A jövő már itt van: Az okos kobotok demokratizációja

A SpinUOC vállalkozói program díjazottja, a TheKer startup a jövő robotikájának alapjait építi a mesterséges intelligenciára és a technológia demokratizálására alapozva, mely jelentős átalakulásokat hozhat az idei évre már több, mint 122 milliárd dolláros értékkel bíró iparágban.

Manapság több robot dolgozik az iparban, mint valaha. A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) legfrissebb jelentése szerint 2021-ben minden eddiginél több, 517 385 új ipari robotot telepítettek a világ gyáraiba, és jelenleg több mint 3,5 millió egység lát el ipari feladatokat. Nem telik sok időbe, mire ezek a számok irreleváns adatok lesznek egy olyan ágazatban, mely évente több mint 30%-kal növekszik, és amely egyre inkább terjeszkedik más szektorokba is, a logisztikától a szállításon át a háztartási feladatokig.

Amíg a felhasználókat a ChatGPT és más AI-eszközök hatékonysága, vagy a robotporszívók képességei lenyűgözik, a robotika jövője kétségtelenül fényes. A BCC Research szerint az ipari robotika piaca idén 122 milliárd dollár értékű lesz, míg a szolgáltató robotika piaca közel 24 milliárd dollár, az orvosi robotika pedig 20 milliárd dolláros határt fog átlépni. A változás a saját szemünk előtt történik, és amit eddig jövőként emlegettünk, az mára a jelenünkké vált.

„A robotika folyamatosan fejlődik, és egyre intelligensebb és autonóm robotokat fejlesztenek, amelyek képesek alkalmazkodni a változó helyzetekhez és egyre összetettebb feladatokat tudnak ellátni” – mondja Carla Gómez Cano, a TheKer start-up társalapítója. „A kollaboratív robotika, amely lehetővé teszi, hogy a robotok emberekkel együtt dolgozzanak, egy másik növekvő ágazat az iparágon belül.”

A katalán startupot nemrégiben 115 ország, több mint 4000 pályázója közül beválasztották a Hello Tomorrow Global Challenge hat döntőse közé, az Ipar 4.0 és autonóm gépek kategóriában.

Mesterséges intelligencia: kollaboratív munka robotokkal

A mesterséges intelligencia az elmúlt években jelentősen fejlődött, és kulcsszerepet játszik a kognitív robotika fejlesztésében. Az ágazat olyan robotok kifejlesztésére összpontosít, amelyek képesek önállóan interakcióba lépni környezetükkel, és az emberhez hasonlóan tapasztalati úton tanulni. A kognitív robotok képesek érzékelni, elemezni és reagálni az összetett és változó helyzetekre valós időben, és önállóan alkalmazkodnak környezetük változásaihoz.

„A jövőben a kognitív robotika egyre fontosabb szerepet fog játszani a folyamatok automatizálásában, lehetővé téve a vállalatok számára, hogy hatékonyabbak és termelékenyebbek legyenek” – mondta Albert Badías, a TheKer vezetőségének tagja. „A kognitív robotok emellett egyre összetettebb és változatosabb feladatok elvégzésére is képesek lesznek, javítva az emberek életminőségét és hozzájárulva a társadalom általános fejlődéséhez.”

A szakértő megjegyezte, hogy a robotok sokkal elterjedtebbek az iparban, mint más ágazatokban, de használatuk egyre inkább terjed a szolgáltatások, a háztartási munka és a szociális ágazat területén. „Már léteznek olyan robotok, amelyeket arra terveztek, hogy takarítási és biztonsági feladatokat végezzenek nyilvános helyeken, például repülőtereken és bevásárlóközpontokban, olyan robotok, amelyeket háztartási feladatok elvégzésére terveztek, például takarítás, főzés, valamint idősek és gyermekek gondozása, és olyan robotok, amelyek képesek interakcióba lépni az emberekkel, és segítenek olyan feladatokban, mint a tanítás, terápiás feladatok és a fogyatékkal élők gondozása.”

Szolgáltatás robotokkal, és a robotika demokratizálása

Az egyik legnagyobb akadály, amely befolyásolja a vállalatokat és a magánszemélyeket abban, hogy kihasználják a robotika fejlődésének előnyeit, minden bizonnyal a költség. Az új technológiai platformok és a „Robot, mint Szolgáltatás” (RaaS) üzleti modell azonban segít leküzdeni ezt az akadályt. A RaaS lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy robotokat használjanak anélkül, hogy meg kellene vásárolniuk, vagy karban kellene tartaniuk őket. Ez a piac tagadhatatlanul növekszik: a MarketWatch szerint a szegmens értéke 2022-ben meghaladta a 16,4 milliárd dollárt, és 2028-ra elérheti a 43 milliárd dolláros számokat. A RaaS modell, hasonlóan más, használatalapú számlázásos rendszerekhez, lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy csökkentsék tőke- és karbantartási költségeiket, állandó hozzáférést biztosítva számukra a legújabb technológiához anélkül, hogy saját kutatásba és fejlesztésbe kellene befektetniük, és adaptált alkalmazások széles skáláját nyújtva rugalmas és skálázható alapon működhetnek: az általuk használt robotok számát az üzlet valós igényeinek megfelelően növelhetik vagy csökkenthetik.

Carla Gómez Cano

„A robotika fellendítheti a technológiát alkalmazó közösségek és országok gazdasági és társadalmi fejlődését. Javíthatja az iparágak hatékonyságát, termelékenységét és biztonságát, ami viszont növeli a versenyképességet és a gazdasági növekedést. Emellett segíthet olyan társadalmi kérdések kezelésében is, mint a munkaerőhiány, a munkahelyek biztonsága és a munkaterhelés csökkentése bizonyos ágazatokban” – zárja Carla Gómez Cano. „A robotika demokratizálódása az olyan kezdeményezések által, mint például a RaaS, segít leküzdeni a technológia elfogadása előtt álló akadályokat, hozzáférhetőbbé és megfizethetőbbé téve azt.”

ForrásUOC

További információ:

A TheKer hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]