhatnak a sorjázás- és felületkezelés problémáival, és azok esetleges megoldásaival. „A kiállítók számos innovációt és fejlesztési megoldást mutatnak be a sorjázási technológia és a precíziós felületmegmunkálás terén, valamint megoldást kínálnak a jelenlegi szakképzett munkaerőhiány kezelésére is” – számol be Hartmut Herdin, a fairXperts GmbH & Co. KG ügyvezető igazgatója. „Továbbá a tematikus kiegészítő programok és a szakmai fórum is azt a célt szolgálja, hogy a vállalatok inspirációt gyűjtsenek a folyamatoptimalizálás, a költségcsökkentés és a fenntarthatóság terén.”

Innováció és újdonság a sorjátlanító szerszámok terén: A világ első V alakú vágóéllel rendelkező forgácsoló élszerszáma, amely megakadályozza a másodlagos sorjaképződés kialakulását. (Forrás: Kempf)

Innovációk és fejlesztések minden alkalmazáshoz

Legyen szó piac- és technológiai vezetőkről, startupokról vagy kutatóintézetekről – a DeburringEXPO-n minden kiállító innovatív és továbbfejlesztett megoldásokat mutat be a szakma számára. Ezek között olyan világújdonságok is szerepelnek, mint a fogazáshoz létrehozott öntanuló sorjázó robot, valamint a világ első V alakú vágóéllel rendelkező forgácsoló élszerszáma, amely megakadályozza a másodlagos sorjaképződés kialakulását, ezzel elejét véve a további sorjázási folyamatoknak. Bemutatásra kerülnek továbbá teljesen automatizált sorjamentesítő és alkatrésztisztító módszerek és rendszerek – nagynyomású vízsugaras technikák, valamint ultrahanggal vagy CO2-granulátummal végzett száraz eljárások. Az új és fejlesztésen átesett termékek, technológiák, eljárások és szolgáltatások segítik a mikromegmunkálás optimalizálását, valamint alkalmazásorientált és energiahatékony gyártást eredményeznek, amely növeli a vállalatok versenyképességét.

Tematikus programok sora

Az idei DeburringEXPO a ’Theme Park’ koncepció keretében három tematikus programsorozattal készül a szakmai érdeklődők számára. A „Minőségbiztosítás a sorjázásban” a különböző mérési módszerekkel foglalkozik. Feltárja ezen módszerek erősségeit és korlátait, valamint ismerteti a sorjázás, élkerekítés és felületkezelés területén egyre szigorúbb előírásokat.

Az „Automatizált sorjázás” keretében az automatizált polírozással, csiszolással, sorjátlanítással ismerkedhetnek meg a szakmai érdeklődők, melyek a szakképzett munkaerőhiányra is megoldást nyújthatnak.  

A „Tisztítás a sorjázás után” tematikájában pedig a sorjázási utómunkálatok kerülnek a középpontba, hiszen a meghatározott követelményeknek megfelelő műszaki tisztaság elengedhetetlen feltétele a minőségi alkatrészek legyártásában.

A három napos kiállításon összesen 23 darab két nyelven (angol és német) tolmácsolt előadás hallható majd. Az előadások témái az alapeljárások, a folyamat- és költségoptimalizálás, a gyakorlati alkalmazások, valamint a szakmai trendek lesznek. (Forrás: fairXperts)

Kétnyelvű szakértői fórum

„A DeburringEXPO a kiállítók technológia megoldásai mellett integrált, szakértői fórummal készül a látogatók számára” – magyarázza Hartmut Herdin. Az ipari és tudományos szakértők összesen 23 előadással készülnek, melyek mindegyike két nyelven lesz hallható (angol és német tolmácsolásban). A programsorozat 5 tematikus blokkra oszlik:

  • mechanikus sorjázás,
  • minőségbiztosítás,
  • automatizált sorjázás ipari robotokkal,
  • tisztítás a sorjázás után,
  • és nem mechanikus sorjázás.

Az előadások középpontjában az alapok, a folyamat- és költségoptimalizálások, a legjobb gyakorlati alkalmazások és az aktuális trendek állnak.

A DeburringEXPO-ra a belépés ingyenes. A szervezők minden érdeklődőt ingyenes anyaggal várnak, melynek témája: „Alapvető ismeretek a sorjázás-technológiában”.

ForrásDeburringEXPO

További információ:

A DeburringExpo hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]