Újabb kutatás-fejlesztési projekt indul a Losonczi Innovation Kft.-nél

A Losonczi Innovation Kft. mindig nagy hangsúlyt fektetett a folyamatos innovációra, ennek szellemében újabb kutatás fejlesztési projektet indítottak, amely a Széchenyi Terv Plusz keretében valósul meg. A GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00030 számú, „Az Ipar 4.0 követelményeit biztosító, intelligens munkadarab megfogó készülékek fejlesztése” című projektjük összköltsége 280 884 866 Ft, amelyhez 177 197 278 Ft összegű, vissza nem térítendő támogatást nyert a békéscsabai cég.

A projektindító sajtótájékoztatón cég ügyvezetője, Losonczi István, valamint Bondár Zoltán operatív vezető mutatta be milyen fejlesztések fognak megvalósulni a projekt tervezett másfél éves periódusa alatt, melynek során kifejlesztésre kerülnek olyan munkadarab megfogó készülékek (eszterga tokmányok, patronos eszterga készülékek, valamint hidraulikus megfogó készülékek négy és öttengelyes CNC megmunkáló központokhoz), amelyek érzékelik a robot által berakott munkadarab helyzetét. A szerszámgép csak akkor indítja a megmunkálást, ha a munkadarab a pontos helyén van és a megfogás biztonságos. Tehát a készülék kommunikál a szerszámgéppel, így nem szakad meg az információs lánc a megmunkálás során, ami az Ipar 4.0 követelményit biztosítja a robot és a megmunkáló gép között.

Ahogy korábbi sikeres kutatás-fejlesztési projektjeiket, ezt is egy valós piaci igény indította el. A globalizált piacokon az ipari fejlődéshez ma már nem elegendő, hogy olcsó munkaerőt kínáljunk a befektetőknek. Sokkal fontosabb a képzett és nagy hozzáadott értéket termelő, innovatív munkavállaló. Az Ipar 4.0 követelményeit a legrövidebb idő alatt csakis ilyen alkalmazottakkal lehet megvalósítani. Hatalmas verseny jellemezi a járműgyártást, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a legkorszerűbb gyártási eljárások kifejlesztésére. Mivel a betanított munkaerő is elfogyott, így a termelékenység fokozására az egyetlen járható út csak a robotok szélesebb körű alkalmazása maradt. Itt jelentkezik a projektjük eredménye, mert az általuk kifejlesztendő megoldással olyan munkadarab megfogó eszközöket tudnak gyártani a vevőiknek, amelyek érzékelik, hogy a robot által berakott munkadarab a megfelelő pozícióban van-e, és a hidraulika biztonságosan leszoríthatja a munkadarabot, majd ezt követően a gép indíthatja a megmunkálást. Ezzel a megoldással nő a vevőik versenyképessége a nemzetközi versenyben, mert rövidebb idő alatt tudnak felkészülni egy új termék gyártására, és kedvezőbb áron jutnak hozzá a munkadarab megfogó készülékeikhez, mint ha egy nagy nyugat-európai készülék gyártótól próbálnák beszerezni.

A nagy készülékgyártó cégek (SMW-AUTOBLOK GmbH, RÖHM GmbH, SCHUNK GmbH, KITAGAWA Ltd. BERG & CO. GmbH, FORKARD GmbH.) ugyanis még nem kínálnak a katalógusaikban olyan készülékeket, amik ellenőriznék, hogy a munkadarab a megfelelő pozícióban van-e a szorítás alatt, a központi levegő elvezetését a megfogó készülékek felfekvő felületekig csak egyedi kivitelnél oldják meg, és igen hosszú szállítási határidővel (8-12 hét) számolhatnak a megrendelőik.

Az eddig ismert megoldások mellet a Losonczi Innovation Kft.-nél új irányú felfekvés ellenőrzést fejlesztenek ki. Minden felfekvő felületet külön-külön ellenőriznek, a készülékbe integrált pneumatikus és elektromos ellenőrző egységgel. A forgó átvezetőn érkező levegőt egy, a készülékbe szerelt nyomásszabályozó szelepen és nyomástartályon keresztül, egy elosztóval vezetik el külön-külön a felfekvő felületekig. Minden pneumatikus körön egy nagypontosságú szenzorral mérik a nyomást, melyet összehasonlítanak a nyomásszabályzóból és a nyomástartóból kijövő tápnyomással. A felfekvő felületekre vezetett levegő nyomásváltozásából kiszámolható a munkadarab és a felület pontos távolsága. Ezek kiértékelésével határozható meg a munkadarab megfelelő pozíciója, és indítható a megmunkálás, vagy a leállítás. A készülékbe szerelt elektronika adatait egy, a szerszámgépbe szerelt vevő és illesztő modullal továbbítják a CNC vezérléshez.

A fejlesztésük eredményeképpen rendelkezni fognak azokkal a műszaki megoldásokkal, amikkel a vevőiknek lényegesen rövidebb idő alatt tudnak szállítani, a versenytársakéval egyenértékű, vagy azoknál előnyösebb munkadarab megfogó készülékeket. A fejlesztés során kifejlesztett tesztelő berendezéseket pedig önállóan is értékesíteni lehet olyan nagy vevőknek, ahol több száz CNC gép is dolgozik, mert a készülékek ellenőrzése és átállítása a tesztelő berendezés segítségével külön is megtörténhet, így nem kell a drága gépi időt felhasználni a tesztelésre. Ilyen berendezéssel még nem találkoztak a piacon.

A fejlesztés legfőbb piacát nemcsak a járműgyártással foglalkozó cégek adják, hanem a többi nagy sorozatban gyártó beszállító cégek is potenciális vevők lehetnek. Csak a magyar járműalkatrész gyártó cégek száma meghaladja a nyolcszázat. Ennek több mint fele foglalkozik forgácsolással. Ha ehhez hozzáadjuk azokat a beszállító cégeket, akik nagy sorozatban gyártanak alkatrészeket a gépipar, energia ipar, védelmi ipar vagy az építőipar részére, akkor már igen nagy potenciálnál tartunk.

Az elmúlt tíz évben a vállalkozás több uniós pályázatot nyert különféle operatív programokban (TÁMOP, GOP, DAOP, GINOP). A legnagyobb ezek közül a már megvalósult csarnoképítés volt, amelynek során a közel 300 millió forintos beruházáshoz majd 100 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kapott a vállalkozás.

Az Ipar 4.0 megoldások innovációja nevű pályázatunk keretében kifejlesztésre került egy új mérőgépcsalád, az AXIS PRO, amellyel összesen 7 rangos díjat nyertek, többek között 2020-ban a Magyar Formatervezési Különdíjat, 2021-ben az Év Célgépe díjat, 2022-ben pedig a Mach-Tech Nagydíjat, valamint Minőség Innováció nemzeti díjat, majd a nemzetközi Quality Innovation Award versenyen is sikeresen szerepeltek a mérőgépükkel. 

A sajtótájékoztatót követően a meghívottakat Losonczi István ügyvezető vezette körbe az üzemcsarnokban, ahol két, összeszerelés alatt lévő AXIS PRO mérőkészüléket is megtekinthettek a meghívottak.

ForrásLosonczi Innovation

További információ:

A Losonczi Innovation Kft. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]