Az intelligens XSC technológia olajköd leválasztókhoz

Az új digitális és intelligens légtisztító sorozat REVEN XSC technológiával.

Vitali Lai, a REVEN értékesítési menedzsere elmagyarázza az új XSC technológia funkcióját, lehetőségeit és értelmét az olajköd-leválasztókhoz.

Vitali, mindenekelőtt néhány kérdés neked – Miért az új XSC technológia az olajköd-leválasztókhoz a gépgyártásban?

Vitali Lai: A kérdésre a válasz nagyon egyszerű: Az egész gépgyártásban, a teljes feldolgozóiparban egyre többet dolgoznak az „Ipar 4.0” elveinek megvalósításán. Ezt csak a szerszámgépekhez készült légszűrők esetében hagyták figyelmen kívül a mai napig.

Mit értesz ezalatt Vitali?

V.L.: Nos, az ipari légtisztítóknál ma sem szokatlan, hogy olyan rendszereket helyeznek üzembe, amelyeknek nincs interfészük a felhasználóhoz! Nincs optikai interfész és nincs digitális interfész sem. Rákötöd a készülékeket az elektromos hálózatra, elkezdenek szívni és ennyi.

Komolyan? Tényleg létezik még ilyen?

V.L.: Igen, persze a valamivel “modernebb” rendszerekben is van zöld “működési lámpa”, ami viszont nem jelez mást, mint hogy feszültség van a légtisztítóban. Az, hogy a készülék valóban rendelkezik-e a szükséges szívási teljesítménnyel, nincs feltüntetve. Ugyanígy nem tüntetik fel a szükséges szervizigényt vagy a szűrő cserét.

Rendben, ez természetesen távol áll az Ipar 4.0-tól – de sok olajköd-leválasztó is létezik szűrőfelügyelettel a piaci versenytársaktól.

V.L.: Igen, ez biztosan így van! De ez egyrészt nem intelligens, előrelátó figyelés, hanem pusztán a nyomáskülönbség statikus figyelése, és akkor ezek sokszor olyan kijelzők, amelyeket egyetlen gépkezelő sem tud elolvasni. Figyelembe kell venni, hogy az olajköd-leválasztókat gyakran 2-3 méteres magasságban szerelik fel nagy szerszámgépekre, és hogyan tudna ilyen távolságból leolvasni egy okostelefon méretű kijelzőt?

Hogyan oldják meg ezt a REVEN-nél az XSC technológiával az olajköd-leválasztókhoz?

V.L.: Szoftveren keresztül a modern frekvenciaváltókkal kombinálva. Intelligens szoftver segítségével felismerjük például már előre a szükséges szervizt vagy szűrőcserét, és ezt egy fényes LED-es jelzőlámpa rendszer segítségével vizualizáljuk, amit a gépkezelők akár 100 méterről is látnak!

Érdekesen hangzik! Miért dolgozik a REVEN GmbH az XSC technológiával olajköd-leválasztókhoz, frekvenciaváltóval és miért nem az EC motorokkal?

V.L.: Az EC motoroknak egyszerűen nincs értelme az ipari légtisztítókban!

Miért? Az épület légtechnikában az EC motorok szinte a legkorszerűbbek, nem?

V.L.: Igen, ez igaz, de az olajköd-leválasztókhoz készült XSC technológiánkat nem használják száraz és tiszta épületek légtechnikájában!

Hanem?

V.L.: Az X-CYCLONE légtisztítók, emulzió- és olajköd-leválasztók olyan rendszerek, amelyeket gyakran aeroszolokkal és szennyeződésrészecskékkel rendkívül szennyezett folyamatokban és környezetben használnak. Különböző prototípusokkal végzett tesztek megmutatták, hogy azok a ventilátorok, ahol a ventilátor és az elektromos motor térben el van választva, óriási előnyökkel jár a használat során!

Például?

V.L.: Az EC motoros ventilátorok esetében az elektromos motort nagyon gyakran a ventilátor közepére helyezik. Ez jó és hatékony lehet a hagyományos épület légtechnikai alkalmazásoknál, de az ipari alkalmazásoknál ez gyakran óriási hátrányt jelent! A radiális ventilátor közepén elhelyezett EC motorok nagyon gyakran légturbulenciát, veszteséget és motorkárosodást okoznak az iparilag használt légszűrőinkben.

Szóval hogyan oldotta meg a REVEN ezt a problémát?

V.L.: A megoldás és a válasz erre az alapvető problémára ma már nagyon fontos alapelv a REVEN olajköd-leválasztóinak tervezésében és fejlesztésében.

Melyik az?

V.L.: Az elektromos motort és a ventilátort mindig térben el kell különíteni. Ez az elv érvényes a REVEN-nél egyrészt az EC-motorokról vagy a frekvenciaváltós megoldásokról szóló viták során, de egyébként is!

Vitali Lai, a REVEN értékesítési menedzsere

Mit értesz ezalatt Vitali? Hol kell ezt figyelembe venni a tervezés és kivitelezés során?

V.L.: Nos, például a légtisztítók piacán a gépgyártásban számos versenytárs van, akik a ventilátort egyben leválasztóként és szűrőként is használják! Habszivacsot építenek közvetlenül a ventilátorba, és a ventilátorral akarják meg tisztítani a levegőt, nem csak elősegíteni! Mielőtt az utolsó két ezrelékes villamosenergia megtakarításra gondolnánk, és közösen megvitatnánk, hogy az EC technológia vagy a frekvenciaváltó technológia értelmesebb-e az olajködleválasztók XSC technológiája számára, mindenekelőtt le kell cserélnünk a milliók által használt centrifugákat, szerte a világon, mert több millió energiát pazarolnak el!

Tényleg van még sok olyan légtisztító, amely a ventilátort szűrőként használja?

V.L.: Igen, Ázsiában, az Egyesült Államokban és Európában még mindig minden nap adnak el ilyen rendszereket. Tényleg horror egy légtechnikusnak!

ForrásROLATAST

További információ:

A ROLATAST hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]