Gyorsabb alkatrészgyártás nagyobb volumenben

Hatékonyságnövelés és rugalmasabb gyártás digitalizálás és automatizálás által. A Tebis szeptember 18. és 23. között az EMO 9-es csarnokának A28-as standján mutatja be megmunkálás során alkalmazható megoldásait. A bemutatón felsorakoztatott alkatrészeket a látogatók a Tebis partnereinek gépein is megtalálhatják majd a kiállítás során.

A palettacserélő- és kezelőrendszereknek köszönhetően nagyobb automatizáltsági szint érhető el, aminek következtében kevesebb alkalmazott tud több gépet kezelni. (Kép: Tebis AG)

A szakképzett munkaerő hiánya, az ellátási láncok akadozása, valamint az anyag- és energiaköltségek emelkedése mind hatással vannak a megmunkálással foglalkozó gyártók életére. Az iparág ezért folyamatosan keresi azon megoldásokat, melyekkel hatékonyabbá, rugalmasabbá és gyorsabbá válhat az alkatrészgyártás. Ennek eredményeként kevesebb alkalmazottnak kell több gépet üzemeltetnie. A folyamatban lévő automatizáltsági szint tovább növelhető palettacserélő- és kezelőrendszerek használatával. A kellő hatékonyság elérése érdekében a megmunkálóközpontoknak felügyelet nélkül is üzemképesnek kell lenniük, amelyhez minden folyamatot lefedő NC-programokra van szükség, az alapanyag előkészítéstől a szerszámbeállításon át az alkatrész leszedéséig. Ezen NC-programnak hiánytalannak és hibamentesnek kell lennie.

A CAD/CAM rendszerben lévő összes gyártási erőforrás (szerszámok, befogóeszközök, gépek stb.) pontos digitális iker hasonmásai teljeskörű és hibamentes NC-programokat eredményeznek. (Kép: Tebis AG)

A cél elérése érdekében a megmunkálás előtti feladatok digitalizálására és automatizálására van szükség. Ha minden feladatot előre előkészítünk a virtuális világban, pontos digitális ikrek segítségével, akkor a megmunkálás során nem érhetnek meglepetések. Például, ha programozás során a tervezett beállítási pozíciók, gépek és megmunkáló szerszámok pontos digitális iker hasonmásaival dolgozunk, akkor olyan NC-programot kapunk eredményül, amely már eleve megfelel a fenti követelmények többségének. Az ezt követő teljes CAD/CAM környezetben történő szimuláció biztosítja a végső biztonsági elemet az összes traverzmozgáshoz és végálláskapcsolóhoz. Ezt a CAD/CAM szolgáltató által hitelesített posztprocesszoron keresztül történő kimenet is biztosítja. Ez teljes NC-programokat szolgáltat esztergálás, marás, fúrás és még a folyamatba integrált mérési szekvenciák terén is.

Az automatizált szabályalapú tudásbázissal az adatbeviteltől a gyártás előkészítésén át a kész NC-programig tartó folyamat néhány műveletre csökkenthető. (Kép: Tebis AG)

Gyors, tudásbázisból történő NC-programozás automatizált szabályokkal

A modern automatizált megmunkálóközpontok sok munkadarab-átállással dolgoznak, amelyek mindegyikéhez NC-programra van szükség. A hatékony átállás érdekében az NC-programozási folyamatot automatizálni kell, amelynek tudásbázisok adják az alapját. A tudásbázisban a vállalat gyártási ismereteit összegyűjtik, elmentik, majd automatizált szabályok formájában teszik elérhetővé. A szabályoknak köszönhetően az adatok bevitelétől, előkészítésétől, valamint a beállításoktól a kész NC-programig terjedő folyamatot – egész alkatrészosztályok esetében is – néhány lépésre lehet csökkenteni.

A digitalizálással és automatizálással ellátott CAD/CAM-folyamat segít a több orsóval, szerszámtartóval rendelkező szerszámgépek nyugodt programozásában: a képen a munkadarab leválasztása és második orsóra történtő átadása látható. (Kép: Tebis AG)

Szolgáltatás a hatékony és rugalmas folyamatokért

A szoftverek, digitális ikrek és tudásbázisok létrehozásához és bevezetéséhez elengedhetetlen egy megbízható szolgáltatás, ahol a folyamatok létrehozása és karbantartása nem vonja el a gyártó figyelmét. Azon gyártócégek, melyek ezen folyamatokat digitalizálták és automatizálták, most nagyfokú alkalmazkodóképességgel rendelkeznek, ami biztosítja számukra a szükséges hatékonyságot és rugalmasságot.

Ezt a folyamatot a 9-es csarnok A28-as standján egy élő bemutató keretében szemlélteti a Tebis AG a 2023. szeptember 18. és 23. között megrendezésre kerülő EMO-n. A bemutatón az alkatrészek széles skálája kerül felhasználásra, melyek a Tebis partnereinek standjain is megtekinthetők lesznek.

ForrásTebis

További információ:

A Tebis hivatalos honlapján.

Az EMO 2023 hivatalos honlapján.

Megosztás

Kelemen Dániel

A CNCMedia szerkesztője. Digitális gyártás szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, szakmai interjúkról, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2020 óta. 

Tags:

[
    ]