Sikeres átmenet az önfoglalkoztatásba közvetlenül a szakmai gyakorlat után, az 5-tengelyes gépeknek köszönhetően

A testvérek, Michael és Philipp Ramerseder 2014-ben, röviddel azután, hogy befejezték a szakmai gyakorlatot egy nagy autóipari beszállítónál, vállalkozásba kezdtek. Azóta az APM Maschinen- und Metallbau GmbH több mint 20 alkalmazottra nőtt, és ma már számos ügyfelet lát el az építő- és mezőgazdasági gépipar, az autóipar és az elektrotechnika területén. A fiatal csapat szakértelmével, a modern gyártástechnológiából a maximális teljesítményt hozza ki. A DMG MORI hat megmunkálóközpontját 2015 óta telepítették. Az APM a bonyolult munkadarabok produktív 5-tengelyes megmunkálására összpontosít. Legújabb szerzeményük a műhelyükben egy DMC 160 U duoBLOCK és egy DMP 70, amely a WH 3 Cell által biztosított automatizálás segítségével nagy mennyiségben gyárt alkatrészt.

APM Maschinen- und Metallbau GmbH: Philipp Ramerseder – tulajdonos, Udo Obermüller – gyártásvezető, Michael Ramerseder, tulajdonos (balról-jobbra)

Folyamatos növekedés a DMG MORI 5-tengelyes gépeivel

„A kihívásunk abban rejlik, hogy nagyon rövid időn belül – néha 24 órán belül – megbízhatóan szállítsunk rendkívül összetett precíz alkatrészeket” – magyarázza Michael Ramerseder az APM napi tevékenységét. A fiatal vállalat gyors fejlődését látva egyértelműen nagy az igény erre a szolgáltatásra.

„A világjárvány első évét leszámítva folyamatos növekedést tapasztaltunk”. Philipp Ramerseder ezt a sikert annak tulajdonítja, hogy az APM tökéletesen felkészült az ügyfelek magas igényeinek kielégítésére: „A megmunkáláshoz mindig költséghatékony módszereket találunk, és ehhez a DMG MORI nagy teljesítményű CNC gépeire – főként 5-tengelyes modellekre – támaszkodunk.”

5-tengelyes megmunkálás DMG MORI gépeken 2015 óta

Az APM 2015-ben kezdte meg a komplex munkadarabok többtengelyes megmunkálását a legelső megmunkálóközpontján, egy ecoMILL 50-es gépen. A DMG MORI modellekkel való elégedettség hamarosan további beruházásokhoz vezetett. „A DMU 90 P duoBLOCK 2018-as beszerzése nagy lépés volt számunkra” – gondolkodik el Michael Ramerseder. „A jóval nagyobb munkaterület és a gép 5 tengelyes szimultán képessége lehetővé tette számunkra, hogy masszívan bővítsük alkatrészválasztékunkat, új megrendeléseket generáljunk és további beruházásokat hajtsunk végre.” Egy éven belül ismét bővítették a kapacitásukat – többek között egy 3. generációs DMU 50 szerszámgéppel. „Sikerünk az 5-tengelyes megmunkálásban rejlik. Növeli a költséghatékonyságot, felgyorsítja a beüzemelést, és egyúttal lényegesen nagyobb folyamatbiztonságot eredményez.”

Az új DMC 160 U duoBLOCK gépen nagyméretű, akár 1.600 mm átmérőjű gépalkatrészek – mint például ez a karima – megmunkálása történik.

DMP 70 WH 3 CELL cellával: Több mint 200.000 alkatrész automatizált sorozatgyártása

Miután a gazdasági helyzet 2021-ben jelentős fellendülésen ment keresztül, az APM egy nagy gyártási megrendelést tudott elnyerni, amely további beruházást igényelt. Ez a nehéz tehergépjárművek üzemanyag-optimalizálásához szükséges alkatrészére vonatkozott. „A több mint 200.000 darabos mennyiség azt jelentette, hogy valóban szükségünk volt egy automatizált megoldásra” – mondja Philipp Ramerseder visszatekintve a DMP 70 beszerzésére. A DMG MORI a kompakt, szimultán 5-tengelyes megmunkálóközpontot a WH 3 Cell munkadarabkezelő rendszerrel kombinálva kínálja.

Az APM már rendelkezett tapasztalatokkal az automatizált gyártás terén egy harmadik féltől származó munkadarab-kezelési megoldással a 3. generációs DMU 50-en, de ezúttal azt szerették volna, ha a gép és az automatizálás egy kézből származik. Az egyik előnye a gyors telepítés volt: A DMG MORI mindössze két hónap alatt szállította le az automatizált DMP 70-et. Udo Obermüller, az APM termelési művezetője számára a WH 3 Cellával felszerelt DMP 70 tökéletes megoldás, mindenekelőtt az intelligens palettakezelés miatt: „A munkadarab-kezelő rendszer felveszi az előgyártmányokat az előreformázott műanyag tálcákból, amelyekben az ügyfél szállítja őket, és teljesen kész alkatrészként helyezi vissza oda.” Az alkatrész még lézergravírozott is. Az APM ehhez a WH 3 Cellához saját egységet csatlakoztatott.

