Újdonságok az automatizált megfogás és méréstechnika terén

Az idei Ipar Napjain meglátogattuk a HÓD Industrial Kft. standját is, ahol Csordás Ákos és Mészáros Csaba mutatták be a standon kiállított termékeket. Szemügyre vettük a HÓD által forgalmazott SMW Autoblok legújabb megoldásait, köztük a ZeroAct E-Motion nullpontrendszert, valamint a virtuális valósággal támogatott mérés újdonságát, a HoloLens szemüveget is kipróbáltuk.

A HÓD Industrial standján kiállított SMW Autoblok termékek bemutatásában Csordás Ákos volt segítségünkre.

CNCMedia: Mutasd be kérlek, hogy mivel készültetek a kiállításra, milyen termékekkel találkozhatnak az ügyfeleitek!

Csordás Ákos: Elsőnek egy induktív szenzort mutatnék be, amely az SMW Autoblok egy 12 éves fejlesztése. Lineár szenzorról van szó, amely az elmozdult távolság érzékelésére szolgál. Továbbá található itt hozzá egy adó-és vevőegység is, melyek a légrésen keresztül továbbítják az érzékelőből származó információt, azzal észlelve a fém munkadarab pozícióját. Az egész koncepció lényege, hogy Ethernet-kommunikációra és Io-linkre képes levegőn keresztül, amely sokkal korszerűbb, mint az eddigi induktív jeladók. A légrés távolsága maximálisan 3-5 mm között van, de azzal nagyon szép eredményeket lehet elérni.

CNCMedia: Hol használható ez a megoldás?

Cs.Á.: Nehéz meghatározni, mert szerintünk ez a jövő. Számos területen alkalmazható: akár a megmunkálás során főorsóban történő darabérzékelésre is kiváló, valamint a megmunkálóközpontok palettájába is be lehet építeni, ahol a szeleptömbök külön működtetése jelentősen megkönnyíti a megmunkálást. Amire érdemes figyelni, hogy óvni kell a szennyeződéstől az eszközt.

Következő kiállított termékünk a ZeroAct E-Motion, az SMW Autoblok első elektromos nullpontrendszere. Előnye, hogy helytakarékosabb, mint egy standard nullpontrendszer, ezáltal kisebb helyet vesz el a géptérből. Monitorozható az állapota. A nyitás-zárás funkcióért egy villanymotor felel, illetve rendelkezik egy jeladóval is, amely érzékeli, hogy van-e benne készülék. Összességében ez egy Ipar 4.0 kompatibilis eszköz.

CNCMedia: Alkalmazható ez úgy mondjuk szerszámgyártásban, elektródagyártásban, hogy a palettán levő készülékek pozíciója, nyitás-zárása ne egyszerre, hanem külön-külön történjen?

Cs.Á.: Igen. Hidraulikusan is meg lehetne ezt oldani, csak ahhoz különböző szelepek integrálására van szükség. Könnyebb, ha külön egységenként működtetjük a palettára szerelt eszközöket. Azonban az igazán nagy előnye, hogy mivel elektromos árammal működtetjük, ezért sem levegőt, sem hidraulikát nem igényel, ami a mai energiaárak mellett egy nagyon fontos szempont. Elektromos áramra csupán addig van szükség, amíg a pofa működteti a megfogót.

CNCMedia: Mit érdemes még tudni a ZeroAct E-Motion nullpontrendszerről? Terhelhetőségét, méretét, anyagát, áramellátását tekintve milyen paraméterekkel rendelkezik?

Cs.Á.: A ZeroAct E-Motion esetében a terhelhetőség az maga a csavar szakítószilárdsága, amivel a gombát rögzítjük. Sima edzett acélból, 60-70 Rockwell közötti keménységű anyagból készült, ami fel is van köszörülve. Folyamatos emulzió hatására ugyan korrodálhat, de fenéssel, megfelelő szigeteléssel, éves karbantartással, gyűrűcserével sokáig megőrzi minőségét. Ezek helyettesítik lényegében a saválló bevonatot, amit a mai világban azért nem alkalmaznak tokmányoknál, mert puhább anyagot jelent és nem ad elég merevséget a jó megfogáshoz. Betáplálása elektromos, DC, 24 Volttal működik. Méretét tekintve pedig egyelőre ez az egy méret érhető el, de a gyártó szeretné bővíteni a palettáját ezen a téren.

