Változásra van szükség az üzemben? Ezekkel kezdd!

Egy üzem fenntartása bizony nem egyszerű feladat, legyen az építőipari vagy épp élelmiszeripari. A megfelelő logisztika például elengedhetetlen a hatékony termeléshez, ha pedig még mindig úgy érezzük, nem tökéletes a hatékonyságunk, az alábbi pár ötlet segíthet.

Digitalizáció minden körülmények között

Ahhoz, hogy igazán hatékonyan tudjunk működtetni egy üzemet, egyszerűen muszáj haladni a korral. Egyrészt nagyon sokat spórolhatunk a digitalizáció által, másrészt sokkal jobb munkakörülményeket tudunk teremteni. Mit is jelent ez? Például számtalan program és szoftver lehet a munkatársak segítségére, sokkal kevesebb papírmunka és felesleges nyomtatási anyag keletkezik, ami még a környezetet is védi. Ezen kívül nagyon sokat spórolhatunk például azzal is, ha bevezetjük a home office munkanapokat azon kollégák esetében, akik otthonról is el tudják végezni a munkájukat. Jellemzően az irodai munkák ilyenek. Az otthonról végezhető munkák által jelentősen csökkenhetnek a rezsire fordított kiadásaink, nem beszélve arról, hogy a kollégák is hálásak lesznek az otthon töltött napokért.

Tegyünk rendet a fejekben is!

A hatékony cégvezetés első fontos lépese a rendrakás. Ezt fizikailag és szellemileg is meg kell tennünk. A lean módszerek egyik lényeges lépése is ezzel kezdődik, vagyis, hogy megszabadulunk a felesleges tárgyaktól és irodai lomoktól. Átláthatóvá, rendezetté tesszük a munkaterületet, valamint tisztává, ami szintén fontos ahhoz, hogy ezzel együtt lelkileg is átláthatóbbá váljanak a céljaink. Ezen kívül a rend a kollégák gondolataira is értendő. Világosan át kell beszélni a célokat, meg kell tárgyalni a hiányosságokat, belenézni az üzem folyamataiba. Milyen felesleges és időrabló mozzanatok azok, amelyek nem termelnek nyereséget? Ezeket szüntessük meg. Ne csak a tárgyak és a gépek esetén legyen rend, hanem a folyamatokban is.

Ismerjünk meg néhány folyamatfejlesztési technikát

Nem kell azonnal szakértőt felfogadni, ha először nem szeretnénk más segítségét kérni. Elég, ha kezdetben mi magunk, akár tulajdonosként vagy ügyvezetőként böngészve az interneten felfedezünk pár vállalatfejlesztési módszert. Sok esetben már az is nagy előrelépést jelent, ha ezen módszereket követve az üzem munkatársai sajátítják el a lépéseket. Például a Gemba japán módszer segítségével könnyedén tudjuk magunk is fejleszteni, valamint egyszerűsíteni a folyamatokat.

Megosztás
[
    ]