Olaj-, emulzióköd leválasztók nagy gépeken szürkeöntvény megmunkálással

A szürkeöntvényből készült nagyméretű alkatrészek megmunkálása egészen különleges kihívások elé állítja a gépgyártók nagy gépeinek olaj-, emulzióköd leválasztóit!

A szürkeöntvény megmunkálásából származó nagy mennyiségű szénszennyeződés eltömíti az olaj-, emulzióköd gyűjtőt

Legyen szó nagy munkadarabokról a gépgyártásban hűtő- és kenőanyagokkal, vagy ezek száraz megmunkálása, a folyamat mindig óriási kihívást jelent a nagy gépek olaj-, emulzióköd leválasztói számára.

Mi teszi olyan nehézzé a szürkeöntvény marását és esztergálását?

Nem a tényleges megmunkálás a nagy probléma! Problémát az okoz, ami a feldolgozás során “hulladékként” keletkezik. A nagy gépek olaj-, emulzióköd leválasztói hatalmas mennyiségű grafitport vonnak ki a szürkeöntvény megmunkálása során. Az öntöttvas magas széntartalmú vastartalmú anyag. Ez a magas széntartalom a feldolgozás során por és iszap formájában kerül a környezetbe. Ez a szénkibocsátás gyorsan olyan méreteket ölt, amelyek egyenértékűek a földalatti szénbányászattal! Ezért olajköd-, emulzióköd leválasztókat használnak ennek a szénnek a kivonására.

A hagyományos olajköd-és emulzióköd leválasztók alkalmasak a szürkeöntvény feldolgozásából származó por, hűtő- és kenőanyagok elszívására?

Rövid válasz: Nem! Ha ezeknek az anyagoknak a kivonására nagy gépeken olaj-, emulzióköd leválasztókat használnak, gyakran néhány üzemórán belül elérik a határértéket. Ez onnan ismerhető fel, hogy az olaj-, emulzióköd leválasztókban használt szűrők eltömődnek. Az alábbi ábra ezt nagyon jól mutatja. Ez egy prototípus, amit csak háromórás üzemidőre kötöttek össze eszterga- és marógéppel tesztelés céljából!

Hogyan akadályozhatja meg a nagy gépek olajköd-, emulzióköd leválasztóinak eltömődését?

Ez akkor válik lehetségessé, ha egyfajta légmosót építenek be az olaj- emulzióköd leválasztókba. Elvileg ezek a rendszerek nagyon hasonló módon működnek, mint a légmosók. Vagyis a vegyiparban hasonló módon használt mosók. A víz függönyön keresztül a szilárd szénrészecskék kimosódnak a légáramból, mint ahogy a szénlerakódások is kimosódnak a szűrőkből és a szeparátorokból. Az alábbi videóanimáció részletesen bemutatja, hogyan oldják meg ezt a gyakorlatban:

Hogyan csatlakoztathatók a szerszámgéphez az ilyen integrált légmosóval ellátott olaj-, emulzióköd leválasztók?

Ez egészen egyszerűen működik: az olajköd-, emulzióköd leválasztó a szokásos módon az elszívónyiláshoz van kötve. A REVEX légmosó rendszer a gép vagy a gyártás hűtő- és kenőanyagköréhez csatlakozik. A megtisztított hűtő- és kenőanyagot a fúvókákon keresztül fújják be, amint az a fenti videón is látható. Az olaj-, emulzióköd leválasztó kimenetén a folyadék ezután visszafolyik a szerszámgép hűtő- és kenőanyag rendszerébe. Ott a folyadékot szűrik, megtisztítják és újra feldolgozzák. Ez állandó ciklusban történik, és így rendkívül pozitív hatással van a vízben oldódó hűtő- és kenőanyagok élettartamára.

Ez a koncepció nagyon nagy gépekben is megvalósítható?

Az ilyen légmosó technológiával felszerelt nagy gépek olaj-, emulzióköd leválasztói nem jelentenek problémát. A következő képek pontosan ilyen rendszereket mutatnak be:

Olaj-, emulzióköd leválasztó a svájci REIDEN nagy gépen, kombinált maráshoz és esztergáláshoz

Az alábbi ábrán egy olaj-, emulzióköd leválasztó is látható egy nagyon nagy szerszámgépen. Ebben az olaj-, emulzióköd leválasztóban egy REVEX légmosó rendszer is be van építve.

Olaj-, emulzióköd leválasztó nagy gépen légmosóval, kombinált maráshoz és esztergáláshoz

ForrásROLATAST

További információ:

A ROLATAST hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]