Így készül egy csillaghajó modellje

Mi történik, ha a világ egyik legismertebb modellkészítője, Adam Savage és csapata filmes miniatűr építésébe kezd? Egy biztos, a különféle technológiák segítségével megalkotott modell olyan formát fog ölteni, mintha az egyenesen a videojátékból ugrott volna elő.

Egy a Bethesda által fejlesztett közelgő videojáték, a Starfield megjelenése kapcsán bízták meg a Tested csapatát egy űrhajó pontos modelljének elkészítésével. A projekt a teljes alkotói csapatot felöleli, hiszen mindenki a saját szakterületének megfelelő tudással járul hozzá az építéshez.

Első lépésként a fejlesztő által biztosított 3D modellek átdolgozására van szükség. Ez a későbbi 3D nyomtathatóság miatt szükséges, hiszen a játékban lévő modelleket nem lehet azonnal a nyomtatóra küldeni. A felesleges részletek eltávolításra kerülnek, a modell pedig feldarabolásra kerül, hogy az alkotóelemek nyomtatható méretűek legyenek.

Ezután kezdetét veheti a nyomtatás, a Tested műhelyében megtalálható Formlabs 3L gyantás gépen. Ez a technológia kiváló felbontása miatt ideális modellek, esetleg figurák nyomtatására, hiszen akár a nyomtatást követően, jelentős utómunka nélkül is nagy részletgazdagságot biztosít. Minimális csiszolás, és az azt követő festés után pedig a tárgyak vetekszenek egy fröccsöntött alkatrész minőségével. A nyomtató flexibilis tárgyasztallal rendelkezik, mely nagyban megkönnyíti a darabok eltávolítását, hiszen így nincs szükség a felület kapargatására. A nyomtatást követően 2 mosási fázis következik alkoholban, mely a maradék gyantát hivatott eltávolítani. Ezután egy utólagos UV megvilágítás teljesen térhálósítja a darabokat.

Mivel a modellt motion-control filmezéshez készítik, ezért erősnek is kell lennie. Ezt a számos tömörre nyomtatott alkatrész és a fém vázszerkezet hivatott megoldani. Az alumínium elemeket Adam készíti el egyetemes marógépen, melyek a modell későbbi rögzíthetőségét és merevségét biztosítják. A pontos megmunkálást a digitális útmérő segíti, mellyel utólag lett felszerelve a marógép. Ez jelentősen megkönnyíti annak használatát, a méretek leolvasását, valamint olyan műveleteket is lehetővé tesz, mint például a körosztás, melyet korábban csak pontos számolással lehetett elérni az efféle gépeken. A központi szorítóblokk gyártása során ügyelni kell a megfelelő, egymásra merőleges síkok kialakítására, melyhez pontos bemérésre és satura van szükség. Végül a furatok, és a hasíték is elkészül, mellyel az űrhajó modellje könnyen rögzíthető lesz az állványon.

A darabok legyártás után pedig kezdődhet az összeszerelés. Egyedi darabról lévén szó, a pontos, nyomtatott és forgácsolt alkatrészek ellenére ez nem is olyan könnyű feladat. Az alkatrészek megfelelő illesztéséhez a szerelés folyamán csiszolgatásra is szükség van, így a folyamat aprólékos és időigényes. A sikeres összeállítást követően a modell készen áll a további munkafolyamatokra, melyek során megkapja végső festését, valamint a fények és az elektronikák is beszerelésre kerülnek.

Megosztás
[
    ]