Célgépek az e-mobilitás és a fotovoltaikus cellák gyártásához

A Jonas & Redmann Automationstechnik GmbH-t 1989-ben alapították Berlinben, mint a speciális gépgyártás területén működő szolgáltatót. A projektek mind a napelemipar, az orvosi ágazat, a járműgyártás és az akkumulátorgyártás termelésének automatizálására vonatkoznak. A 450 alkalmazottat foglalkoztató Jonas & Redmann a termékkoncepciótól a tervezésen és gyártáson át a szervizig elkötelezett partnere ügyfeleinek. Annak érdekében, hogy gyorsan és rugalmasan tudjon reagálni, a vállalat saját megmunkáló részleget hozott létre, amely nyolc DMG MORI szerszámgépet tartalmaz.

A DMF új mozgóoszlopos koncepciója lehetővé teszi a munkaterületen túlnyúló, hosszú munkadarabok megmunkálását.

Egyedi automatizálási megoldások az e-mobilitás és az orvosi ágazat számára

Az automatizált gyártás a legbiztosabb módja annak, hogy a globális piacon termelékenyek és versenyképesek maradjanak. „Az ilyen megoldások rendkívül összetettek, különösen a csúcstechnológiával foglalkozó iparágakban” – magyarázza Frank Polak, a Jonas & Redmann kommunikációs felelőse. „Az ügyfeleink által gyártott termékek követelményeitől függően egyedi megoldásokat tervezünk, amelyek az egyszerű rögzítőelemektől kezdve az összetett kezelő- és összeszerelőrendszereken át a teljesen automatizált gyártósorokig terjednek”. A Jonas & Redmann a legidőigényesebb projekteket is képes egy éven belül megvalósítani. Az alapítás éveiben a fotovoltaika hatalmas fellendülése alakította a mindennapi üzletmenetet.

A DMF 200 | 8 hosszú, nagy pontosságú profilos alkatrészek gyártására szolgál.

„A DMF koncepciója hosszú távon optimalizálta forgácsolásunkat. A kialakítás még a munkaterületen túlnyúló, túl hosszú munkadarabok megmunkálását is lehetővé teszi számunkra.”

Frank Polak (balra), a kommunikációért felelős munkatárs és Yilmaz Öztürk (jobbra), a mechanikai gyártásért felelős vezető, Jonas & Redmann Automationstechnik GmbH

Frank Polak szerint a napelemek gyártása a vállalat egyik fő tevékenységi területe az orvosi ágazat, az autóipar és az energiatároló rendszerek gyártása mellett: „Az e-mobilitás erőteljes növekedése azt eredményezte, hogy ez utóbbi két terület egyre inkább átfedésben van egymással.” A Jonas & Redmann a nagy gyártók közvetlen beszállítójaként már nagyon korai szakaszban részt vesz az új fejlesztési projektekben.

DMF 200 | 8 – AZ ÚJ MOZGÓOSZLOPOS SOROZAT

  • Maximális merevség köszönhetően a 3 lineáris gördülővezetéknek az X-tengelyen
  • Megbízható marási teljesítmény a következetes túlnyúlásoknak köszönhetően
  • Kitűnő felületminőség és pontosság a közvetlen Y-és Z-hajtásnak és az integrált hűtésnek köszönhetően
  • Magas rugalmasság megmunkálás közben a ± 120°-ban elforduló B-tengelyes marófejnek köszönhetően
  • Nagy munkatér: löketek: X = 2.000 / Y = 800 / Z = 850 mm
  • Szabadalmaztatott és innovatív szerszámcsere, gyors, ütközésmentes és megbízható, a munkaasztal mögött

Gyors reakcióidő, a házon belüli megmunkálás révén

A Jonas & Redmann az automatizált rendszerek alkatrészeinek nagy részét beszállítóktól szerzi be. Ezeket a berlini központban szerelik össze. Itt történik a végső átvétel is. A vállalat emellett saját megmunkáló üzemet hozott létre. „Ez lehetővé teszi számunkra a kapacitáshiányok ellensúlyozását és a sürgős megrendelések feldolgozását” – magyarázza Yilmaz Öztürk, a mechanikai gyártás vezetője. A DMG MORI szerszámgépek már évek óta megbízhatóan működnek itt, esztergálásban és marásban egyaránt, többek között 5-tengelyes DMU 50-esek és egy NL 2000-es szerszámgép.

