Kobotok ipari automatizálásához – Open Space Cobot Solutions Area az EMO Hannoveren

Az automatizálás – mely iránt mindig rendkívüli érdeklődés tapasztalható – a szeptember 18. és 23. között tartott EMO Hannover 2023 egyik központi témája lesz. A mintegy 1800 kiállító közül várhatóan sokan mutatnak be termékeket és szolgáltatásokat ezen a területen.

Kuka KMR iiwa, a Kuka egy könnyű robot és egy flexibilis mobilplatform kombinációját mutatja be.

„Az automatizálás az elmúlt években költségvetési okokból volt fontos téma, azonban most a szakképzett munkaerő hiánya, az ellátási láncok bizonytalanságai és a fenntartható növekedés iránt fokozódó igények miatt is több figyelmet kap” – mondja Dr. Wilfried Schäfer, az EMO szervezője. A robotok telepítése rekordmennyiségeket mutat: a Nemzetközi Robotikai Szövetség szerint tavaly világszerte több mint 570 000 új rendszert helyeztek üzembe.

A vállalatok minden iparágban nagymértékben fektetnek be az automatizálásba, hogy segítse őket termelékenységük és versenyképességük fenntartásában, ugyanakkor növelhessék rugalmasságukat. Az automatizált folyamatok lehetővé teszik számukra azt is, hogy hatékonyabban tudjanak megfelelni a növekvő keresletnek.

A „kobotok” – kollaboratív ipari robotok – különleges rést képeznek a robotpiacon belül. A kereslet itt is jelentősen növekszik. „A mai piac egyre nagyobb kinyúlású, egyre nagyobb hasznos teher kezelésére alkalmas kobotok széles választékát kínálja. Az kollaboratív ipari robotok körül ma már egész üzleti ökoszisztémák alakulnak ki. Ezek nemcsak magát a robotot, hanem kompatibilis plug & play tartozékokat is magukban foglalnak, mint például megfogókat, képfeldolgozó rendszereket, mérőrendszereket, szoftvereket, ipari elektronikát, adagolórendszereket, sőt online alkalmazásgyártókat” – magyarázza Schäfer.

Dr. Wilfried Schäfer, a VDW ügyvezető igazgatója.

A kobotok nagyon gyorsan terjednek az iparban, ezért az EMO Hannover a 9-es pavilon A54-es standján egy saját, Open Space Cobot Solutions Area-t alakított ki. A közös standon kilenc kiállító; Elite Robots, Fanuc, Hannweber, Ifsys, Kassow Robots, Kuka, Lorch, Robco és Sick jelenik meg, akik támogatják ügyfeleiket az új alkalmazásokba való belépésben. Bemutatják például a mobil robotok és a kiterjesztett valóság alkalmazások számára készült AI-megoldásokat. További kulcsfontosságú tényező, hogy a robotok könnyen és intuitívan átprogramozhatók legyenek, ha a követelmények megváltoznak. Például, az augsburgi székhelyű Kuka egy rugalmas és könnyen kezelhető kobotot mutat be. Erről a látogatók saját maguk is meggyőződhetnek, mivel a rendezvényen egy kézi vezérlésű és programozható egységet is próbára tehetnek. Benjamin Woltmann, a Kuka Germany marketingmenedzsere elmondta: „Kiemelt célunk, hogy a robot programozása és működtetése olyan egyszerű legyen, mint egy hagyományos okostelefon programozása”.

Sina Isabell Springer, globális partnermenedzser.

A müncheni Robco GmbH hasonló stratégiát követ. A vállalat egy szabadalmaztatott moduláris robotot kombinált egy könnyen programozható szoftvercsomaggal, valamint egy rendkívül rugalmas és teljesen hálózatba kapcsolt ipari robottal. „Ez lehetővé teszi számunkra, hogy radikálisan újragondoljuk, hogyan állítunk elő termékeket” – mondja Sina Isabell Springer, a Robco globális partnermenedzsere. A robot moduláris felépítése maximális rugalmasságot garantál: a robot rövid idő alatt átprogramozható egy új folyamathoz, ha a projekt vagy a követelmények megváltoznak. Egy speciális készlet csatlakoztatása lehetővé teszi, hogy a robot elhasználódását, vagy esetleges problémáit távolról ellenőrizni lehessen, és azokat már a korai szakaszban minimalizálni lehessen.

A kiállítók nemcsak a közös standon, hanem a 9-es pavilon G32-es termében található Innovációs Fórumon is bemutatják termékeik legjavát.

ForrásEMO

További információ:

Az EMO hivatalos honlapján.

Megosztás

Kelemen Dániel

A CNCMedia szerkesztője. Digitális gyártás szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, szakmai interjúkról, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2020 óta. 

Tags:

[
    ]