Száraz elektropolírozás – fenntarthatóság a felületkezelés területén

Konzisztens, energiatakarékos felületmegmunkálás, mely tökéletes, magasfényű munkadarabokat eredményez.

A száraz elektropolírozási technológia ideális az olyan termékek gyártásához, mint például ez a kávétömörítő.

A felületkezelési eljárásokat a magasabb minőség iránti igény jellemzi, ugyanakkor egyre nagyobb az elvárás afelé, hogy a folyamatok stabil eredményeket hozzanak, és energiatakarékosak is legyenek. Ez gyakran új felületkezelési módszereket igényel. A DryLyte rendszerrel a Rösler Oberflächentechnik egy innovatív rendszert kínál a fémalkatrészek elektropolírozásához. A klasszikus elektrokémiai polírozási módszerekkel ellentétben a DryLyte egy száraz eljárás, amely elektrolitot tartalmazó szilárd részecskéket használ. A savas fürdők vagy más technológiában használt folyadékok szükségtelenné válnak. Az új technológia előnyei közé tartozik a kiváló felületkezelés, a munkadarabok magas méretpontossága, az alacsonyabb CO2 lábnyom és a hulladékártalmatlanítás alacsonyabb költségei. A folyadékok költséges és bonyolult kezelése teljesen megszűnik, és a kész munkadarabok tökéletesen tisztán kerülnek ki a rendszerből.

Akár kozmetikai, akár funkcionális okokból, a felületkezelési megoldások szolgáltatói számos kihívással szembesülnek. Mindezek a követelmények csak részben érhetők el kézi polírozással, vagy a hagyományos, folyékony elektrolitban végzett elektropolírozási módszerekkel. A GPA Innova, a Rösler Oberflächentechnik partnere, az innovatív DryLyte polírozási technológiával kiváló módszert kínál a vezetőképes fémekből készült, geometriailag összetett alkatrészek felületkezeléséhez.

A hagyományos elektropolírozó rendszerekkel ellentétben a DryLyte eljárás csak az érdességi csúcsokat távolítja el a munkadarab felületéről. Ezért az anyagleválasztási arány nagyon alacsony. Ez biztosítja, hogy a munkadarabok geometriája lényegesen nem változik.

A sorjázástól a magasfényű polírozásig – fenntartható és rendkívül hatékony technológia

A teljesen automatikus DryLyte rendszer leegyszerűsíti a különböző felületmegmunkálási feladatokat, mint például a sorjázás, felületsimítás, felületcsiszolás, magasfényű polírozás, valamint a 3D nyomtatott alkatrészek utókezelését is. A kiindulási felületi körülményektől és a technológiától függően a száraz elektropolírozás önállóan, vagy sörétszórással és más előcsiszolási módszerekkel kombinálva is alkalmazható. A DryLyte technológia az alkatrészek felületéről történő elektrokémiai anyageltávolítás elvén alapul. A technológia azonban nem folyékony elektrolitokat használ, hanem különböző méretű polimer pelleteket, amelyek az adott megmunkálási feladathoz pontosan igazodó elektrolitközeget tartalmazzák. A hagyományos elektropolírozó rendszerekkel ellentétben nem keletkeznek veszélyes gőzök, így elszívó rendszerekre és speciális védőfelszerelésre sincs szükség. Mivel a munkadarab felületéről eltávolított anyagot az elektrolitközeg felszívja, nem kerül por, vagy fémrészecske a környezetbe, mint a kézi műveleteknél. Az elektrolitközeg teljes élettartama alatt egyenletes megmunkálási eredmények érhetők el. Cserére csak a száraz elektrolit telítődése után van szükség. A telítettségi arányt a gép figyelemmel kíséri, így a kezelőt tájékoztatja a cseréig hátralévő időről.

Pontos és kíméletes eljárás, amely megőrzi a munkadarabok geometriai integritását

A száraz elektropolírozás során a rögzítőszerkezetre szerelt munkadarabok lassan mozognak a száraz elektrolitban. Ez biztosítja a felületek teljes lefedettségét. Szükség esetén a belső felületeket is lehet polírozni, speciális elektródák használatával. A DryLyte módszer elsősorban az érdességi csúcsokat távolítja el a felületről. Ezért a fémeltávolítás mértéke minimális, és a teljes folyamat nagyon kíméletes. Még a kényes, összetett formájú munkadarabok esetében sem keletkeznek karcolások vagy törések formájában jelentkező sérülések. A célzott és ellenőrzött folyamat biztosítja, hogy a precíziós alkatrészek, például a forgácsolószerszámok vagy a gyógyszeriparban használt eszközök esetében nem sérül a geometria, és az éllekerekedés sem jellemző. Ezenkívül a felületen kifejtett rendkívül hatékony simító hatás megakadályozza a mikrorepedések és a lyukak kialakulását. Ez javítja a korrózióállóságot, így meghosszabbítja az alkatrészek élettartamát. A hagyományos elektropolírozással kezelt alkatrészekhez képest a száraz elektropolírozott alkatrészek 4-15-ször lassabban korrodálnak, melyet a 30 g/l NaCL-t tartalmazó oldatban végzett korróziós tesztek bizonyították. A mechanikus rendszerekben használt fogaskerék alkatrészek esetében a száraz elektropolírozás növeli a terhelhetőséget, csökkenti a súrlódást és biztosítja a kenőanyagok optimális eloszlását az alkatrész felületén. A jobb felületi feltételek alacsonyabb kopási arányt eredményeznek, és egyúttal csökkentik a zajszintet. A DryLyte technológia másik jelentős előnye a viszonylag rövid ciklusidő. A befejező alkalmazástól, a kezdeti felületi érdességtől és a kívánt eredménytől függően néhány perc és 1,5 óra között változhat a megmunkálási idő. Az eljárás nemcsak simább felületet hoz létre, hanem szükség esetén egyetlen folyamat során magasfényű polírozást is képes megvalósítani. A jellemzően igen nagy felületi érdességű 3D nyomtatott alkatrészek utólagos megmunkálásához az elektropolírozást egy másik folyamat előzi meg, mely további csiszolóanyagot használ.

A száraz elektropolírozási technológia lehetővé teszi a tökéletes, magasfényű felületek reprodukálható és energiahatékony előállítását rövid ciklusidők mellett.

Egyszerű implementálás különböző folyamatokba

Az egyedülálló, szabadalmaztatott száraz elektropolírozási technológiát eredetileg kobalt-krómból és titánból készült prototípus öntvények és fogászati koronák utókezelésére fejlesztették ki. Időközben a GPA Innova száraz elektropolírozási módszerét rozsdamentes acél, acél, keményfémek, nikkel-, alumínium- és rézötvözetek, valamint más vezető fémek felületkezelésére használják. Ma az eljárást minden olyan iparágban alkalmazzák, ahol magas minőségű felületkezelésre van szükség, például a repülőgépiparban, a gyógyszeriparban, a gépgyártásban, valamint a luxus és fogyasztási cikkek gyártásában. A kész alkatrészek bizonyított biokompatibilitása miatt a száraz elektropolírozást az orvostechnikában is alkalmazzák implantátumok és műszerek gyártásához. A folyamatfejlesztés és a folyamatparaméterek meghatározása az adott befejező alkalmazáshoz a Rösler ügyfélközpontjában történik. Ehhez a CEC különböző géptípusokkal van felszerelve, amelyek lehetővé teszik a teljesen automatikus működést. Ez a megközelítés garantálja, hogy a megrendelt alkatrészek utókezelési folyamatai mindig pontosan meghatározott és validált paramétereken alapszanak.

ForrásRösler

További információ:

A Rösler hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]