A fröccsöntés jelene és jövője a Cavity Eye konferenciáján

A kecskeméti Neumann János Egyetemen megrendezett szakmai konferencia a hazai fröccsipar minden jelentős résztvevőjét felvonultatta. A vendégelőadók az ipar jövője szempontjából is fontos témákat érintettek, mint például a vízkezelés, a szimuláció és a folyamatfelügyelet.

A legutóbb 2016-ban megrendezett konferencia után az idei esemény célja az volt, hogy megmutassa a résztvevőknek, milyen módszerek segítségével lehetnek hatékonyabbak, versenyképesebbek és professzionálisabbak a fröccsöntés piacán. A rendezvényen az európai piacot meghatározó fröccsöntőgép-gyártó cégek is megjelentek, mint például az Arburg, az Engel, a Fanuc, a Sumitomo-Demag és a Wittmann-Battenfeld. A gyártókon túl az ipari szakértők pedig érdekes előadásokat tartottak olyan témákról, melyek jelentősen meg fogják határozni a műanyagipar jövőjét. Nézzük röviden, mely témákat érintették a rendezvény előadói!

Folyamatfelügyelet Cavity Eye módon – Horváth Szabolcs, Cavity Eye

Hogyan lehet megállapítani, hogy egy termék megfelelő-e? Egy jó szerszámmal, technológiával és géppel gyerekjáték a gyártás… vagy mégsem? A Cavity Eye automatizált folyamatellenőrzése a szerszámra telepített szenzorok segítségével képes automatikus termékválogatást és fűtött csatorna balanszt végezni. Ezen eljárások által a ciklusidő jelentősen csökkenthető, míg a fűtött csatorna és az utónyomás optimálási idői a korábbiak töredékére vihetők le.

Szimuláció és/vagy valóság – Dr. Molnár László, Econ

Mi a helyzet, ha a tervezéstől a kivitelezésig vezető úton nincs meg a kellő összekapcsoltság és hogyan lehet ezen javítani, az idő és pénzmegtakarítás érdekében? A szimuláció lehet a fröccsöntés során az az összekötő kapocs, mely megteremti a szükséges rendezettséget a folyamatok között, miközben a termék gördülékeny gyártásához is hozzájárul. A fröccsöntési folyamatoknál a szerszámkitöltés, utónyomás, hűtés és vetemedés fázisok szimulációja egyaránt fontos. A Moldex 3D és az Ansys Polyflow seígtségével ezek a folyamtok megfelelően szimulálhatók, csak úgy, mint az extrudálás, a fröccsfúvás, az extrúziós fúvás és a vákuumformázás eljárások is.

Ha valami szépet akarsz – Robert Kurzbauer, Roctool

A Roctool bemutatta Fast Mold Heating technológiáját, mely a szerszámot képes indukciós elven gyorsan felmelegíteni, majd azt vízcsatornákkal gyorsan temperálni. Ez megelőzi a szerszámra fagyás jelenségét, mely elősegíti a jobb textúraátvételt a szerszám felületéről, más esetben pedig megnöveli a felület fényességét, emellett a hegedési vonalak is irányíthatóbbakká válnak. A technológia alkalmazása ezentúl több kozmetikai, mechanikai, feldolgozási és minőségi szempontot is elősegít. Az eljárás előnyös azon területeken való felhasználásra, ahol szándék a festés folyamatának elhagyása – tehát anyagában színes darabok gyártása – vagy pedig kifinomult felületi textúrák elérése a cél.

Az a DRÁGA energia, áramfogyasztás és vízkezelés – Gönczi István

A fröccsöntési folyamat szempontjából talán legfontosabb fázisról, a temperálásról és az azzal kapcsolatos vízkezelésről is szó esett. Az iparági szereplők körében a ciklusidő, és az energiafogyasztás csökkentése, valamint a gyártási költségek minimalizálása alapvető perspektíva. Nem megfelelő vízkezelés során a lassú hőátadás hátráltatja a gyártást, emellett a lerakódások is károsítják a szerszámot. A holtágakban lerakódó mikrobiológiák folyamatosan generálják tovább a problémákat, ezért a teljes rendszer keringetésének megléte fontos. Az élettartam kiterjesztése miatt a szerszámtárolást is megfelelő időre ki kell dolgozni. A vízzel, mint hűtőközeggel kapcsolatos problémák megelőzésére a megfelelő vízelőkészítés nyújt megoldást. Ahhoz, hogy a lehető legtisztább közeget állíthassuk elő, szűrésre, lágyításra és fordított ozmózisra is szükség van, mellyel az oldott anyagok 95-99%-a eltávolítható a vízből.

Példák a gyakorlatban

A hasznos előadásokon túl az NJE-GAMF szakirányspecifikus képzése is bemutatásra került, a program végén pedig a vendégek egy tanszéki túrán vehettek részt, valamint a Cavity Eye „műhelytitkaiba” is bepillantást nyerhettek. A műhelybejárás fontos volt, mert lehetőséget adott a résztvevőknek, hogy közvetlenül megismerjék az új technológiákat, berendezéseket és megoldásokat. Ez a gyakorlati tapasztalatszerzés hozzájárulhat az iparági szakemberek tudásának bővítéséhez és segíthet nekik hatékonyabban, versenyképesebben és professzionálisabban működni a fröccsöntés területén. A műhelybejárás során a résztvevők megtekinthettek egy fröccsöntőgépet, valamint méréstechnikai berendezéseket. A túra alatt kézzelfoghatóan láthatták, hogyan lehet alkalmazni az új technológiákat a mindennapi gyártási folyamatokban, és hogyan javíthatják a termelékenységet és a minőséget a fröccsöntési iparban.

További információ:

A Cavity Eye hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]