SAF technológia a Stratasys-től a Varinex standján a 2023-as Ipar Napjain

Mint minden évben, a Varinex idén is felvonultatta az additív gyártás legjavát, köztük a kis- és közepes szériák gyártására is alkalmas SAF technológiát, mely immáron a járműiparban alkalmazott PA 11 és PA 12 anyagokkal végfelhasználói alkatrészek előállítására is képes. Az FDM technológiával szemezgető ügyfelek számára pedig a 25 éves cég kihagyhatatlan ajánlattal készült. A technológiákban rejlő lehetőségekről a Varinex és a Stratasys szakértőivel beszélgettünk.

Idén mind az 5 féle Stratasys technológia bemutatásra került a Varinex standján, például a PolyJet, a Neo és az Origin P3, ezen kívül a sztereolitográfiás és DLP rendszerek is jelen vannak. A Selective Absorption Fusion technológián alapuló H350 a SAF család első tagja. FDM fronton az F-széria és a Fortus képviseltetik magukat idén.

„Alapanyagok terén is nagy változásokat eszközöltünk. Az elmúlt évek során egyre inkább elmozdultunk a nyitott anyagfelhasználás, és harmadik felekkel való együttműködés irányába, mellyel felgyorsítottuk folyamatainkat, így még több alapanyagot dobhatunk a piacra. Ezek idén a P3 és FDM gépeken tekinthetőek meg.” – ismerteti James Short, vezető alkalmazásmérnök.

A SAF egy porágyas technológia, melyből kétféle eljárás létezik, a lézeres, és nyomtatófejes, melyek közül a SAF az utóbbi. Az eljárás alapjait Prof. Neil Hopkinson fejlesztette ki az Egyesült Királyságban 2003 körül. Ezen fejlesztések lettek később az alapkövei valamennyi porágyas technológiának.

„Mi egy olyan rendszert alkottunk, mely az iparban legjobb hőszabályozással rendelkezik. Hőtani elveken nyugvó folyamat lévén fontos, hogy a munkatérben a hőmérsékleteloszlás a lehető leginkább egyenletes legyen. Emiatt a nyomtatószánok egy vonalban mozognak, így a munkatér minden pontján ugyanazon hőátadás érhető el. Ez lehetővé tette számunkra, hogy azonos területen sokkal több terméket gyártsunk, emellett a pontosság és ismételhetőség is a lehető legjobb lehet.” – mondja Short.

James Short

A piezoelektromos nyomtatófejek a folyamatnak kulcsfontosságú elemei, melyeket eredetileg kerámiaipari alkalmazásra fejlesztettek, így poros, és szennyezett környezetben is képesek üzemelni, amilyen egy efféle nyomtató belseje. Az anyag visszaforgatásra kerül, a nyomtatófolyadék folyamatosan kerül kikeverésre, a fejek pedig aktív hűtéssel vannak ellátva, hogy minél közelebb érhessenek a porágyhoz, mely pontosabb nyomtatást eredményez. Ezen fejlesztések által a Stratasys teljesen kizárta a kopó- illetve fogyóalkatrészeket a konstrukcióból, tehát a poron és a folyadékon kívül semmi nem szorul rendszeres cserére. Ez a költségcsökkentésnek egyik fontos része, így az itt gyártott darabok sokkal olcsóbbak lehetnek más porágyas technológiákhoz képest.

„A rendszert a megszokottnál alacsonyabb hőmérsékleten üzemeltetjük, emiatt a por sem degradálódik annyira, mint a lézeres, vagy más porágyas rendszereknél. Ezért az alapanyagot sokkal tovább, és kevesebb veszteséggel használhatjuk fel, mely gazdaságosabbá és környezetbarátabbá teszi a folyamatot.” – teszi hozzá Short.

A SAF technológiához használható a GrabCAD Print Pro szolgáltatás, mely kifejezetten a tömegtermelésre való optimalizálást segíti elő. Ennek a segítségével a felhasználók még inkább optimalizálhatják modelljeiket a jobb nyomtathatóság érdekében. A szoftver segítségével egy kinyomtatott darabot be lehet szkennelni, kiértékelni, majd az eltérés alapján a következő gyártást ennek függvényében lehet optimalizálni.

„Az ügyfelektől sokszor halljuk, hogy nehézkes a CAD fájlok menedzselése. Erre nyújt megoldást a GrabCAD, mely a natívan olvassa az összes CAD fájlt, legyen szó akár CATIA, Creo, SolidEdge, vagy más kiterjesztésről. Emiatt például az STL fájlok exportálásakor felmerülő felbontási problémák is elkerülhetőek.” – mutatja be a szolgáltatást Hermán Balázs, értékesítési tanácsadó.