CNCMedia: Magyar piacon van érdeklődés készülékgyártók, célgépgyártók részéről?

Cs.Á.: Érdeklődés van, új projekt viszont jelenleg még nincsen kilátásban.

CNCMedia: Mit érdemes tudni a kiállított robotkar végi megfogóitokról?

Cs.Á.: Az SMW Autoblok idén szépen behozta korábbi lemaradását ezen a területen. Most három- és kétpofás megfogókat állítottunk ki, de ez csak ízelítő a portfóliónkból. Az igazán nagy dobással az EMO-ra készülünk, ahol az egészen kis mérettől a 400-as méretig fogjuk kiállítani új termékeinket.

CNCMedia: Ezek katalógus megoldások?

Cs.Á.: Lényegében igen. Össze lehet rakni az SMW Autoblok katalógusából egy olyan rendszert, amihez paletta is vásárolható, így nem kell saját magadnak karokat tervezni hozzá és megmunkálni. Ez a katalógus jellegű megoldás főleg azoknak a nagyobb, automatizálással foglalkozó cégeknek jó, akik időt és energiát szeretnének spórolni. Az előregyártott pofák, készüléklapok nagy terhet tudnak levenni a gyártókról.

CNCMedia: Pneumatikus működtetésű az összes?

Cs.Á.: Nem, az SMW Autoblok portfoliójában egyre nagyobb szerepet szánnak az elektromosan vezérelhető készülék elemekre, így a megfogóink növekvő hányada lesz elektromos működtetésű, sőt egy újfajta belső mechanikai megoldással az elektromos működtetésű megfogóink a legerősebb, legstabilabb befogó rendszerek lesznek a piacon. Az igazi termék premier az idei EMO kiállításra lesz időzítve.

Viszont nem csak robotkar végi megfogó van itt, hanem munkadarabmegfogó is, két változatban. Az egyik mechanikus, amiben egy előfeszített rugó végzi a szorítást, és a levegő a nyitásért felel. Ez biztonságosabb, ellenben csak külső megfogást lehet vele végezni. A másik változatban mindkét irányba levegővel mozgatjuk a pofákat. Ez már alkalmas külső megfogásra is, ráadásul biztonságban van a munkadarab a dupla visszacsapó szelepnek köszönhetően, vagyis folyamatos nyomás van a zárban. Méretben egyébként ez a legkisebb, de egészen 300-as hosszúságig és 200-as szélességig tudunk elmenni.

CNCMedia: Ezek mind alkalmasak automatizált munkadarab megfogásra?

Cs.Á.: Igen, a sorban következő hárompofás nullpontrendszerünk is, amit már nagyon sokan használnak Magyarországon. Levegővel nyílik, rugóval zár, a turbo funkciójában pedig a dupla visszacsapó szelepnek köszönhetően megsokszorozható a lehúzóerő. 12.9-es csavar van benne, de vevői igényre nagyobb menetet is lehet esztergálni bele. Ez viszont nem katalógus megoldás.

CNCMedia: A pneumatikus megfogók mekkora nyomásig terjednek?

Cs.Á.: 2 Bar nyomástól, egészen 9 Bar nyomásig lehet használni őket.

CNCMedia: Miért előnyös egy pneumatikus, elektromos eszköz a hidraulikussal szemben?

Cs.Á.: Egyrészt az SMW Autblok elektromos tokmányainak termékvonalára jellemző, hogy a kis jeladóknak köszönhetően nagyon jól monitorozhatók a pofák mozgásai, akár külön-külön is. Ezek az eszközök képesek a módváltásra is, például nyers darab első megfogásánál központozó módban fogod meg a darabod, majd át lehet fordítani fix módra. Deformálódás esetén könnyen állítható a megfogóerő a tokmánynál, akár megmunkálás közben is. Hosszabb megmunkálások esetén nagyon költséghatékony, hiszen nem kell a hidraulika szivattyúk futásával számolni. Ami a hidraulikus eszköz mellett szól, az az, hogy nagyobb a szorítóereje, de az elektromos megfogó inkább kontrollált, precízebb munkákra lett kifejlesztve.

