Sikeresen megvalósult GINOP PLUSZ projekt a nagykanizsai FERZOL METÁL Kft-nél

A síklemezmegmunkálással foglalkozó FERZOL METÁL Kft. – az átfogó technológiai beruházásait erősítve - sikeres pályázatával 100,5 millió forint támogatást nyert el a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP PLUSZ-1.2.3-21) keretében.

A GINOP Plusz-1.2.3-21 kódszámú pályázat „A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása a leghátrányosabb helyzetű régiókban” címmel került meghirdetésre a Széchenyi Terv Plusz program keretében. A támogatásra rendelkezésre álló teljes tervezett keretösszeg 100 milliárd forint volt. A támogatási kérelmüket a mikro-, kis- és középvállalkozások 2022 január-februárban nyújthatták be. Ebbe a projektbe kapcsolódott be a FERZOL METÁL Kft. is.

A Nagykanizsán működő üzem 2020-ban került magyar magántulajdonba és FERZOL METÁL Kft. néven folytatta tovább fémipari termelő tevékenységét. A FERZOL METÁL 2020-ban 103 fő foglalkoztatotti létszámmal indult és első éves bevétele 4.3 millió euró volt. A COVID járvány és a gazdasági, piaci környezet változásának ellenére folyamatosan fejlődni tudott. A FERZOL METÁL létszáma 2022-ben már megközelítette a 150 főt és bevétele a 9 millió Eurót.

A FERZOL METÁL Kft. az elmúlt három évben egy átfogó technológia-fejlesztési, beruházási programot valósított meg. Ennek a programnak a részeként a tavalyi évben a sikeres GINOP Plusz pályázatukkal 100,54 millió forint feltételesen visszatérítendő európai uniós támogatást nyertek el. A pályázati beruházás segítségével CNC gép, informatikai fejlesztés, egy kis méretű liftraktár, képzés, valamint egy mini napelem rendszer került megvalósításra.

A vállalat megvásárlásakor a géppark és belső logisztikai kiszolgáló rendszer 15 éves lemaradásban volt a kor vezető technológiájához képest. Ez a lemaradás (tekintve, hogy a vállalkozás nemzetközi piacvezető és multinacionális cégek beszállítója) jelentős versenyhelyzeti nehézséget jelentett a FERZOL METÁL számára. Szándékuk szerint, a fejlesztéseikkel első körben a vevők elvárásainak kívánnak megfelelni minőségileg, a kapacitásuk növelésében, valamint a gyártás belső átfutási idejének csökkentésével.

Mindezek megvalósításának érdekében a projekt elsődleges célja a modern üzleti és termelési kihívásokhoz való gyors alkalmazkodást segítő fejlesztések támogatása volt, komplex kapacitásbővítés, eszközbeszerzés, informatikai fejlesztés, képzés és egy napelemes rendszer formájában.

A PÁLYÁZAT SORÁN MEGVALÓSÍTOTT BERUHÁZÁSOK

TRUBEND 5130 (B23) CNC ÉLHAJLÍTÓ GÉP

A FERZOL METÁL Kft. számára a fémmegmunkálási tevékenységének hatékony végzéséhez elengedhetetlen, hogy nagy tudású, modern, pontos és az Ipar 4.0 kihívásainak megfelelő adaptív szögérzékelő rendszerrel ellátott CNC élhajlító géppel rendelkezzen.

A választott típusú CNC élhajlító gép az alábbi előnyöket biztosítja számukra:

  • 3 m-es hosszban, nagy pontossággal végez hajlításokat,
  • rendelkezik vezetéknélküli, mechanikus ACB szögérzékelővel és lézeres szögérzékelővel is, amelyekkel hajlítás közben is, adaptívan kontrollálja a hajlított szög pontosságát,
  • 6 tengelyes hátsó ütköző rendszere van, amely megfelel a legbonyolultabb alkatrészek hajlításához is,
  • hidraulikus felső szerszám megfogással rendelkezik, amely jelentősen csökkenti a szerszámcseréből adódó kieső időszükségletet,
  • a CNC berendezés ékbombírozással rendelkezik, amely jelentősen növeli teljes hajlítási hosszon a pontosságot,
  • egyszerű gépkezelés jellemzi, amely a gyakorlatban egy nagy kijelzőn, egyszerű menüvezérléssel történik,
  • a beépített hajlítási paraméterek és a vállalati hálózatba integrálhatóság növelik a termelési koordinációt, valamint a folyamatbiztonságot.

