A 6K Additive fenntartható módon előállított volfrámpora új felhasználási területeket nyit meg

Az új technológia lehetővé teszi a nehezen megmunkálható volfrámpor előállítását, melyet nukleáris iparban, hiperszonikus repülésben, valamint más, magas hőmérsékletnek kitett, űrkutatásban alkalmazott additív gyártású alkatrészekhez használhatnak.

Bonyolult rácsszerkezet, melyhez 6K Additive UniMelt által gyártott volfrámport használták a Wayland Additive NeuBeam-képes Caliber3 rendszerében.

A 6K Additive és a Wayland Additive, a NeuBeam fém additív gyártási eljárás fejlesztője bejelentette, hogy a 6K Additive fenntartható módon előállított volfrámporát a Wayland NeuBeam nyomtatási eljárásával történő feldolgozásra minősítették, mellyel új alkalmazási területeket célozhat meg a nukleáris, űrkutatási és hiperszonikus ágazatokban. Ez az együttműködés és a 6K Additive volfrámporának minősítése új szabványt állít fel a NeuBeam technológiával nyomtatott nagy szilárdságú, hőálló alkatrészek számára.

A volfrám erősen hőálló fém, amelynek olvadáspontja 3422°C, ebből eredően annak megmunkálása nagy kihívást jelent. A volfrám kivételes keménységéről, magas olvadáspontjáról és kiváló hővezető képességéről ismert. Széles körben használják különböző iparágakban, többek között a repülőgépiparban, a hadiiparban, az energetikában és az orvostudományban, ahol egyedülálló tulajdonságai igen előnyösek. A NeuBeam EBM technológia és a 6K Additive által gyártott volfrámpor kombinációja a nukleáris szektor által támasztott követelményeknek is megfelel.

Will Richardson, a Wayland Additive vezérigazgatója kifejtette: „A Wayland Additive a NeuBeam eljárással megszüntette a hagyományos e-beam technológia esetén felmerülő akadályokat, lehetővé téve a fémek és ötvözetek szélesebb körének additív feldolgozását. A 6K Additive képes ezeket a nehezen megmunkálható anyagokat méretarányosan előállítani, a NeuBeam technológiát alkalmazó Calibur3 rendszerrel. Izgatottak vagyunk a lehetőségek miatt, amelyeket itt az Egyesült Királyságban fedeztünk fel, a volfrám tulajdonságait igénylő nukleáris alkalmazások számára.”

Frank Roberts, a 6K Additive elnöke hozzátette: „A UniMelt eljárás gyakorlatilag végtelen számú anyagot képes előállítani, beleértve a nehezen gyártható fémeket és ötvözeteket is. Bár ezek az anyagok kivételes tulajdonságokkal rendelkeznek, a hagyományos AM-technológiákkal ugyanilyen nehéz feldolgozni őket, és a költségvonzatuk miatt gyakran kereskedelmi kihívást jelentenek. Két innovatív technológiánk kombinációjával a 6K Additive és a Wayland olyan fémeket is előállíthat és feldolgozhat, amelyek korábban nehezen voltak elérhetőek. Az olyan hőálló fémek, mint a volfrám kivételes tulajdonságai most már teljes mértékben kiaknázhatók az additív gyártás révén, amely új alkalmazási területeket nyit meg számos szektorban.”

A 6K Additive immáron ipari termelésre is használható mikrohullámú plazmás eljárása, az UniMelt® pontosan hozza létre a fémporgömböket, miközben szabályozza a végtermék kémiai tulajdonságait és porozitását. Ez a forradalmi technológia a mikrohullámú plazma eljárást használja számos nehezen gyártható fémpor előállítására, beleértve az olyan anyagokat, mint a volfrám, a rénium, a tantál, a nióbium és a molibdén. A kívánt szemcseméreten belüli 90%-nál is nagyobb hozam, valamint a por újrahasználhatósága az eljárást a hagyományos porképzési technológiákhoz képest jelentősen fenntarthatóbbá és kereskedelmileg életképesebbé teszi.

A Wayland Additive NeuBeam egy Powder Bed Fusion (PBF) eljárás, amely hatékonyan semlegesíti az elektronsugár által generált töltésfelhalmozódást, mely a hagyományos elektronsugaras technológiák egyik fő korlátja. A töltésmentesítés megszünteti az ágy előszinterezésének szükségességét, így az alkatrészek könnyen eltávolíthatók lesznek. A NeuBeam-eljárás teljesen tömör alkatrészek előállítására képes az anyagok széles skálájából, amelyek közül sok nem kompatibilis a hagyományos elektronsugaras vagy lézeres PBF-eljárásokkal, például a hőálló fémek és az erősen reflektív ötvözetek.

A 6K Additive a világ első additív porgyártója, mely fenntartható forrásokból származó alapanyagokat állít elő, legyen szó prémium minőségű porok teljes palettájáról, mint például a nikkel, titán, réz, rozsdamentes acél, alumíniumötvözetek és hőálló fémek, például volfrám, nióbium (C103) és rénium. A szabadalmaztatott UniMelt rendszer a világ egyetlen mikrohullámú, ipari méretű plazmarendszere, amely rendkívül egyenletes és pontos plazmazónával rendelkezik, ezáltal szennyeződésmentes és nagy hozamú gyártásra képes. Az UniMelt eljárás olyan porokat állít elő, amelyek szemcséi valóban gömbölyűek, porozitás és szatellitmentesek, és egyéb eljárásokkal ellentétben könnyebben megömleszthetőek.

További információ:

A 6K hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]