CNCMedia: Mely területen használják ezt a megoldást leginkább? Mik a tapasztalataid?

Cs.Á.: A nullpontrendszert főleg olyan cégek szokták tőlünk vásárolni, akik kisebb- közepesebb szériát gyártanak, és naponta többször szerelik át a gépet vagy cserélnek készüléket. Főleg kis gépekhez szokták alkalmazni, ahol robotos kiszolgálás is van. Kiemelném, hogy egyedi gyártás esetében sokkal körültekintőbben kell a költségelemzést elvégezni, de egyre gyakrabban találkozunk azzal, hogy a cégek ebben a szegmensben is nullponti rendszer használata mellett döntenek.

Csordás Ákos

CNCMedia: Milyen további termékekkel készültetek az idei kiállításra? 

Cs.Á.: A standunkon többe között látható egy hidraulikus szerszámbefogó is, amely a német MAPAL csoporthoz tartozó WTE terméke. Különlegessége, hogy alapból találhatók benne redukálóhüvelyek. 20-as belső átmérővel rendelkezik, de egészen 10-es méretig le lehet redukálni. 5 mikron alatti futási pontossága van. Nagyon komplex termék. A WTE kínálatából ezen kívül fúrótokmányt állítottunk ki.

Az olasz S.C.M. erőbefogóiból is hoztunk néhányat bemutatóba. A Mechanikus erőbefogók egy nagypontosságú, nagy erejű befogócsalád részei. Fontos, hogy mivel teljesen mechanikus működésűek, sokkal kevésbé érzékenyek a megmunkálás során fellépő hőterhelésre. Az öntvénymegmunkáláshoz hidrobefogót szoktunk javasolni, mert a megmunkálás során a zárványoknál kialakuló extra vibrációt az tökéletesen megoldja. Az erőbefogó inkább szerszámkészítésre alkalmas.

A D’Andrea kiesztergáló fejeit is kiállítottuk, több méretben és két típusban. A mechanikus változat Nóniusz-skálás, két mikronos osztásának köszönhetően egy nagyon finom kiesztergáló fejről beszélhetünk. Az elektromos változat digitális kijelzővel és beépített mérőléccel rendelkezik, valamint a sima finom kiesztergálóhoz képest esetében két csigaáttétel mozgatja a szánt a pontosság érdekében.

Alul a szintén olasz Tecnomagnete emelőmágnesei vannak. Sima permanens mágnesről van szó. Előnye a versenytársakéhoz képest, hogy ad visszajelzést a megfogás minőségéről. Csak akkor tudod zárt pozícióba rakni a kart, ha megfelelő mennyiségű vas, acél, mágnesezhető anyag van az emelőmágnes alatt.

Mellette az OML 5-tengelyes satuját állítottuk ki. Ez egy középre záró kivitel, de egy középre illesztett pofával egy két munkahelyes satuvá lehet alakítani, amely alkalmas akár két különböző méretű alkatrész befogására. Az átalakítás lehetővé teszi, hogy mindössze 3,5 mm-en megfogva, teljes értékű és merevségű megfogást érhessünk el előkészítés, illetve présszerszám használata nélkül.

A további termékeket Mészáros Csaba mutatta be nekünk.

Mészáros Csaba: Mérőrendszerekkel készültünk még a kiállításra, illetve egy kifejezett mérőszoftverrel, a Polyworks-szel. Ez rendelkezik egy AR modullal, amely segítségével egy holografikus szemüveg (HoloLens) csatlakoztatható a szoftverhez. Így egy 3D modellen keresztül lehet vizsgálni a munkadarabokat, geometriákat, amely nagyon nagy segítséget jelent a munkavégzés során.

Egy mérőkart is kiállítottunk. Azon kezdtük el forgalmazni a Polyworks szoftvert, amire most a koordináta mérőgépes mérésben is áttérünk. A Gauging modul segítségével a kézi mérőeszközös mérések eredményeit is 3D modellen keresztül tudjuk megjeleníteni. Ez képes a tűréshatár szerinti azonnali kiértékelésre, illetve hatalmas előnye, hogy a kézi mérőeszközös és mérőgépes mérés egy mérési folyamatban kombinálható.