A DMC 160 U duoBLOCK a DMG MORI legújabb gépe az APM számára, a sikeres átvételre a Pfronten Open House során került sor 2022 májusában.

DMC 160 U duoBLOCK – Nehéz munkadarabok megmunkálása akár 4.000 kg-ig, akár 1.800 Nm-es nyomatékkal

  • Munkadarab max. mérete: ø 1.600 × 1.300 mm, max. tömege 4.000 kg
  • speedMASTER orsók akár 20.000 fordulat/perc és 200 Nm, powerMASTER orsók akár 16.000 fordulat/perc vagy 1.000 Nm vagy 5X torqueMASTER 1.800 Nm-rel
  • duoBLOCK kialakítás a maximális merevség és a nagy megmunkálási teljesítmény érdekében
  • Integrált hűtés a hosszú távú nagy pontosság érdekében
  • FD: 5-tengelyes marás, esztergálás + köszörülés
  • Automatizálási megoldások széles skálája – utólag is felszerelhető

DMC 160 U duoBLOCK: Nagyméretű alkatrészek precíziós megmunkálása

Míg az APM a DMP 70-es szerszámgépen kis munkadarabokat gyárt, a DMC 160 U duoBLOCK automata palettacserélővel az alkatrész-tartomány másik végét kezeli. Az 1.600 × 1.600 × 1.100 mm-es munkatérrel a megmunkálóközpont elegendő helyet biztosít a nagyméretű alkatrészek számára. Ezek közé tartoznak például a traktorok sebességváltóházai és a próbapadok alkatrészei. „A duoBLOCK merev felépítése és az optimális hőmérséklet-kompenzáció mindenkor precíz megmunkálást tesz lehetővé” – mondja Udo Obermüller. Az összetett alkatrészek ciklusideje elegendő időt ad a következő munkadarab beállításához a második palettán. „Így a gépeket teljes mértékben ki tudjuk használni egészen a felügyelet nélküli éjszakai és hétvégi műszakokig.”

„A megmunkáláshoz mindig költséghatékony módszereket találunk, és ehhez a DMG MORI nagy teljesítményű CNC gépeire támaszkodunk – főként 5 tengelyes modellekre. Sikerünk az 5-tengelyes megmunkálásban rejlik. A felesleges befogások kiküszöbölése időt takarít meg, és jobb minőségű alkatrészeket állít elő.”

Minimális helyigény: A DMP 70 és a WH 3 Cell kevesebb, mint 9 m2 alapterületet foglal el. A munkadarabok méretétől függően a WH 3 Cell több mint 1.000 munkadarab tárolását biztosítja.

MP 70 WH 3 CELL-EL: Függőleges főorsójú, nagysebességű megmunkálóközpont

  • Munkadarabok (5-tengely) max. mérete ø 290 × 250 mm, 100 kg max. tömeg
  • Kompakt gyártógép az orvosi, a repülőgépiparban, a bérmunkában és más kihívást jelentő ágazatokban történő alkalmazásra
  • 10.000 fordulat/perc direkt orsó akár 78 Nm-es fordulatszámmal; 24.000 fordulat/perc direkt orsó akár 52 Nm-es fordulatszámmal opcionálisan rendelhető
  • Akár 2 g-s gyorsulás a lehető legrövidebb, 1,5 másodperces szerszámcsere idő
  • Komplex megmunkálás lehetséges az opcionális szimultán 5-tengelyes asztallal
  • WH 3 Cell – 5,5 kg-ig terjedő munkadarabok moduláris kezelése

MPC 2.0: Folyamatfelügyelet a megbízható gyártás érdekében

A DMC 160 U duoBLOCK a DMG MORI MPC 2.0 (Machine Protection Control) technológiai ciklusával van felszerelve a megbízható autonóm működés biztosítása érdekében. A rendszer figyeli a rezgéseket, és a határértékek túllépése esetén azonnal leállítja az előtolást. Philipp Ramerseder így nyilatkozik az előnyökről: „A súlyos ütközések csökkentése megvédi a berendezést és a szerszámokat, és ezáltal növeli a gép rendelkezésre állását.”

A WH 3 Cell robot 5,5 kg tömegű munkadarabok kezelését teszi lehetővé.

Beruházás a jövőbiztos technológiákba

A hatékony gyártási megoldások, mint például az automatizált DMP 70 a DMC 160 U duoBLOCK gyártás közbeni beállításához, azt jelenti, hogy az APM versenyképesebben tud termelni. Michael Ramerseder ezt a stratégiát szeretné folytatni: „A sorozatgyártásunkban a felügyelet nélküli gyártás fenntartható és egészséges növekedést tesz lehetővé. A legújabb CAM-technológiával dolgozó stratégiák, amelyeket intelligens szerszámozási stratégiákkal és DMG MORI megmunkálóközpontokkal kombinálva dolgoztunk ki, nagy versenyelőnyt jelentenek számunkra. Ezért fogunk továbbra is befektetni a jövőbiztos gyártási koncepciókba.”

ForrásDMG MORI

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]