A fröccsöntőüzemek reagálnak a növekvő villamosenergia-költségekre

Nő az érdeklődés a FANUC energiatakarékos ROBOSHOT fröccsöntőgépére.

Mivel a villamosenergia ára számos külső piaci hatás miatt meredeken emelkedik, a FANUC egyre több érdeklődést tapasztal a legújabb energiatakarékos ROBOSHOT ALPHA-SiB CNC fröccsöntőgép sorozatára. Ezek a tisztán elektromos meghajtású gépek akár 70%-kal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos hidraulikus meghajtású alternatívák, ami nagyrészt a ROBOSHOT modellekben alkalmazott rendkívül hatékony szervomotor-technológiának köszönhető. Ezek a szervomotorok alapfelszereltségként párhuzamos mozgásokat és ciklusidő-nyereséget is lehetővé tesznek.

A FANUC úttörő szerepet játszik ebben a technológiában, hiszen már 1985-ben piacra dobta első teljesen elektromos fröccsöntőgépét, az AUTOSHOT 50-et. Azóta a ROBOSHOT sorozat iránti kereslet ugrásszerűen megnőtt, mivel egyre több gyártó igyekszik kihasználni a gépekkel elérhető energiamegtakarítást. Ma még soha nem volt ennyire sürgető az energiahatékonyság és a fenntarthatóság javítása a gyártóüzemekben, mind a költségek, mind környezetünk megóvása érdekében.

Elektromos teljesítmény

“A teljesen elektromos fröccsöntőgépek átlagosan akár 70%-kal kevesebb villamos energiát fogyasztanak, mint egy hasonló méretű hidraulikus alternatíva, anélkül, hogy figyelembe vennénk az utóbbiak hűtési igényeit” – magyarázza Andy Armstrong, a FANUC európai ROBOSHOT értékesítési vezetője. “Ráadásul a hidraulikus gépek hűtővízigénye jelentősen hozzájárul az üzemeltetési költségekhez. A FANUC motorjai léghűtésesek, ami kiküszöböli ezeket a költségeket”.

Hozzáteszi: “Általában a hidraulikus gépek az energiaátvitel és az olaj mozgatása miatt pazarolják az áramot. Azokban az esetekben, ahol nem szervomotoros technológiát használnak, az energiapazarlás sokkal nagyobb a szivattyúmotor állandó működése miatt. A teljesen elektromos gépek esetében ez nem így van. Ezenkívül a teljesen elektromos fröccsöntőgépek egyszerűsített mechanikai összetettsége kevesebb folyamatlépést és kevesebb energiaveszteséget eredményez.”

Gyorsabb megtérülés

Mivel az energiaköltségek mindenütt jelentősen emelkedtek, a tényleges megtérülési idő egyre rövidebbé vált. Emellett a gyorsabb ciklusidők, a csökkentett karbantartási költségek és a nagyobb hozam jelentősen csökkenti a darabonkénti költségeket. Alapvetően a fröccsöntőgépgyártók már nem hagyhatják figyelmen kívül a teljesen elektromos technológiára való átállást. Ha az egyenlethez hozzáadjuk a hosszú élettartamot és a megbízhatóságot, akkor a hosszú távú megtakarítások jelentősek lehetnek.

Egy további figyelemre méltó funkció a FANUC ROBOSHOT gépek energia-visszatáplálási képessége. Amikor egy tengely lassul, az energia visszatáplálható a tápegységen keresztül – ez tovább növeli a megtakarításokat. A fröccsöntőüzemek így akár két-három elektromos ROBOSHOT-ot működtethetnek ugyanannyi elektromos áram felhasználásával, mint amennyire egy hidraulikus gépnek szüksége van.

A ROBOSHOT bizonyított előnyei

A ROBOSHOT ügyfelei ezen kívül megkapják e gépek minden régóta bizonyított előnyét: pontosság, ismételhetőség, alkatrészminőség, csendes működés és alacsony karbantartási igény – a FANUC legfontosabb értékének: a megbízhatóságnak és a hosszú élettartamnak megfelelően. Néhány európai ügyfélnek 15-20 éves ROBOSHOT gépei vannak, amelyeknél a fogyóeszközökre fordított éves kiadás kevesebb, mint 200 euró, ami a piac legalacsonyabb TCO-ját (teljes tulajdonlási költség) eredményezheti.

“Végső soron minden olyan fröccsöntő üzemnek, amely nyereséges akar maradni, miközben megpróbál küzdeni a villamosenergia-árak emelkedése ellen, a beruházási terveit olyan fröccsöntőgépekre kell összpontosítania, amelyek bizonyítottan képesek csökkenteni a villamosenergia-fogyasztást” – zárja Armstrong. “Végül is a fröccsöntő üzemben elfogyasztott minden egyes eurócent költséget jelent. A fröccsöntőknek meg kell próbálniuk megérteniük, hogy melyek ezek a költségek, és a teljes költségalapjuk csökkentésére kell összpontosítaniuk. Ez még inkább aktuális a mai, spirálszerűen emelkedő energiaköltségek miatt, amelyek potenciálisan még egy ideig velünk maradhatnak.”

ForrásFANUC

További információ:

A FANUC hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]