CNCMedia: Akkor nem kell egy mérőszobában átállni a mérések között.

M.CS.: Egyrészt. Illetve egy mérési jegyzőkönyvben van vezetve mindkét mérési eredmény. Egy táblázatod van, szépen 3D modellel megjelenítve. Az, hogy a kézi mérőeszközről milyen módon érkezik be a mérési eredmény a szoftverbe, az választható: lehet adatkábellel, valamint vezeték nélküli adatátvitellel, mely lehet bluetooth vagy WiFi is.

Mészáros Csaba a HoloLens szemüvegben

CNCMedia: Tudnál olyan iparágat mondani, ahol már esetleg alkalmazzák a kombinált mérést?

M.CS.: Mindenhol fontos, úgyhogy nem tudnék konkrét iparágat kiemelni. Minden területen vannak olyan alkatrészek, amik nagy pontosságú, illetve nagyobb tűrésmezővel rendelkező méretekkel is rendelkeznek. A precízebb és nehezen mérhető méreteket mérőgéppel célszerű mérni, azonban a kisebb pontosságot igénylő méretek, alkatrészek esetében egyszerűbb a kézi mérőeszközös mérés.

CNCMedia: Kiemelnél-e valamit a HoloLens megoldással kapcsolatban?

M.CS.: Az egyik fontos dolog, hogy a szemüvegben van egy kamera, amely képes fotózni. A mérőszoftvert be tudom úgy állítani, hogy a mérési eredmény adatbevitelének pillanatában készüljön egy fotó, ami alkalmas arra, hogy a mérés kivitelezésének módja, megfelelősége is dokumentálva legyen. A fotót lehet archiválni vagy elhelyezni a mérési jegyzőkönyvben. Ezzel kiküszöbölhető a mérés nem megfelelő módja és visszaellenőrizhető később a mérési folyamat ezen része. A másik előnye talán a távolságtartás, amire pedig a COVID-időszak alatt mutatkozott egyre nagyobb igény. Ennek segítségével ugyan fizikai kapcsolat nincs, de személyes jelenlétet tud biztosítani a mérést végző kolléga számára.

CNCMedia: Magyar ügyfelek érdeklődnek a HoloLens iránt?

M.CS.: Igen, egyre nagyobb az érdeklődés iránta. Továbbá egyre nagyobb igény mutatkozik a gyártási környezetben arra, hogy adatkábel nélküli megoldásokat legyenek használatban.

CNCMedia: Mióta érhetők el nálatok ezek a megoldások?

M.CS.: Ami igazán fontos, az a Polyworks szoftver. A HÓD disztribútorként fél éve kezdte el forgalmazni ezt a megoldást.

Végezetül pedig Hodász Gábort kérdeztük a kiállításról.

Hodász Gábor, ügyvezető

CNCMedia: Hogyan értékeled eddig a kiállítást? Mely dolgok iránt érdeklődnek az ügyfelek leginkább?

Hodász Gábor: Alapvetően meg vagyunk elégedve a kiállítás eddigi másfél napjával. Nagyon sok látogató jött ki, sok régebbi partnerünkkel is sikerült találkozzunk, valamint sokkal több új érdeklődő volt a standunknál, mint amire előzetesen számítottunk. Mivel most kisebb a kiállítás, mint a két évente megrendezett MACH-TECH, féltünk, hogy a látogatók száma is kevesebb lesz, de pozitívan csalódtunk. Nagyon sokan érdeklődnek az újdonságok, innovációk iránt. A kiállított termékeink közül a HoloLens, illetve a mérőkar is sok érdeklődőt bevonz.

CNCMedia: Miért tartod fontosnak a kiállítást? Milyen reményeket fűzöl az idei Ipar Napjaihoz?

H.G.: Egészen más hangulata van szerintem annak, ha személyesen megyünk el a partnereinkhez, és annak, hogy itt úgymond egy vendéglátói szerepkörben érkeznek hozzánk. Kicsit olyan, mint ha egy kávézót üzemeltetnénk és tényleg vendéglátók lennénk. Remélem, hogy ez számokban, eredményekben is meglátszik majd a kiállítást követően.

További információ:

A HÓD Industrial Kft. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]