DEXION TORNADO 400/8-500-6300/28-HOT TÍPUSÚ TÁROLÓLIFT

A raktározási kapacitás bővítését a FERZOL METÁL Kft. a rendelkezésére álló üzemterület korlátai miatt egy liftraktár rendszer kiépítésével látta célszerűnek.

A Dexion Tornado rendszer az anyagtárolás automatizált raktári felhasználását képviseli. Működésének lényege, hogy a cikkek tárolása tálcákon történik, a rendszer nyugalmi helyzetét tekintve egymás fölött. Az igényelt árucikk be-, ill. kitárolható oly módon, hogy az e célra dedikált tálca horizontális és vertikális helyváltoztatást követően a manipulációs nyíláshoz ill. tárolási pozícióba mozog. A tálcák mozgatásához, illetve annak hozzáféréséhez különböző hozzáférési szintek állíthatók be.

A szállító, a Dexion Kft. egy nemzetközi céghálózat részeként Magyarországon képviseli az egyik piacvezető, polcrendszereket és raktározási megoldásokat kínáló vállalatot, amely a Gonvarri Material Handling vállalatcsoport tagja.

LENOVO THINKSYSTEM SR530 SZERVER KONFIGURÁCIÓ

A projekt keretében beszerzésre és bevezetésre került egy L-mobile gyártás szoftver és a rendszer üzemeltetéséhez elengedhetetlen szükség volt egy új szerverre is. A projekt segítségével az eddigi elavult, kis teljesítményű szerverpark is lecserélésre került.

Ezzel az új, megbízható, nagyobb kapacitású hardverrel céljuk, hogy modern, virtualizált szerver környezetet alakítsanak ki, amely lehetővé teszi a skálázott teljesítményelosztást.

KÉPZÉS

A Ferzol Metal Kft, fő tevékenységi köréből adódóan (jelentős európai termék forgalmazók, kiemelt és hosszútávú fémlemez komponens és részegység beszállítója akar lenni) alvállalkozási, beszállítói tevékenységet folytat. Ennek következtében folyamatosan megmérettetik a piacon és versenyhelyzetben van az összes többi beszállítóval. Lételeme, hogy gyártási minőségét és ambiciózus minőségi PPM célkitűzéseit elérje és mindezt folyamatosan javítsa. Ennek egyik kulcsa minőségellenőrök képzettségének fenntartása és fejlesztése. Ehhez nyújtott segítséget a projektben biztosított és kiválasztott képzési lehetőség.

NAPELEM RENDSZER

A FERZOL METÁL Kft. alapvető céljai közé tartozik, hogy költségeit alacsony szinten tartsa, így az energiafelhasználás terén is igyekeznek az energiahatékonyság növelésére és a költségcsökkentésre. A vállalkozás társadalmi felelősségvállalása mellett a piacvezető nagy vevők elvárása is, hogy mint vezető beszállítójuk, a FERZOL METÁL Kft. megfeleljen a CO2 és az ökológiai lábnyom csökkentéséhez kapcsolódó európai uniós elvárásoknak.

Mindez elengedhetetlenné tette, hogy a FERZOL METÁL Kft. lépéseket tegyen megújuló energiaforrások felhasználása területén. Ezért az üzemük irodaépületének tetejére egy 20,14 kWp teljesítményű napelemes rendszer került telepítésre.

A GINOP Plusz projekt mindezen beruházásainak köszönhetően a FERZOL METÁL Kft. megerősítheti pozícióit a hazai és nemzetközi piaci versenyben és színvonalasabban, magasabb minőségben lesz képes vevői, partnerei kiszolgálására.

A kapacitásbővítő projektet a FERZOL METÁL Kft. a 2023 június 01-én megtartott projektzáró ünnepségével zárta le. A rendezvényre az állami és önkormányzati meghívottak mellett, a céggel kapcsolatban álló üzleti partnerek, beszállítók, kivitelezők, vállalkozások is meghívást kaptak. Az ünnepség díszvendége Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő volt. Az ünnepélyes megnyitó követően a meghívott vendégek gyárlátogatáson vettek részt, ahol megtekinthették a pályázat eredményeként megvalósult beruházásainkat.

Megosztás
[
    ]