A kínai kezekben lévő MG gyárat épít Európában

Kína legnagyobb autógyártója, a SAIC Motor megépíti első gyárát Európában, miután járműeladásai megugrottak a kontinensen.

SAIC MG4

Az állami irányítású nagyvállalat új gyárában elektromos járműveket gyártana, azonban a konkrét modellekről még nincs hír. A legendás Brit autómárka 2016-os átvétele után a gyártást Kínába költöztették.

Az MG anyacége, a SAIC jelenleg a megfelelő helyszín kiválasztására és a részletek egyeztetésére fókuszál. „Számos márkánk van, köztük az MG, az IM és a Maxus. Még nem döntünk arról, hogy melyeket fogjuk gyártani az üzemben” – tette hozzá a szóvivő. A Longbridge-ben található üzemet hét évvel ezelőtt zárták be, a járműveket azóta Kínában gyártják, és teljesen összeszerelve, eladásra készen érkeznek a kontinensre.

A kínai autógyártók – köztük a SAIC, a Geely és a Great Wall – piaci részesedése az elmúlt években rohamosan nőtt. A kínai exportot fellendítette az elektromos járművek iránti kereslet és az Oroszországba irányuló eladások, mivel számos nyugati ország szankciókat vezetett be az országgal szemben. A hivatalos adatok szerint Kína az idei év első három hónapjában több mint egymillió járművet exportált. Ezzel megelőzte Japánt, mint a világ legnagyobb autóexportőre.

A SAIC a kínai gyártóüzemek mellett Thaiföldön, Indonéziában, Indiában és Pakisztánban is rendelkezik gyártóüzemekkel. A kínai cég, amelynek közös vállalatai vannak a német Volkswagen autógyártó óriással és az amerikai General Motors autógyártóval, tavaly világszerte 5,3 millió adott el. A SAIC számára Európa volt a legnagyobb piac, ahol több mint 100 000 járművet értékesítettek.

Forrás: https://www.bbc.com/news/technology-66117178

Megosztás
[
    ]