Gép a gépben: Befogástechnológia az EMO Hannoveren

A EMO Hannover segítséget nyújt a selejtmentes gyártás felé vezető úton.

A forgácsolást végző cégek gyakran csak úgy maradhatnak fenn, ha olyan selejtmentes gyártást alkalmaznak, amely nagyobb költséghatékonyságot kínál, miközben kevesebb energiát használ. Ezt az intelligens befogási technológiával lehet elérni. Az olyan kiállítók, mint a Hainbuch GmbH és a H.D. Schunk GmbH & Co. Spanntechnik KG izgalmas megoldásokat mutatnak be a 2023. szeptember 18-23. között megrendezésre kerülő vezető gyártástechnológiai szakkiállításán, ahol a digitális átalakulás is fontos szerepet játszik.

„A kiberfizika a jövő.” Ez volt a 2020-as düsseldorfi befogóeszköz-fórum szlogenje. A fórum sok látogatót vonzott, ipari vállalatok és kutatóintézetek termelési szakértői is megjelentek, akik azért jöttek össze, hogy megvitassák a befogóeszközük előnyeit, melyek a digitalizációnak köszönhetően kiber-fizikai berendezésekké alakulnak át.

A digitális világ felé vezető verseny első jelei

A Schunk számára ez már a verseny kezdetének bizonyult. A vállalat 2020 márciusában a düsseldorfi befogóeszköz-fórumon bemutatott egy nagy érzékenységű, integrált szenzortechnikával ellátott szerszámbefogót, mely akár utólagosan, meglévő gépekbe is beépíthető. A digitális átalakulásnak ez a formája igen jelentős, mondja Markus Michelberger, a Schunk befogástechnikai értékesítési vezetője. A különböző beépített érzékelők lehetővé teszik a folyamatparaméterek állandó nyomon követését és eltérések esetén azok korrekcióját.

Markus Michelberger, a Schunk befogástechnikai értékesítési vezetője

„Az inline felügyelet és beállítás megbízható folyamatokat és egyenletes termékminőséget biztosít a felhasználók számára” – magyarázza Michelberger. „A befogóeszközök vagy szerszámtartók gyártás közbeni, automatizált, valós idejű ellenőrzése a megelőző karbantartás és korrekció alapja. Ráadásul a gyártási folyamat során a mérési és vizsgálati értékek dokumentálására is szolgál.”

Már csak ezek miatt is megéri Schunk számára, hogy tovább haladjon a digitális úton. A dél-német vállalat különös hangsúlyt fektet az egyszerű plug-and-play megoldásokra, amelyeket a felhasználók gyorsan integrálhatnak a rendszereikbe.

Valós idejű adatokat szolgáltató befogómodul

Az EMO Hannover 2023 kiállításon többek között egy új, teljesen integrált érzékelő technológiával ellátott elektromechanikus modul, valamint egy intelligens hidraulikus szerszámbefogó is látható lesz, amely valós idejű adatokat szolgáltat magáról a szerszámról, és korai stádiumban érzékeli a kopást. Ez az intelligens szerszámtartó megbízható megmunkálást tesz lehetővé, meghosszabbítja a szerszám élettartamát és csökkenti a selejt mennyiségét.

„A digitalizáció megérkezett a szerszámgépekbe az itendo² intelligens szerszámtartó formájában – amely nagy pontosságú inline vezérlést biztosít” – mondja Michelberger. „Előnyei minden olyan iparágban kihasználhatók, ahol a megmunkált felületek minősége kiemelkedő fontosságú – például a precíziós fúrásnál és olyan esetekben, ahol kiemelkedő felületi minőségre van szükség.”

Az IO-Linkkel vezérelt elektromos gyorscserélő palettarendszer egyedülálló, mivel a hasonló pneumatikus rögzítő rendszerekkel azonos erőkifejtésre képes, de nem növeli a beépítési helyet. A Schunk ráadásul a szenzortechnikát is teljes mértékben integrálta a modulba. Nincs szükség külső érzékelőkre, így nem keletkeznek zavaró kontúrok. „Az NSE3-PH 138 szorítómodul a hagyományos rendszerrel azonos méretek mellett azonos erőt fejt ki. Ez a technológia most került piacra, és joggal nevezhető egyedülállónak.

Stefan Nitsche, a Hainbuch termékigazgatója

A Hainbuch másképp közelíti meg a selejtmentes gyártást. Stefan Nitsche, termékigazgató ismerteti a befogóeszközökkel szemben támasztott alapvető követelményeket: szennyeződésekkel szemben ellenállónak, és szinte null-karbantartás igényűnek kell lenniük. Nagy merevség és szorítóerő, nagy koncentricitás, legfeljebb öt mikronos eltéréssel, valamint minimális centrifugális veszteségek jellemzik őket.

Gyors és precíz – külső befogás tokmányokkal

Másodszor, a Nitsche azt ajánlja, hogy a felhasználók mindig a munkadarabnak megfelelő rögzítőeszközt használják, még akkor is, ha ez növeli a beállítási munkát. Például belső megfogás a legjobb megoldás az 5 oldalú megmunkáláshoz. Ha azonban a munkadarab nem rendelkezik az ehhez szükséges furattal, akkor Nitsche szerint a tokmányokkal történő külső befogás az ideális.

„A Centrotex gyorscserélő interfészünket és a Docklock nullponti befogórendszerünket használjuk, hogy a kézi beállítási időt minimálisra csökkentsük – a mi rendszerünkkel egy perc alá csökken a hagyományos eszközökkel 30 perces folyamat, a pontosság pedig legfeljebb három mikronra csökken.”

A Hainbuch mérési eljárása, amely lehetővé teszi a folyamatok in-line ellenőrzését, már több mint 15 éve sikeresen működik. A megmunkálás előtti befogási átmérő mikron-pontos ellenőrzésére és a munkadarabrendszer felismerésére szolgál.

„Ezenkívül folyamatosan mérik a munkadarabra ható tényleges szorítóerőt. Mivel az alkatrészek egyre összetettebbé válnak, ez döntő fontosságú folyamatstabilitási tényezőt jelent” – magyarázza Nitsche. „Mindhárom technológiát és terméket élőben mutatjuk be az EMO Hannoveren. A Centrotex vagy a Docklock használatával gyerekjáték a mikroszkopikus pontosságú szorítóeszközeinket másodpercek alatt átállítani, vagy az IQ termékeket nagy pontosságú szorításhoz használni, miközben ezekkel egyidejűleg különböző mérési műveleteket végezhetünk.”

ForrásEMO

További információ:

Az EMO hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]