DMF 200 | 8: Maximális és állandó merevség köszönhetően a 3 lineáris gördülővezetéknek az X-tengelyen

2021-ben a profilmegmunkálás területén további kapacitásra volt szükség. Nagy munkaterületre volt szükség a sokszor hosszú munkadarabokhoz. A DMG MORI termékpalettáján a DMF 200 | 8 – az akkoriban újdonságnak számító modell – volt a megfelelő. „Az X-tengelyen lévő 3 vezetéknek köszönhetően az új DMF központ nagy teljesítményű, nagy pontosságú megmunkálást tesz lehetővé. Ez a teljes megmunkálási térben egyenletes” – értékeli a gép koncepcióját Yilmaz Öztürk. A 15.000 fordulat/perc fordulatszámot elérő speedMASTER orsóval a Jonas & Redman alumíniumot, acélt, rozsdamentes acélt és műanyagokat is megmunkál. A DMF 200 | 8 kiemelkedő merevségének egyik oka a monolit gépágy, a 3 lineáris gördülővezeték az X-tengelyen és a már említett következetes túlnyúlás az Y-tengelyen. A hűtési módszerek széles skálája biztosítja a magas, hosszú távú termikus pontosságot is.

Szabadalmaztatott és innovatív szerszámcsere, gyors, ütközésmentes és megbízható, a munkaasztal mögött

Hosszú munkadarabok biztonságos megmunkálása

A DMG MORI mozgó oszlopos koncepciójának egyik csúcspontja a munkaasztal mögötti innovatív és egyedülálló szerszámcserélő. Yilmaz Öztürk hozzáteszi: „Ez lehetővé teszi, hogy az ütközés veszélye nélkül használjuk a teljes befogási felületet egész keretekhez.” A DMF 200 | 8 a munkaterületen kívül elhelyezkedő vezetékeinek köszönhetően a folyamat biztonságát is garantálja. „A kopás így minimálisra csökken.” A Machine Protection Control (MPC 2.0) technológiai ciklus a DMF 200 | 8 tulajdonságait a nagyfokú folyamatbiztonsággal teszi teljessé. Az oldalpanelen keresztül a hosszú alkatrészek betöltésére szolgáló nyílás extrának számít: „Ha kinyitjuk, akkor a 2.300 mm-es asztalnál hosszabb alkatrészeket is rögzíteni tudjuk.”

A termelésben adódó szűk keresztmetszetek leküzdése és a sürgős megrendelések hatékony teljesítése érdekében a Jonas & Redman a saját gyártóképességére támaszkodik. Többek között egy NL 2000, több DMU 50 és egy új DMF 200 | 8 gépet használnak.

DMF – hosszú távú forgácsleválasztás-optimalizálás

A Jonas & Redman két évvel ezelőtt egy új nagyobb épületbe költözött, amelyben a tervezéstől a gyártáson át a szerelésig minden folyamatot még hatékonyabban lehet elvégezni. Ebben az összefüggésben a DMF 200 | 8 a hosszú távú forgácsolás optimalizálásán alapuló beruházás volt. Ezt szeretnénk továbbvinni: mondja előre tekintve Yilmaz Öztürk: „A DMF 200 | 8-hoz hasonló innovatív megoldásokkal fokozatosan modernizáljuk mechanikai gyártásunkat, hogy növeljük kapacitásunkat és különösen termelékenységünket. Mindenképpen vetünk majd egy pillantást az új DMF 300 | 11-re is, valamint annak 1.100 mm-es Y-tengelyére.”

ForrásDMG MORI

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]