“A fröccsüzemeknek muszáj változtatniuk ahhoz, hogy megküzdjenek a növekvő energiaárakkal”

FANUC Q&A: Andy Armstrong, a FANUC Europe ROBOSHOT üzletágának értékesítési vezetője válaszol meg kérdéseket azzal kapcsolatban, hogy miért kell a fröccsüzemeknek átgondolniuk az elektromos gépekre való átállást, és hogyan csökkenthetik ezzel a villamosenergia-fogyasztásukat.

Jelenleg a hidraulikus gépek uralják a fröccsöntőszektor jelentős részét. Mit gondol, miért kell ennek minél hamarabb megváltoznia?

Andy Armstrong: Tulajdonképpen pusztán történeti okai vannak annak, hogy a piacon a legtöbb fröccsgép hidraulikus. Ugyanakkor az utóbbi években az elektromos gépek is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és hamarosan átvehetik a vezető szerepet a szektorban, hiszen a legtöbb újonnan eladott gép már ezek közül kerül ki. Ennek több oka is van, de a legfontosabb, hogy energiatakarékosabbak.

Elmagyarázná ezeket az előnyöket energiafogyasztási szempontból is?

A.A.: A hidraulikus gépek nem olyan hatékonyak, hiszen a szivattyúk rengeteg energiát fogyasztanak akkor is, amikor a gép épp nem termel, vagy csak hűt. Néhány hidraulikus gép szervo szivattyús motorral van felszerelve, ami ilyenkor leáll és csak akkor indul újra, amikos szükséges, de ez még egyáltalán nem elég az energiahatékonysághoz. A hibrid hidraulikus-elektromos gépek esetén, ahol az elektromosságot a mozgásokhoz és a záráshoz, az ejektorhoz, illetve a megömlesztéshez használják fel, már nagyobb energiahatékonysággal számolhatunk, de ezek még mindig tartalmaznak olajat, ami szükségszerűen kevésbé hatékony, mint a tisztán elektromos hajtás. Ezzel szemben a teljesen elektromos gépekkel a maximális energiamennyiség takarítható meg. A ROBOSHOT gépekkel a FANUC az egyik legnagyobb tisztán elektromos fröccsgépgyártó, számunkra ezek a sztenderd gépek az értékesítésben.

Mekkora villamosenergia-megtakarítás érhető el a ROBOSHOT gépekkel?

A.A.: A tisztán elektromos fröccsgépekkel akár 70 százalékos energiamegtakarítás is elérhető a hidraulikus gépekhez képest ugyanakkora szorítóerő mellett, ráadásul nem kell külön gondoskodni az olaj hűtéséről sem. A hidraulikus gépek hátránya, hogy akkor is energiát fogyasztanak, amikor nem termelnek, ezzel szemben a ROBOSHOT csak akkor fogyaszt, ha gyárt. Továbbá, a tisztán elektromos gépek rendelkeznek energiavisszanyerési képességekkel is. Amikor egy tengely lassul, az energia visszatáplálható a tápegységen keresztül – ez hozzáad a megtakarításokhoz.

Milyen további megtakarítások érhetők el a ROBOSHOT gépekkel?

A.A.: Az elektromosság mellett vizet is megtakaríthatunk, mivel a ROBOSHOT-ok motorjai levegőhűtésűek. Egy fröccsüzemben vizet használni mindenképpen magas költséget jelent, ráadásul a gyáron belüli elosztása is rengeteg energiát igényel. Egy 55 tonnás hidraulikus fröccsöntőgép pár ezer eurós üzemeltetési költséget jelent a felhasználónak, csak a hűtővíz tekintetében is. Ezért sok olyan ügyféllel dolgozunk együtt, ahol ilyen megfontolásból csak a kizárólag elektromos gépeket fogadják el. A hidraulikaolaj nélküli működés szintén megtakarítási lehetőség, mivel nem kell a hulladékkal számolni. Természetesen nem mehetünk el amellett, hogy a költségmegtakarításon túl mindezek a felsorolt cserék környezetvédelmi szempontból is nagyon fontosak.

Milyen egyéb előnyei vannak a teljesen elektromos technológiának?

A.A.: Van pár termelékenységi előny, amely a párhuzamos mozgások lehetőségéből ered – ilyenkor a szervomotorokat egyszerre működtetjük, hogy eltérő feladatokat hajtsanak végre. Például, amikor a szerszámnyitás történik, közben az ejektorok is mozgathatók, illetve megkezdődhet a megömlesztés. Ugyanezt egy hidraulikus gépen csak további olajmennyiséggel vagy még több elektromos energia felhasználásával tehetnénk meg.

Mit tanácsolna egy fröccsüzemnek, amelyik a növekvő energiaárakkal harcol?

A.A.: A beruházási stratégiának meg kell változnia. Számos európai fröccsüzem már megváltoztatta a hozzáállását és gépparkjának egy részét takarékos ROBOSHOT-okra cserélte, túlnyomórészt a legújabb ALPHA-SiB sorozatra. A hidraulikus és a teljesen elektromos gépek közötti különbségek egyre nagyobbak – leginkább a növekvő energiaárak okozta költségek tekintetében. Amennyiben felannyi energiát használnak fel ugyanannak a munkadarabnak a legyártásához, ugyanolyan ciklusidő mellett, a megtakarítás mértéke folyamatosan növekedni fog.

Mennyi ideig használhatunk egy ROBOSHOT-ot?

A.A.: A FANUC fröccsöntő szerszámgépei 15-20 évig könnyedén használhatók. Fontos, hogy a szervomotorok ez idő alatt folyamatosan jól teljesítenek, ezt tartjuk az egyik legfontosabb értékünknek, megbízható és tartós gépeket kínálunk a felhasználóinknak. És abban az esetben, ha a ROBOSHOT szerszámgépe 20 év múlva igényelne karbantartást, ugyanúgy számíthat ránk, mint most: rendelkezésre állnak majd a megfelelő cserealkatrészek és a megfelelő szaktudás is.

Mi tudhatunk a működtetési költségekről?

A.A.: A ROBOSHOT szerszámgépek alacsony karbantartási igényűek a teljes életciklusuk alatt. Vannak olyan európai ROBOSHOT-ok, amelyek 15-20 évesek és az éves karbantartási költségeik nem érik el a 200 eurót sem. Ez valószínűleg a legalacsonyabb üzemeltetési költséget jelenti a piacon.

ForrásFANUC

További információ:

A FANUC hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]