Hermán Balázs

A SAF technológia célközönsége elsősorban a szolgáltatásnyújtók, és olyan cégek, ahol nagy mennyiségű terméket kell olcsón legyártani, végfelhasználásra. Az ipar ezen területén a porágyas technológiák mindig is az első sorban voltak jelen. A járműipar számára a PA 11 és PA 12 alapanyagból nyomtatott keretek, patentek, csatlakozók és olyan darabok az előnyösek, melyek ellenállóak a mechanikus sérülésekkel szemben. Számos olyan burkolati elem is gyártható, melyek korábban csak fröccsöntéssel voltak előállíthatóak. A SAF technológiával a prototípus- és a végtermék gyártása egyazon gépen valósulhat meg.

„Évek óta mindenki az egyre gyorsabb termelékenységet várja el, valamint a prototípusgyártás és a fröccsöntés közti szakadék áthidalását. Ezt igazából csak az elmúlt 5 évben tudtuk megtenni, amikorra az additív gyártás eljutott arra a szintre, ahol már kisebb sorozatokat is képesek vagyunk gyártani, komolyabb anyagokból. A Stratasys az elmúlt időben egy open material irányba kezdett mozdulni, így különböző cégekkel vesszük fel a kapcsolatot, amelyek képesek professzionális, erősen igénybe vehető alapanyagokat kifejleszteni.” -magyarázza Short.

Ezt a Covestro felvásárlása is alátámasztja, valamint a harmadik féltől származó, validált alapanyagok bevezetése. A technológiák közti választási lehetőségekre is megvan manapság az igény, akár egyazon cégen belül is, a Stratasys ezért egyforma hangsúlyt fektet az 5 különböző 3D nyomtatási technológiájának fejlesztésére.

„A Stratasys hozzáállása az ügyfelekhez tényleg kiemelkedő, a megbízhatóság, termelékenység és a szervizháttér mindig biztosított. Bármilyen felmerülő problémánál azonnal rendelkezésére állunk az ügyfeleknek.” – teszi hozzá Hermán Balázs. – „Az Open Material bevezetésével rengeteg új alapanyag vált elérhetővé az FDM, P3 Origin és Neo nyomtatókhoz, ami számos új lehetőséget nyit meg ügyfeleink számára, akár a dental, vagy az orvosi felhasználást, illetve autóipart említjük. Ebben a szektorban a PA6/66 GF20-as alapanyag – melyet korábban jellemzően csak fröccsöntésben használtak – most már a mi portfóliónkban is elérhető. A SAF esetében a PA11 biokompatibilis, biosourced alapanyag, melynek jelentősége rendkívül fontos több iparágban.”

Az utóbbi években FDM fronton a felhasználási területekben volt látható a változás. Korábban ez egy erősen prototípusgyártást kiszolgáló technológia volt, melynek kifejlesztésében a Stratasysnak rendkívül nagy szerepe volt. Leggyakrabban szerszámok, illetve befogó elemek, készülékek gyártására használták a technológiát. Most viszont egyre inkább használják gyártástámogató eszközök, esetleg lemezalakító szerszámok előállítására.

„Ez korábban nem volt jellemző, mert sokan nem hittek abban, hogy a polimer elég erős tud lenni. A nagyobb igénybevételű alkalmazások mellett már végfelhasználói oldalon is megjelenik a technológia, amiben nagy szerepe volt az Ultem minősítésének, mely lehetővé teszi a nagy hőállósággal rendelkező, végfelhasználói darabok gyártását repülőgép-, és vasútipari felhasználásra. Nyomtatószálakban is szerencsére bővelkedünk, több mint 16 új anyagot vezettük be az FDM kínálatba, amely ismét csak a külsős cégekkel való együttműködésnek köszönhető.” -számol be Short.

„A széles alapanyagválaszték segítségével a termelésben használt eszközök gyártását egyre közelebb tudjuk hozni a fröccsöntési folyamathoz, mely így már megfelelő alternatívaként jelenik meg.”–ismerteti Hermán Balázs. „A PEK, a PA6 GF20, az ABS FR, mind validált agyagok, melyek a kisebb, F szériás gépeken, mind pedig a nagyobb, Fortus sorozaton is elérhetőek, ezekhez már több, mint 28 különféle alapanyag közül tudunk választani, mely kínálat egyre nő.”

A Varinex idén ünnepli 25 éves évfordulóját. Ezen alkalomból a cég egy különleges ajánlattal állt elő az additív gyátásba éppen belecsöppenő ügyfelei számára.

„A Varinex egy egyedi kedvezménnyel invitálja meg meglévő és új partnereit, ugyanis az első 3 megrendelő 25 %-os kedvezményre jogosult a Stratasys F370 FDM 3D nyomtató vételárából, amennyiben június 15-éig rendelnek. Ezeken a gépeken már elérhetőek az ASA, ABS, TPU, ESD PC ABS és Diran alapanyagok mindegyike” – mondta Hermán Balázs.

További információ:

A Varinex hivatalos honlapján.

A Stratasys hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]